5 bin yıllık Harput Kalesi'nde restorasyon! "Kazı çalışmaları sırasında ortaya çıktı"

Urartu Krallığı tarafından kurulan ve tarihe ışık tutan 5 bin yıllık Harput Kalesi'nde, bir yandan arkeolojik kazılar bir yandan da restorasyon çalışmaları devam ediyor. Arkeolog Musa Yıldırım kazı çalışmaları sırasında çıkan keşfi anlattı.

GİRİŞ 20.08.2023 18:05 GÜNCELLEME 20.08.2023 18:13
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Harput Mahallesi'nde Urartu Krallığı tarafından kurulan ve tarihe ışık tutan 5 bin yıllık Harput Kalesi’nin tahrip olan surları, başlatılan kazı ve restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırılıyor.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü idaresinde bir firma tarafından yürütülen 'Harput Kalesi Restorasyonu 3. Etap Projesi' çerçevesinde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Bu çerçevede Kızlar Burcu, Bizans duvarı ve Belek Burcu alanlarında hem kazı hem de restorasyon çalışmaları devam ediyor.

"KAZI ÇALIŞMALARI SIRASINDA ORTAYA ÇIKTI"

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren kazı çalışmalarından sorumlu arkeolog Musa Yıldırım, "Harput Kalesi 3. etap restorasyon projesi çerçevesinde projenin içinde yer alan ‘Kızlar Burcu’ bölgesindeyiz. Bu alanda öncelikle kazı çalışmalarımızı yaptık. Sur duvarları ve yapı kalıntılarını ortaya çıkarmak amaçlı kazı yaptık. Daha sonrasında yapı ve duvarların tamamlanması ile alakalı, proje içerisinde belirtilen imalat aşamasına geçtik. Burası kalenin girişi mahiyetinde bulunduğu dönemde burada merdivenler varmış. Kazı çalışmaları sırasında ortaya çıktı" dedi.

TARİH VERDİ

Restorasyon çalışmalarının devam ettiği belirten Yıldırım, "Çalışmalara devam etmekteyiz. Planlanan ve öngörülen süre 18 ayda bitmesi. Bu süre zarfında çalışmalarımız devam etmektedir. Eğer planlandığı şekilde herhangi bir aksilik olmazsa en geç 10 Nisan 2024 tarihinde bitirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Harputlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Elazig yöneticilerine sesleniyorum basta harput tum elazigi meralarini mese dikin temiz hava olusun harputun etekleri neden yesilendirilmiyor Kabul etmiyorum bundan sonra yapilacak bina agac dikme meburiyeti getirilmeli yeter artik
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Sonucu bekliyoruz
    Cevapla
  • abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    o kalenin altında neler var nelerrrrrrr
    Cevapla
  • Nefalim 1 yıl önce Şikayet Et
    Kaleler genelde bölgeye hakim konumda olan yere yapılır.. yerleşim yerine yapılmaz..onun uzağında yerleşime gidecek yolu ve ihtiyaç sahalarını dışardan gelecek saldırılara korumak,yine dışardan gelen garnizon gücünü ibate etmek yönü vardır..bunların alt katmanları sürprizli bir buluntu ya da obje ye rastlanması ihtimal dışıdır..bir başka husus eski dönemlerden gelen akla yatmayaolaylar(
    Cevapla
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Şanlıurfa Kalesi'nde de benzer çalışmalar görmek istiyoruz.
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Türk İslam eserlerine daha çok önem verilsin hep heykel Bizans eserleri VS.
    Cevapla
  • Şahin baba 1 yıl önce Şikayet Et
    Ulan bizim Müslüman toplum sanatkar değil bunu hala idrak edememişsin, sanata ve tarihlerine önem vermişler bizede özenle bakmak kalır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk dronları Japonya'dan yatırım aldı, ABD'de üretilecek
Volkswagen çözümü fabrikayı kapatmakta ve işten çıkartma yapmakta buldu