Kafkas İslam Ordusu'nun Bakü'yü kurtarışının 105. yıl dönümü

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün, Kafkas İslam Ordusu ismi verilen Osmanlı ordusu tarafından Ermeni ve Bolşevik çetelerinden kurtuluşunun üzerinden 105 yıl geçti.

GİRİŞ 15.09.2023 11:47 GÜNCELLEME 15.09.2023 12:16
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Anadolu'dan kardeşlerinin yardımına koşan Mehmetçik ile komutanları Nuri Paşa (Killigil) aradan 105 yıl geçse de Azerbaycanlılar tarafından saygı ve minnetle hatırlanıyor.

28 Mayıs 1918'de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan, ilk anlaşmasını Osmanlı Devleti ile imzaladı. Gürcistan'ın başkenti Batum'da 4 Haziran 1918'de imzalanan anlaşma, Azerbaycan ile Osmanlı arasında siyasi, hukuki, ticari ve askeri alanlarda dostane ilişkiler kurulmasını öngörüyordu.

Azerbaycan, bu anlaşmanın 4. maddesi uyarınca, İngiliz güçleri ile Ermeni ve Bolşevik çetelerin işgaline karşı Osmanlı hükümetinden yardım istedi. Bu talep Osmanlı hükümetince olumlu bulundu ve Harbiye Nazırı Enver Paşa, kardeşi Nuri Paşa'yı bir ordu kurarak Azerbaycan'ın yardımına gitmesi için görevlendirdi.

Nuri Paşa, Filistin Cephesi'nden getirilen 106. ve 107. Piyade ile 56. Topçu Alaylarının da katılımıyla Kafkas İslam Ordusu ismi verilen orduyu kurarak Azerbaycan'a hareket etti.

Kafkas İslam Ordusu'ndaki asker sayısı, Azerbaycan kolordusundan yapılan 1000 kişilik takviyeyle 12 bine ulaştı. Kafkas İslam Ordusu, önce güzergahındaki Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir'i düşman güçlerinden temizledi, 15 Eylül 1918'de 30 saat süren şiddetli çatışmalardan sonra Bakü'yü kurtardı.

Osmanlı askerlerini Bakülüler coşkuyla karşıladı, kentte geçit töreni düzenledi.

Fakat Osmanlı ordusunun Bakü'deki kalış süresi uzun sürmedi. Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik ayrılınca 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi gereği savaştan önceki sınırlarına çekilmek zorunda kaldı. Dolayısıyla Kafkas İslam Ordusu 16 Kasım'da Bakü'yü terk etti.

Kafkas İslam Ordusu, Azerbaycan'da sadece 2 ay kaldı fakat ülkenin toprak bütünlüğünün sağlanması ve Bakü'nün başkent olmasında önemli rol oynadı.

Bakü'nün kurtuluşu için yaptığı mücadelede Kafkas İslam Ordusu 1130 şehit verdi. Azerbaycan'ın Bakü, Şeki, Şamahı, Göyçay, Kürdemir, Neftçala, Hacıkabul ve Guba bölgelerinde Kafkas İslam Ordusu şehitlerinin kabirleri bulunuyor.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 3
  • kenan 1 yıl önce Şikayet Et
    o tarihte azarbeycanı kurtaran Osmanlı ise 105 yıl önce bu devleti kurtardık diyen osmanlı değilde neden tc cumhuriyeti olarak anlatılıyor
    Cevapla
  • ucrun 1 yıl önce Şikayet Et
    Nuri KİLLİGİL paşa aynı zamanda Türkiye'de ki ilk silah fabrikasını kuran ama sabotaj sonucu hem fabrikası patlatılınca şehit olan mı? Allah Makamını A'li eylesin.
    Cevapla
  • MACKALI 61 1 yıl önce Şikayet Et
    i$te bu yüzden kendi silahimizi kendimiz üretmek zorundayiz Erdoganin dedigi gibi.Bu katliam en az 10 gün tüm Türk ülkelerinde TV.larinda gösterilmeli..En azindan Can azarbaycan ve Türk Tv.larinda sansürsüz gösterilmeli..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tutuklaması gerekirken davet etti! AB ülkesinden skandal Netanyahu daveti
Bunu sadece 20 dakikada yapabiliyordu: İşte hayrete düşüren en ilginç ve gerçek bilgiler!