Prof. Dr. Raşit Küçük Hocamız anılıyor: Öğrencileri Külliyat hazırladı

Uzun yıllardır sayısız öğrenci yetiştiren Hadis alimi Prof. Dr. Raşit Küçük, vefatının sene-i devriyesinde öğrencileri ve sevenleri tarafından anılıyor. Hayat Yayınları tarafından, Raşit Küçük Külliyatı da yayınlanmaya başlıyor.

GİRİŞ 21.11.2023 14:01 GÜNCELLEME 22.11.2023 11:06
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı ve İslam Araştırmaları Merkezi Başkanlığı görevlerinde bulunmuş ve sayısız öğrenci yetiştirmiş olan Hadis alimi Prof. Dr. Raşit Küçük, 22 Kasım 2022'de vefat etmişti. Prof. Dr. Küçük, vefatının sene-i devriyesinde anılıyor. 

Raşit Küçük'ü Anma Programı yarın saat 19.30'da Bağlarbaşı Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek.

Raşit Küçük kimdir? Hayatını İslam davasına adayan Raşit Küçük kitaplarıRaşit Küçük kimdir? Hayatını İslam davasına adayan Raşit Küçük kitapları

  • Tarih: 22 Kasım 2023 Çarşamba
  • Saat: 19:30
  • Yer: Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi

RAŞİT KÜÇÜK KÜLLİYATI YAYINLANIYOR

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen öncülüğünde oluşturulan Raşit Küçük Yayın Kurulu tarafından yapılan çalışmalar Hayat Yayınları tarafından Raşit Küçük Külliyatı başlığı altında yayınlanmaya başladı.

Sevgi Medeniyeti – Prof. Dr. Raşit Küçük’ün sağlığında yayınlanan “Allah’ta Kul, Kulda Allah Sevgisi” temalı kitap yeniden yayınlandı.

"Raşit Küçük - Hatırımda Kalanlar" ismiyle yayınlanan kitapta merhum Hocanın sağlığında Ferman Karaçam tarafından kaleme alınan 1947 yılında Antalya’da başlayan hayat serüveni akıcı bir üslupla 400 sayfalık bir kitap hacmiyle okurların hizmetine sunulmuş.

"Örnek Bir İnsan - Raşit Küçük" ismiyle yayınlanan merhum Hocanın vefatından sonra hakkında yazılan yazılardan oluşuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Prof. Dr. Hayrettin Karaman ve 70 kadar öğrencisi, dostu ve arkadaşının yazıları kitapta yer alıyor.

Yayınlanan bu üç kitap Üsküdar Belediyesi tarafından Anma Günü Programına katılanlara hediye edilecek.

Her yıl Prof. Dr. Raşit Küçük'e armağan olarak yayınlanması planlanan kitabın ilki de önümüzdeki 6 ay içerisinde İSAM tarafından yayınlanacak.

Ayrıca Raşit Hoca’nın değişik mecralarda yayınlanmış olan makale ve röportajları kitaplaştırılıp Ferman Karaçam tarafından hazırlanan “Raşit Küçük’te Sevgi Kavramı” kitabı ile birlikte yayına hazır olduğunda Hayat Yayınları tarafından okuyucuların hizmetine sunulacak.

TAKDİM YAZISINI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YAZDI

Raşit Küçük Külliyatı'nın takdim yazısını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kaleme aldı. Erdoğan'ın yazısı şöyle: 

Kendisini uzun yıllar takdirle takip ettiğim Merhum Prof. Dr. Raşit Küçük Hocamız; hem ilmi ve akademik çevrelerde hem sivil toplum faaliyetlerinde hem de hayır-hasenat çalışmalarında temeyyüz etmiş bir şahsiyetti.

Akademik hayatı boyunca Siyer-i Nebi ve Hadis sahalarında kıymetli eserlere imza atan Merhum Küçük; Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Araştırmaları Merkezi Başkanlığı gibi çok önemli vazifeler üstlenmişti.

Gerek eserleri ve talebeleri, gerekse idaresinde yer aldığı müesseseler vasıtasıyla ülkemize, milletimize, İslam dünyasına ve tüm insanlığa yaptığı hizmetlerden dolayı Merhum Hocamızı şükranla yâd ediyorum.

Prof. Dr. Raşit Küçük, alanında otorite kabul edilen bir ilim adamı olmasının yanı sıra aynı zamanda gönüllere hitap eden bir dava eriydi.

Bugün ülkemizin önde gelen birçok akademisyeni, siyasetçisi, bürokratı ve iş adamı, Rahmetli Hocamızın Bahariye Mevlevihanesi’nde uzun yıllar boyunca icra ettiği ‘Kalb-i Selim Sohbetleri’nden feyz almış, nasiplenmiştir.

Merhum Hocamızın saygıyla anmamız gereken bir başka özelliği de hayır-hasenat faaliyetlerine verdiği önemdi. Hakk’a ve halka hizmet yolunda öncülük ettiği faaliyet sahasının genişliği, Rahmetli Hocamızın gönül zenginliğinin ve alicenaplığının bir sembolüdür.

Bosna-Hersek’ten Afganistan’a kadar İslam coğrafyasının dört bir köşesine yardım eli uzatan Hocamız geride hayırla yâd edilecek pek çok eser, kendisini özlem ve dua ile anacak mahzun gönüller bırakmıştır.

Rahmetli Hocamızın aziz hatırasına hürmeten hazırlanan bu Külliyatın, onun güzide mirasının gelecek nesiller tarafından da anlaşılmasına vesile olacağına inanıyor, hazırlanmasında emeği geçenleri tebrik ediyorum.

Bu vesileyle Prof. Dr. Raşit Küçük Hocamıza bir kez daha Allah’tan rahmet; öğrencilerine, sevenlerine ve gönüldaşlarına başsağlığı diliyorum.

Rabbim Hocamızın mekânını cennet, makamını ali eylesin."

YAYINCININ TAKDİMİ 

Raşit Hocamla ilk defa 1981 yılında İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü 2. sınıfta iken müşerref oldum. 1983 yılında öğrenciliğim bitti ama özellikle de yayın ve kültür hayatımıza dair konularda Hocamla olan bağımız hep devam etti, Gece bölümünde okuduğum için gündüzleri yayın dünyasında çalışırken Raşit Hocam da mutat aralıklarla Cağaloğlu’nda yayıncıları ziyaret eder, yeni yayınları gözden geçirir,  bizlere hem moral verir, hem de yol gösterirdi. Bu ziyaretlerin çoğunda İsmail Yiğit Hocam da yanında olurdu.

1980’li yılların sonunda Riyazü’s Salihin’in tercüme ve şerhinin yapılmasına dair tavsiyesi olmuştu. Talebimiz üzerine bu büyük ve önemli işin nasıl ve kiminle yapılacağı, maliyetinin ne olacağı üzerine kapsamlı bir rapor da hazırlamıştı. O zaman yeterli maddî kaynağımız olmadığı için biz yayınlayamadık ancak daha sonra Raşit Hocamın yürüttüğü bu projeyi yayın hayatımıza kazandırmak Erkam Yayınları’na nasip oldu.

Hocamın nasıl özel ve güzel bir insan olduğuna dair ifadelerimiz ne desek de hep eksik kalır. Hem Ferman Karaçam’ın üzerinde 5 yıldır çalıştığı,  “Raşit Küçük: Hayat ve Hatıratı” hem de Müjdat Uluçam’ın kılı kırk yararcasına dikkat ederek yayına hazırladığı “Örnek Bir İnsan: Raşit Küçük” kitabında Hocam hakkında her şey dostları ve arkadaşları tarafından çok ayrıntılı bir şekilde yazıya döküldü.

Kendisini bir ziyaretimde “Hayat ve Hatıratı”nın yazılmasının-yayınlanmasının önemini ve bu işi Hayat Yayınları olarak büyük bir sorumluluk ve memnuniyet duygusu içinde yerine getirmek istediğimizi ifade ettim. Ferman Karaçam ile hatıralarını nehir söyleşi tarzında kayıt etmeye başladığını ve bu işi birlikte yapabileceğimizi söyledi. Bunun üzerine Raşit Hocam ve Ferman Karaçam ile buluşarak üçümüz kitap ve süreç hakkında mutabık kaldık. Bu görüşmede o zamana kadar hazırlanan metinleri okuyup incelemek üzere yanına aldı, ancak hastalığının ilerlemesi sebebiyle maalesef tamamını kontrol etme imkânı olmadı.

22 Kasım 2022’de emr-i Hak vaki oldu ve Hocam ahiret yurduna sırlandı. Mekânı Cennet, makamı âli olsun. Cenazesine Ülkemizin dört bir yanından iştirak eden öğrencileri ve sevenleri arasında Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de vardı.

Hocamın kendisi bu dünyada olmasa bile eserleriyle düşünce ve kültür hayatımızda  hep yaşamalı düşüncesi ile akşam Hilmi Başkanımıza şu mesajı yolladım:

“Hayırlı akşamlar değerli Başkanım,

Raşit Hocamın sizi sevdiğini, sizin de onu sevdiğinizi bilirim.

Ferman Karaçam ile birlikte hayat ve hatıratını yazma-yayımlama konusunda merhum Hocamızla bir kaç defa buluştuk ama sağlığında yayınlamak nasip olmadı. Hayat ve hatıratı konusunda Ferman Ağabeyde epeyce doküman var.

Bu konuda sizin desteğinizle bir çalışma yapabiliriz.

Yarın akşam İlahiyat Camii’ndeki taziye programı için geleceğim, bu konuyu birlikte değerlendirebiliriz.

Hocamızı fikirleriyle yaşatmamız lazım.”

23 Kasım 2022 akşamı İlahiyat Fakültesi Camii’nde Hocamız için yapılan Taziye Programı sonrasında Hilmi Başkanımız; Ali Köse ve Fahrettin Ergün ile bizi bir araya getirip “Ferman Karaçam’ın hazırlamış olduğu Raşit Hocamızın hayat ve hatıratına dair kitabın yayına hazırlanıp basılmasına destek olacağım, Hayat Yayınları da bu kitabı bassın, bu iş yarıda kalmasın” dedi.
Ardından 15 Aralık 2022 tarihinde Başkanımızın ev sahipliğinde Üsküdar Nakkaştepe’de; Prof. Dr. İsmail Sefa Üstün, Prof. Dr. Ali Köse, Prof. Dr. Murteza Bedir, Ferman Karaçam  ile  buluştuk ve RK (Raşit Küçük) – YAYIN KURULU’ grubunu oluşturarak Raşit Hocamız ile yapılacak çalışmalara dair istişarede bulunduk. İlerleyen günlerde Doç. Dr. Hikmet Atan, Metin Mergen, Dr. Müjdat Uluçam, Doç. Dr. Osman Aydınlı ve Prof. Dr. Hayati Yılmaz’ın da katılımıyla Yayın Kurulumuz zenginleşti.
Farklı zamanlarda toplantılar yaptık. Bu süreçte RK – YAYIN KURULU olarak aldığımız kararları şu şekilde özetleyebilirim:

Raşit Küçük Hocamızın Hayat ve Hatıratı’nın neşredilmesi. 
Hocamızın vefatından sonra yazılan ve hocamızı yakından  tanıyanların   yazacakları yazıların derlenip kitap haline getirilmesi.
Dergilerde neşredilen makalelerinin toplanıp kitaplaştırılması.
Her yıl Hocamız adına “Armağan” kitap yayınlanması.
Hocamızın Sevgi Medeniyeti adlı kitabının yeniden basılması. 
Bahariye Mevlevîhânesi’nde yaptığı Aklı Selîm Sohbetlerinin deşifre edilmesi ve kitaplaştırılması.
Raşit Küçük’te Sevgi Kavramı konusunda  Ferman Karaçam tarafından yeni ve orijinal bir eser hazırlanması.  
 Vefat  yıldönümünde anma programında gösterilmesi için Ferman Karaçam tarafından  Ülke TV  ile ortaklaşa Raşit Küçük Belgeseli hazırlanması. 
Hocamızın  videolarından derlenecek bir iki dakikalık kısa mesajların sosyal medya mecralarında paylaşılması. 
Raşit Küçük hocamızla ilgili fotoğrafların İSAM Genel Sekreteri Fahrettin Ergün’de toplanarak bu hususta yapılacak çalışmalarda değerlendirilmesi.  

Elbette bunlar temenni ve tavsiye mahiyetinde olan kararlar. Çok şükür bu yıl -22 Kasım 2023- bu kitaplardan; Hatırat, Vefayat ve Sevgi Medeniyeti kitaplarını yayınlamaya muvaffak olduk.

Her yıl yayınlanacak olan “Raşit Küçük’e Armağan” kitabı da tamamlanınca İSAM tarafından neşredilecek.  

Hocamızın öğrencilerinden ve sevenlerinden diğer kitapların yayımlanmasına destek olmak isteyenler bizimle irtibat kurabilirler, böylece Hocamızın fikirleriyle yaşamasına katkı sağlamış olacaklardır.

Ezcümle; Ferman Karaçam’ın başladığı hatırat yazma işi bu projenin temelini oluşturdu. Ona medyunu şükranız.
 

Üsküdar Belediye Başkanımız kadim dostumuz Hilmi Türkmen olmasaydı bu proje hayata geçmezdi, kendisine sonsuz teşekkür ediyoruz.

Müjdat Uluçam  “Vefayat” kitabını özenle yayına hazırladı.

Metin Mergen de kitapların tashih ve redaksiyonunu adeta kutsal bir görev gibi görerek muhabbetle yaptı.

Yayın Kurulunda bulunan her bir hocamız ve arkadaşımız Raşit Hocamızın ardından yapılabilecek olanın en iyisini yapabilmenin heyecanını yaşadık ve büyük bir gayret gösterdi.

Vefayat kitabına ve diğer çalışmalarımıza Raşit Küçük Hocamız hakkında görüş, düşünce ve hatıralarıyla katkı veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımızı arz ediyoruz.

Aile adına işlerin yürütülmesini kolaylaştırarak bizlere yardımcı olan Hocamızın değerli damadı Prof. Dr. Suat Mertoğlu’na da çok teşekkür ediyoruz.
Yapılan çalışmalarımızın ilim ve kültür hayatımıza hayırlar getirmesini Yüce Mevla’mızdan niyaz ediyoruz.

ÖRNEK BİR İNSAN - RAŞİT KÜÇÜK KİTABINDA YAZISI BULUNANLAR:

1. Recep Tayyip Erdoğan
2. Hilmi Türkmen
3. Ailesi, Kızları
4. Hayrettin Karaman
5. M. Yaşar Kandemir
6. İsmail Lütfi Çakan
7. İsmail Yiğit
8. Ahmet Turan Arslan
9. Faruk Beşer
10. Mehmet Görmez
11. Ali Erbaş
12. Zekeriya Karaman
13. Hacı Ahmet Özdemir
14. Musa Uzunkaya
15. Ahmet Özel
16. Fahrettin Atar
17. İsmail Kara
18. Ferman Karaçam
19. İrfan Gündüz
20. Selahattin Yıldırım
21. Mustafa Ağırman
22. İsmail Kıllıoğlu
23. Fatih Çollak
24. Ahmet Emre Bilgili
25. Hasan Hüseyin Ceylan
26. Recep Şentürk
27. Rahmi Yaran
28. Yakup Çiçek
29. Mustafa Karataş
30. Ekrem Keleş
31. Kemal Kahraman
32. Yusuf Yazar
33. Şeref Akbaba
34. Hasan Keskin
35. Abdullah Kahraman
36. Hüseyin Elmalı
37. Recep Garip
38. Recep Akdağ
39. Hayrettin Çelik
40. Ahmet Davutoğlu
41. İlyas Çelebi
42. Ahmet Yaman
43. Beşir Atalay
44. Casim Avcı
45. Ömer Dinçer
46. Hasan Cirit
47. Coşkun Yılmaz
48. Yılmaz Bayat
49. Necati Kara
50. Mustafa Necip Yılmaz
51. Müjdat Uluçam
52. Aynur Uraler
53. Sedide Akbulut
54. Hacı Mehmet Günay
55. Davut Yaylalı
56. Cafer Karataş
57. Abdullah Hikmet Atan
58. Erdinç Ahatlı
59. Mehmet Özşenel
60. Ali Keleş
61. Şerafettin Aktaş
62. Fahrettin Ergün
63. Hüseyin Kader
64. Cemal Ağırman
65. Mustafa Ertürk
66. Safi Arpaguş
67. Enver Ergün
68. Mehmet Ali Büyükkara
69. Ramazan Altıntaş
70. İshak Emin Aktepe
71. Lütfü Bayer
72. Bahtiyar İstekli
73. Cihangir Kaymaz
74. Ersin Nazif Gürdoğan
75. Abdulhamit Birışık
 

PROF. DR. RAŞİT KÜÇÜK KİMDİR?

Raşit Küçük Türkmenistan kökenli bir babanın ve aslen Horasan’lı bir annenin ilk çocukları olarak 1947 yılında Antalya’nın Akseki kazasına bağlı Menteşbey köyünde dünyaya geldi.

1959’da ilkokulu köyünde bitirdi.

Osmanlı döneminde kadıların ve yüksek düzeyde memurların yerleştiği Menteşbey’deki yoğun geleneksel kültürün etkilediği babası ve çevresinin teşviki ile aynı yıl Antalya İmam Hatip Okulu’na kaydoldu.

Orta okulun ikinci yılında Türkiye’nin en kanlı darbelerinden olan 27 Mayıs 1960 darbesini yaşadı.

7 yıl yatılı olarak kaldığı ve yazları pamuk tarlalarında çalışarak okuduğu Antalya İmam Hatip Okulu’ndan 1966 yılında mezun oldu.

Aynı yıl girdiği Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nün sınavlarını kazanarak yatılı okumak üzere kaydını yaptırdı.

1969’da Konya’dan bağımsız milletvekili adayı olarak meclise giren Prof. Dr. Necmeddin Erbakan’ın seçim çalışmalarını koordine etti.

Konya’da bazı öğrenci derneklerinin kurucu ve yöneticiliğini yaptı, bu vesile ile Muhammed Hamidullah gibi dünya ilim çevrelerinde tanınmış birçok ünlü âlimin Konya’da konferanslar vermesini sağladı.

Bazı fabrikalarda işçilik yaptı, çeşitli gazete ve dergilerde musahhihlik yaptı ve müstear isimlerle bu kuruluşlarda yazılar yazdı.

En genç katılımcı olarak Milli Nizam Partisi’nin kuruluş toplantılarına katıldı, Konya’nın birçok ilçe ve köylerinde vaazlar etti, çeşitli sosyal ve siyasi faaliyetlerde bulundu.
1970 yılında Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nden mezun oldu ve Erzurum İmam Hatip Okuluna stajyer öğretmen olarak atandı.

Bu okulda müdür yardımcılığı ve müdürlük yaptığı sırada, Nene Hatun Kız Öğretmen Okulu gibi Erzurum’un çeşitli liselerinde Din dersleri verdi.

1975 yılında Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü’nde Hadis ve İslam Ahlakı Öğretim Görevlisi olarak göreve başlayan Küçük, daha sonra bu okulun müdürü olarak 1980 yılına kadar görevine devam etti.

Askerliğini Isparta’da kısa dönem olarak yaptı. 

12 Eylül 1980 askeri darbesinde birçok mütedeyyin hoca ve öğrenciyle birlikte Erzurum’da kısa bir süre nezarette ve iki hafta kadar da cezaevinde kaldıktan sonra askeri savcılık tarafından mahkemeye çıkarılmadan salıverildi. 1981 yılında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’ne öğretim üyesi olarak naklen atandı ve 1979’da Erzurum’da iken başladığı doktora çalışmasını, Prof. Dr. Salih Tuğ danışmanlığında İstanbul’da Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamlayarak 1984 yılında Dr. unvanını aldı.

Raşit Küçük Hoca 1997’de doçent, 2003 yılında da Profesör oldu, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Hadis Anabilim dalında çalışmalarını sürdürdü.

2007-2011 yılları arasında çalıştığı fakülteye dekan olarak atandı.

Aynı dönemde Marmara Üniversitesi Senatosu ve Marmara Üniversitesi Yönetim Kurulu üyelikleri yanında, Yüksek Öğretim Kurulu İlâhiyat Millî Komitesi üyeliği ve başkanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu Yurt Dışı İlâhiyat Alanı Denklik Alt Komisyonu başkanlığı görevlerinde bulundu.

Raşit Hoca 2011 yılının Aralık ayında Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Kurul üyeliğine, ardından Başkanlığın ilgili üyelerinin tamamının oyu ile Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığına seçildi.

Mart 2014’de emekliye ayrılan Raşit Hoca, aynı yıl İstanbul’da bulunan Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) Başkanlığına getirildi, Eylül 2022’ye kadar bu görevine devam etti.

Raşit Küçük Hoca 1991 yılında Sevgi Medeniyeti adıyla yayımlanan doktora tezi ile Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “fikir” dalında birincilik ödülüne, ayrıca 2016’da Türkiye Yazarlar Birliği "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri" kapsamında Üstün Hizmet Ödülü'ne lâyık görüldü. Bir süre  Erzurum Yeşilay Başkanlığı da yapan Raşit Hoca 2012-2022 yılları arasında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) aslî üyesi oldu.
Meslektaşları Prof. Dr. Yaşar Kandemir ve Prof. Dr. İ. Lütfi Çakan ile birlikte İmâm Nevevî’den 8 ciltlik Peygamberimizden Hayat Ölçüleri: Riyâzü-s Sâlihîn adlı eserin tercüme ve şerhini yaptı.

Prof. Dr. İsmail Yiğit ile birlikte İmam Hatip Liseleri için ders kitabı olan Hz. Peygamber, Siyer-i Nebî kitabını yazdı.

Bir grup Hoca arkadaşıyla beraber Hz. Peygamber’de Sevgi ve Merhamet adlı çalışma yaptı.

Prof. Dr. Mustafa Öcal ile birlikte Türk Millî Eğitiminde Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Dersleri Kitabını kaleme aldı.

Çok sayıda yüksek lisans ve doktora tezi yönetti, İSAM tarafından yayımlanan TDV İslâm Ansiklopedisi’ne maddeler yazdı, ayrıca birçok akademik tebliğ sundu ve makale yayımladı.

Raşit Hoca, Türkiye’de sivil iktidarlara karşı yapılan 1960 darbesi ve 1970 muhtırası sonrasında İmam Hatip Okullarına karşı yapılan kapatma ve eğitim öğretimlerinin kısıtlanmasına son verilmesi için, söz konusu dönemlerde dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte Celal Bayar, Alparslan Türkeş, İsmet İnönü, Süleyman Demirel, Turhan Feyzioğlu gibi siyasilerle görüşerek bu okul mezunlarının ülkenin birlik ve beraberliğine olan önemli katkılarını anlattı.

1983 yılından itibaren yayın hayatına başlamalarına vesile olduğu İslâm, İlim ve Sanat, Kadın ve Aile, Gülçocuk gibi dergilerin yayın politikalarının belirlenmesinde aktif görev aldı.

Bu dergilerden özellikle, tirajı yüz binin üzerinde seyreden İslâm dergisinde her ay “Bir Ayet, Bir Hadis” başlıklı yazıları ile Türkiye’de ses getiren bir yazar hüviyetini kazandı.
Prof. Dr. Esad Coşan Hoca’nın riyasetiyle çıkan bu dergilerin yönetilmesinde son derece etkin görevler aldı, kendi ifadesiyle “Hayatının en mutlu günlerini yaşadı”.

Türkiye’de ilk kez bir Hadis Enstitüsü’nün kuruluşunu ve hocalığını yaptı.

Kendi fakültesinden mezun ettiği binlerce öğrencisinin yanında, bu Enstitüde de birçok akademisyen yetiştirdi.

Necmettin Erbakan ve bir grup akademisyenle birlikte “Adil Düzen” çalışmalarına katıldı, bu vesileyle başta Orta Asya olmak üzere çeşitli ülkelere seyahatte bulundu.
1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını yaptı.

Aynı zamanda Milli Selamet, Fazilet, Refah partilerinin parti politikalarının belirlenmesinde önemli rol oynadı ve Refah Partisi’nin kuruluşunda, AK PARTİ’nin kurucular kurulunda bulundu, bu partinin de Etik Kurulu Başkanlığını yürüttü.
Milli Görüş hareketi olarak tanımlanan bu partilerin arka planında kalarak onları yönlendirmeyi hizmet anlayışının gereği olarak gördü.

Türkiye’nin birçok yerinde ve yurtdışında vaazlar etti, konferanslar verdi, panelist oldu, seminerlere katıldı ve sohbetler yaptı, çok sayıda üst düzey siyasetçiye danışmanlık yaptı, muhtelif sivil toplum kuruluşlarında etkin roller aldı.

Siyer ve Hadis ilminin otoritelerinden biri olarak tanınan, mütedeyyin camiada ilmiyle amil olarak bilinen ve âlim kişiliği ile de camia üzerinde etkisi bulunan Raşit Küçük Hoca son yıllarda Bahariye Mevlevihane’sinde seçkin bir topluluğa yaptığı sohbetlerle çeşitli kesimler tarafından büyük takdir topladı.

İstanbul Antikacılar Derneği Onursal Başkanı olan Raşit Hoca evli ve dört kız çocuğu babasıdır. 

Cemiyetçiliği, müşavir kişiliği, idareciliği, eğitimciliği, ilmi ve ihlası ile çok yönlü bir âlim ve Türkiye’nin yetiştirdiği ender şahsiyetlerden biri olan Raşit Küçük Hoca, 22 Kasım 2022’de Hakk’a yürüdü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ilgi ve destekleriyle, birçok ilim insanının medfun olduğu Fatih Camii Haziresi’ne defnedildi.

 

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    Canlı yayın olcak mı acaba
    Cevapla
  • Metin 11 ay önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin. Şeker gibi bir hocaydı
    Cevapla
  • Aydınlı 11 ay önce Şikayet Et
    Reşit Küçük hocamıza Cenab-ı Allah rahmet eylesin makamı cennet olsun inşallah, sohbetlerinden çok istifade ettik.
    Cevapla
  • Turgut Öztan 11 ay önce Şikayet Et
    Rahman ve Rahim olan Allah'ım Rahmet eylesin mekânı cennet olsun hazreti Muhammed sav efendimize komşu olsun inşallah
    Cevapla
  • Kul 11 ay önce Şikayet Et
    "Kul"olmanın hazzının ancak yaşayarak alınabileceğini bizlere yaşayarak öğretmiş büyük bir ilim adamı ... Ömrü;İlmiyle amel etme gayretinden ve samimiyetinden tâviz vermeden geçmiş değerli bir İslam âlimi... Rabbim kendisine tekrar rahmetiyle muâmele eylesin mekanı cennet makâmı âli olsun inşâallâh....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'da sabah namazı saatlerine düzenleme!
Portakal'dan DEM Parti'ye sert tepki! Ülke böyle olsun diye mi yapıyorsunuz?