Her biri ayrı hikâyeyle tanıştırıyor! İşte İstanbul’un semt isimleri
Üç imparatorluğa başkent olan İstanbul’un her semti ve sokağı bizi birbirinden farklı kültürler ve hikâyelerle tanıştırıyor.
Her gün ara sokaklarında dolaştığımız, tarihi yapılarını gezdiğimiz bu semtler derin bir tarihin izlerini barındırıyor. İstanbul'un semtlerinin isimleri, köklü bir mirasın izlerini taşırken, kendine has anlamı ve bir hikâyesi bulunuyor.
Her noktada ayrı bir tarih barındıran kentin sokak ve semt isimlerinin hikâyeleri ise merak uyandırıyor. İşte İstanbul’un semt isimlerinin hikâyeleri…
TAKSİM
Hem tarihi hem de kültürel bir yer olan Taksim, Osmanlı Dönemi’nde su dağıtımının yapıldığı bir merkezdi. Sucular, suyu burada halkla paylaştırırdı. İsmini bu meslek grubu üzerinden alan semt, günümüzde şehrin en yoğun noktalarından biri.
KUZGUNCUK
Tarihi mimarisi ve kültürel zenginliğiyle özgünlüğünü koruyabilen bir semt olan Kuzguncuk, adını o zamanlarda yaşayan Kuzgun Baba adlı bir veliden alıyor. Bizans döneminde ise ismi "Kozista" olarak anılmaktadır.
AKARETLER
Beşiktaş’ın tarihi bir semti olan Akaretler, adını Sultan Abdülaziz döneminde kurulan bir vakıftan alıyor. Azizeye Camii’nin masraflarını karşılamak amacıyla kurulan ve adı “Akaretler” olan bu vakıf, semte de adını vermiş.
ÇENGELKÖY
Üsküdar’ın gözde semtlerinden biri olan Çengelköy’ün isminin nereden geldiği ile ilgili iki farklı hikaye bulunuyor. İlki, İstanbul’un fethedilmesinden sonra Bizans döneminden kalma batık bir geminin çengelinin bulunmasından ötürü Çengel Köyü olarak anılmaya başlanır. Diğer hikâye ise fetihten sonra Osmanlı denizcilerinin bu bölgede yaptıkları çengellerin Çengelköy olarak adlandırılmasına sebebiyet verdiği yönündedir.
AŞİYAN
Bebek’te yer alan Aşiyan, Tevfik Fikret’in evinin olduğu yer olarak biliniyor. Tevfik Fikret’in evine Farsça’da “kuş yuvası” anlamına gelen “Aşiyan” adını vermesiyle birlikte bölge bu isimle anılıyor.
GALATA
Suriçi’nin tam karşısında bulunan Galata, Bizans döneminde köy özelliklerine sahip bir yerdir. İmparatorların keçi ve inek gibi hayvanlarının beslendiği büyük mera alanlarına sahiptir. Gala kelimesinin anlamı süt üretimi yapan bölgedir. Bu isim zaman içerisinde "Galata" adını almıştır.