Ankara’nın modern mirası dünya sahnesine taşındı!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara’nın modern kentleşme ve planlı şehirleşme örneği olarak UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kabul edildiğini duyurdu.

Ankara’nın modern mirası dünya sahnesine taşındı!
Ankara’nın modern mirası dünya sahnesine taşındı!
GİRİŞ 28.04.2025 13:25 GÜNCELLEME 28.04.2025 13:25

Türkiye’nin bir kültürel miras unsuru daha UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne kaydedildi. Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara, planlı şehircilik anlayışıyla şekillenen yapılı çevresi ve modern mimarisiyle artık UNESCO’nun geçici listesinde yer alıyor.

DÜNYA SAHNESİNE TAŞINDI

“Ankara: Modern Bir Cumhuriyetin Planlaması ve İnşası” başlıklı dosya, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO Türkiye Millî Komisyonu iş birliğinde hazırlanarak listeye alındı. Bu gelişmeyle birlikte Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ndeki varlık sayısı 80’e yükseldi.

Başvuru dosyası, 2021 yılında UNESCO Türkiye Millî Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt çalışma grubunun katkılarıyla hazırlandı. Sürecin koordinasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülürken alanın adaylık sürecine Prof. Dr. Elvan Altan, Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin ve Dr. Zeynep Tuna Yüncü katkı sundu.

GEÇİCİ LİSTEYE DÂHİL EDİLDİ

“Ankara: Modern Bir Cumhuriyetin Planlaması ve İnşası” başlıklı dosya, 1920–1970 yılları arasında planlanıp şekillenen başkentin; yeni kurulan bir ulus-devletin simgesi olarak inşa edilen kamu yapıları, kültürel alanlar ve açık kamusal mekânlarıyla, 20. yüzyılın modern başkentlerine örnek teşkil etmesi nedeniyle UNESCO’nun ii, iv ve vi numaralı kültürel miras kriterleri kapsamında geçici listeye dâhil edildi.

MODERNELŞME SÜRECİNİ YANSITAN YAPILAR

Dosyada, Atatürk Bulvarı’nın kuzey-güney doğrultusunda uzanan aksı ile Ulus ve Kızılay bölgeleri ana bileşenler olarak yer aldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin I., II. ve III. binaları, Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Güven Park, Gençlik Parkı, Ulus Meydanı, Ankara Garı, İş Bankası Binası, çeşitli bakanlık yapıları ve Kızılay Meydanı gibi simgesel yapılar; Ankara’nın planlı gelişimini ve modernleşme sürecini yansıtan önemli unsurlar arasında gösterildi.

TÜRKİYE’NİN DEĞERLERİ TANITILIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin evrensel kültürel ve doğal miras değerlerinin uluslararası düzeyde tanıtılması ve korunması amacıyla, UNESCO başta olmak üzere küresel iş birliği mekanizmalarından yararlanılarak bu değerlerin gelecek nesillere en iyi şekilde aktarılmasını hedeflemektedir.

Bahadır Alemdar Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır Alemdar

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 13 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: "6 üstü deprem ihtimali artık yok"
'Valinin yeğeniyim' diyerek çakarlı araç kullandı: Vali Gül'den açıklama geldi