Osmanlı padişahlarının içki meclisleri

NTV Tarih Dergisi'nin son sayısında, Dr. Halil İnalcık ile Necdet Sakaoğlu'nun, hükümdarların içki, eğlence, muhabbet ve tartışmanın olduğu kısaca 'İşret' denilen meclisleriyle ilgili yazıları yer aldı.

Osmanlı padişahlarının içki meclisleri
Osmanlı padişahlarının içki meclisleri
GİRİŞ 04.03.2010 12:30 GÜNCELLEME 04.03.2010 12:30

Mediha Olgun'un haberi

Necdet Sakaoğlu'na göre Osmanoğulları'nda işret meclisi kuranların ilk halkasında Yıldırım Bayezid yer alıyor. Sakaoğlu tarihçi Bostanzade Yahya'nın Tarih-i Saf eserinden alıntı yapıyor:

"Dinsiz (Sırp) kralın kızına aşkından, Allah'ın emirlerini unuttu; atalarının kullanmadığı şarabı yine o uğursuzun teşvikiyle içmeye alıştı.

Öylesine içti ve safaya alıştı ki vezirleri de içip içip kendilerinden geçerek zulme başladı." Sakaoğlu, kimi tarihçilerin Yıldırım'ın başına gelenleri haremine aldığı Sırp prensesinin onu içkiye alıştırmasına bağladığını söylüyor.

Sakaoğlu'nun araştırmalarına göre II. Murad söyleşi meclislerine daha çok vakit ayırmak için tahtı bırakmıştı.

Sakaoğlu, II. Murad'ın tarih, edebiyat, söyleşi meclislerine daha çok vakit ayırabilmek için tahtını oğlu II. Mehmed'e bırakıp Manisa'ya çekildiği haberini alan Karamanoğlu'nun "Osmanoğlu deli oldu, oğlunu tahta geçirdi. Kendisi çalıcı avretlerle bağlar bucağında yiyip yiyip yürür" içerikli mektuplarla Macar ve Ulah beylerini savaşa teşvik ettiğini de yazdı.

'II. SELİM İÇKİDEN ÖLDÜ'

Necdet Sakaoğlu, "Sâkiya mey ver ki bir gün lâlezar elden gider" diyen Fatih Sultan Mehmed'in şiirlerinde de şarabın çokça geçtiğini söylüyor ve Sultan Süleyman'ın oğlu II. Selim'in içkiden öldüğü bilgisini veriyor.

'Böyle iddialar ortaya atılıyor'

Mustafa Armağan (Tarihçi): Bu tür iddialar zaman zaman ortaya atılıyor. Daha önce Hanedan Reisi Ertuğrul Efendi'nin dedesi Abdülhamid'in Porto şarabı içtiği ve şifadır diyerek kendilerine de tattırdığı iddiası basında yer almıştı. Osman Ertuğrul Efendi'nin doğum tarihi 31 Ağustos 1912... Onun görebileceği tarihlerde Abdülhamid, Beylerbeyi Sarayı'nda hapistir. Dedesini görmüşse bile, o sırada henüz 4 yaşını 11 ay geçmiş bir çocuğun şarap markasını hatırlaması gibi bir hafıza mucizesiyle karşı karşıyayız demektir.

Sabahleyin tövbe duaları okunurdu
Prof. Dr. Halil İnalcık:

HALİL İnalcık, dergide Has Bağçe'de yaşananları şöyle anlatıyor: "Has Bağçe'de Sultan'ın huzurunda kaside ve gazeller okunur, sultanuşu'arâ seçilirdi.

Aynı zamanda klasik musikînin en ağır parçalarıyla misafirler hayallere dalar veya rehavî faslıyla coşup, kalkıp dans ederlerdi. Bahçe özenle hazırlanırdı.

Nahiller gezdirilir, havaya güzel kokular saçan buhardanlar yer yer konur, su kanallarının şırıltısı altında genç sâkiler şarap dolaştırır, sunarlardı. (...) Seçme sanatçılar gazel okur, neşe artınca mutâyebat denilen açık-saçık hikâyeler anlatılırdı. (...) Bu meclisler sefer dönüşü yapılır, sultan çektiği meşakkati bu cennet bahçesinde unuturdu. Her şeye açık meclis sabaha doğru son bulunca tövbe duaları okunurdu."

'Bunu gösteren bir belge yok'

Yavuz Bahadıroğlu (Yazar): Osmanlı padişahlarının içki içtiğine dair Osmanlı arşivlerinde benim ulaşabildiğim yerlerde böyle bir vesika yok. Çünkü Osmanlı devleti bir arşiv, bir vesika devletidir. Saraya giren her şeyin bir kaydı var. Sadece İkinci Abdülhamid döneminde Alman İmparatoru İkinci Willhelm'in ziyareti esnasında saraya içki alınmış onun kaydı var. Onun dışındaki meclisler böyle hâyal hanemizde uydurduğumuz şeyler. Bazıları kendi yaşam biçimlerine referans arıyorlar diye düşünüyorum.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İhracat maliyetlerine yeni indirim geliyor
Güney Kore'de sular durulmuyor! Azledilen Devlet Başkanı gözaltına alındı