Altan Deliorman'a saygı...

Fikirleri ve eserleriyle Türk kültür tarihinin önemli isimleri arasında yer alan Altan Deliorman’nın hayatının anlatılacağı bir saygı toplantısı düzenleniyor.

Altan Deliorman'a saygı...
Altan Deliorman'a saygı...
GİRİŞ 22.10.2010 15:17 GÜNCELLEME 22.10.2010 15:17

Edebiyatçı, tarihçi ve gazeteci olarak yakın tarihimizde mühim yeri olan Deliorman’ın konuşulacağı saygı gecesine, oğlu Bozkurt Deliorman da katılarak bir İstanbul Beyefendisi olan babası Altan Deliorman’a dair anılarını aktaracak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün düzenlediği program, 23 Ekim Cumartesi günü, saat. 16.00’da Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Kültür ve edebiyat camiasından seçkin kişilerin katılacağı programda, Prof. Dr. Hüsrev Hatemi yakın dostu Deliorman’ın kişiliği ve edebiyat dünyasındaki yeri üzerine konuşacak. 

Dr. Bahtiyar Arslan’nın moderatörlüğünü yaptığı programda, Prof.Dr. Hüsrev Hatemi, Prof.Dr. Abdulhaluk Çay, İsa Kocakaplan konuşmacı olarak bulunurken; Ayla Ağabegüm, Cemal Aydın, Bozkurt Deliorman, Turgut Güler, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Servet Kabaklı, Çağrı Kocakaplan, Adnan Şenel ve Mehmet Nuri Yardım da ‘yakınlarının gözüyle Altan Deliorman’ bölümüne katılacaklar.
Program kapsamında, Altan Deliorman’ın hayatını konu alan fotoğraflarından oluşan belgesel gösterimi ile aldığı ödüller ve gazete yazılarından derlenmiş küçük bir sergi yer alacak.
Ayrıca program sonunda, katılımcılara Altan Deliorman’ın yazdığı, ‘Bulgaristan’da Türkçe Basın’ isimli bir kitabı da dağıtılacak

ALTAN DELİORMAN KİMDİR?

1936 İstanbul doğumlu olan Altan Deliorman, basın yayın dünyasıyla çok küçük yaşlarda tanıştı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 2 yıl öğrenim gördükten sonra Tarih Bölümüne geçti. Nihal Atsız ve İbrahim Kafesoğlu etkisinde kaldığı hocalarıdır.
İlk yazısı 1948’de yayınlandı. Henüz 23 yaşındayken ‘Mustafa Kemal Balkanlarda’ isimli kitabını yayınladı. Devam eden yıllarda çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Kültür dergilerinde denemeleri ve makaleleri yayınlandı. Güzel Türkçesiyle tarih dalında yazdığı ders kitapları büyük ilgi gördü.

Pek çoğuyla yakın dostluklar kurduğu devrin tanınmış simalarını kaleme aldığı yazıları edebiyat çevrelerinde büyük beğeni kazandı. 2005’de  “Işıklı Hayatlar” adlı eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği tarafından biyografi dalında yılın yazarı seçildi. 2008’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından basın mesleğinde 50. yılını doldurması dolayısıyla ‘Basın Şeref Ödülü’ aldı. 2009’da ise Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER), Altan Deliorman’ı "Portre" dalında ‘Türk Yurdunun Bilgeleri’ isimli eseri dolayısıyla ‘yılın yazarı’ seçti. Kitap çalışmalarına devam eden Deliorman evli ve iki çocuk babasıdır.

KAYNAK: HABER
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şener Üşümezsoy’dan Ahmet Ercan’ın yeni iddiasına salvolar
Son dakika: İstanbul'da bir deprem daha! Artçı sarsıntılar peş peşe...