Bursa'da 689 yıllık tarih dev kortejle canlandı
Bursa'nın fethinin 689'uncu yıl dönümü nedeniyle düzenlenen "Osmangazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri" müthiş gösteriye sahne oldu.
Bursa'da, merkez Osmangazi Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bu sene 11’incisi gerçekleştirilen fetih yürüyüşü renkli görüntülere sahne oldu.
Osmangazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenliklerinin en önemli ayağını oluşturan Fetih Yürüyüşü, Saltanat Kapıdan başlayıp, Şehreküstü Meydanındaki finalle son buldu.
Programa, Osmangazi Belediyesi tarafından Bursa'nın fethinin yıl dönümü dolayısıyla, bu yıl 11'incisi düzenlenen programa Osmangazi Kaymakamı Necdet Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve vatandaşlar katıldı.
Yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüş sırasında Heykel’e çıkan trafik durdurulurken, mehter takımı eşliğinde gerçekleşen gösteriyi vatandaşlar ilgiyle izledi.
Saltanat Kapı'dan başlayan yürüyüş Şehreküstü'nde sona erdi. Bursa’nın fethi şenlikleri kapsamında düzenlenen kortej yürüyüşüne çok sayıda öğrenci katıldı. Bursalılar mehter ve kılıç kalkan gösterileriyle mest oldu. Daha sonra kalabalığa pilav ve ayran ikram edildi.
Bilecik Söğüt ilçesinden gelen yörüklerin Ertuğrul Gazi'nin mezarından getirdiği toprak belediye başkanına hediye etmesinin ardından program, Filistinli bir grubun halk oyunları gösterisi ve Tophane meydanında gerçekleştirilen "Osmanlı'dan Günümüze Bursa" defilesiyle devam etti.
Bursa’nın fethedilişinin 689. yıl dönümünde, şehirde bayram havası yaşatacak olan şenlikler, Nisan ayı sonuna kadar gerçekleştirilecek çeşitli etkinliklerle devam edecek.
YÖRÜK TÜRKMENLERİN DEV BULUŞMASI
Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri çerçevesinde Pınarbaşı Parkı’nda “Yörük Türkmen Buluşması” yapıldı.
Şenlikler kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Yörük Türkmen Buluşması’na Türkiye’nin 27 ilindeki Yörük Türkmen derneklerinden toplan 150 temsilci katıldı.
Pınarbaşı Parkı’nda yüzlerce Yörük Türkmen’in buluşmasına sahne olan şenlik büyük bir coşku içinde geçti. Kurulan çadırlarda yörelerine ait türküleri söyleyen ve yöresel oyunlarını oynayan Yörük Türkmenler, renkli görüntüler ortaya koydu.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, faaliyet alanında büyük bir coşku ile karşılandı. Kurulan çadırları tek tek gezen Başkan Dündar, Yörük Türkmenler ile sohbet etti.
Başkan Dündar, halk dansları ekipleri ile birlikte oyunlar oynadı. Türkiye Yörük Türkmen Birliği Başkanı ve aynı zamanda Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Yörük Türkmenlerini unutmayarak Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri etkinliklerinde yer verdiği için Başkan Dündar’a teşekkürlerini sundu.
Türkiye Yörük Türkmen Beylerbeyi Niyazi Çapa da, Başkan Dündar’a kurtuluş ve dirilişin simgesi olan kalpak hediye ederek, keyfiye bağladı.
Yörük Türkmen Buluşması çadır ziyaretini Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri kapsamında bu yıl ilk kez düzenlediklerini belirten Başkan Dündar, “Osmangazi Belediyesi olarak, 11 yıldır Osmanlının kurucusu Osman Gazi’yi anarak Bursa’nın fethini büyük bir coşku ile kutluyoruz. Her yıl artan katılımla ve zenginleşen etkinliklerle gerçekleştirdiğimiz şenlikler ile yaklaşık bir ay boyunca tarihi bir yolculuğa çıkıyoruz. Bu sene tüm Türkiye’deki Yörük Türkmen Derneklerinin temsilcilerinin katılımıyla coşkulu bir buluşma gerçekleştirdik. Pınarbaşı Parkı’nda kurulan çadırlarda Yörük Türkmen temsilcilerimiz bizimle birlikte oldular. Kendilerine düzenlemiş olduğumuz etkinliğe verdikleri desteklerden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.
Dündar, "Bugün burada 689 yıl önce dünyaya insanlığı, barışı, hoşgörüyü ve gitmiş olduğu yerde emperyalizmi değil onlara güven altında din, dil, ırk, mezhep ayrımı gözetmeksizin insanlığı insan görerek, onları aynı şartlarda yaşamasını temin eti. Onları saygıyla anıyoruz'' dedi.
"OSMANLI BURSA'YA HUZUR GETİRDİ"
Programda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye'nin yaşam kalitesi olarak en önde olan şehri Bursa olduğunu söyleyerek, "Osmangazi de Bursa'yı çok sevmişti fakat Bursa'yı fethetmek ona nasip olmadı" dedi.
Osmanlı'nın kenti fethetmesiyle birlikte Bursa'ya huzur geldiğini kaydeden Altepe, şöyle konuştu:
"Şehrin kapıları açıldı. Sur içindeki yaşam, sur dışına çıktı ve gittiği her yerde başta balkanlarda olmak her yere huzuru götürdü. Osmanlı'yı kuran şehir de Bursa, Osmanlı'nın kurduğu şehirde yine Bursa. Ecdadımız büyük insandı. Onlar idealist insanlardı ve inançlı insanlardı. Bursa'yı fethedip saraylarda yaşamadılar. Balkanlara ve oradan Avrupa'ya medeniyeti onlar götürdüler. Gittikleri yerlere hep huzur götürdüler. Şimdi bize düşen onları anmak, onları unutturmamak yoksa biz anmazsak olmaz bizlerde onların yolundan gidiyoruz"