Abdurrahman Gürses, hayırla yad ediliyor

Sayısız hafız yetiştiren abide şahsiyetlerden Abdurrahman Gürses, hayırla yad ediliyor.

Abdurrahman Gürses, hayırla yad ediliyor
Abdurrahman Gürses, hayırla yad ediliyor
GİRİŞ 26.04.2016 11:44 GÜNCELLEME 26.04.2016 11:44
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Peygamber Efendimizin "Sizin en hayırlınız Kur'an'ı öğrenen ve öğretendir" hadisine uygun bir hayat yaşayan ve bir asra dayanan ömründe sayısız hafız yetiştiren abide şahsiyetlerden Abdurrahman Gürses, hayırla yad ediliyor.

Beyazıt Camisinde 40 yıl imamlık yapan Gürses, reis'ül kurra makamında da bulundu. Kıraatini dinlemek için binlerce insanın Anadolu'dan İstanbul'a geldiği Gürses, "Kıraat ilminin kendi nesli, kendi kuşağı itibarıyla, yaşayan son halkası ve asrın bu anlamda en büyük üstadıydı." şeklinde nitelendiriliyor.

Çengelköy Yıldırım Beyazıt Camisi İmam Hatibi Mustafa Demirkan, kurra hafızlığı ve hocası Reis'ül Kurra Abdurrahman Gürses'i AA muhabirine anlattı.

"Kıyamete kadar da böyle devam edecektir"

Bütün reis ve şeyh'ül kurralar için rahmet dileyen Demirkan, "kurra"lık müessesinin bizzat Hz Muhammed tarafından, Medine-i Münevvere'deki Mescid-i Nebevi'de, Ashab-ı Suffa'yla başlatıldığını söyledi.

Kur'an-ı Kerim'in bizzat Allah tarafından korunduğunu vurgulayan Demirkan, "Şüphesiz o zikri (Kur'an'ı) biz indirdik biz! Onun koruyucusu da elbette biziz." ayetini hatırlattı.

"Nasıl 'kurra' olunur?"

Kur'an-ı Kerim hariç hiçbir kitabın baştan sona kadar harf harf ezberlenmediğini aktaran Demirkan, "kurra" kavramını şöyle açıkladı:

"Önce Kur'an-ı Kerim nazil oldu. Olduğu şekilde de Resulullah Sahabe-i Kiramına ezberletti. Bu bazı kelimelerde, bazı değişik vücuhatlar çeşitli şekillerde nazil olmuştur. Bu nazil olan şekilleri Resulullah aynı şekilde öğretti. Bu nazil olan şekilleri hıfz edene hafız denir. Ama bütün kelimatı, değişik şekilde nazil olan kelimeleri edası dahil nazil olduğu şekilde hıfz edene kurra denir."

Demirkan, hafızın yetişmesi için bazı şartları taşıması gerektiğini anlatarak, bazı özellikleri şöyle sıraladı:

"Sarf, nahiv ilmine vakıf olacak. Kur'an-ı Kerim'i baştan sona kadar ezbere bilmeli. Talim okumalı ve sonrasında 10 imamın kıraatiyle ve 20 raviyle baştan sona bir hatm-i şerif indirir. İkinci bir hatim başlanır ve her bir raviye 2 şer tane daha ravi ilave edilir. Her ikisini de cem edene imtihan neticesinde icazet verilir. Kişi böylece kurra olur. Bu en az 4 yıl sürüyor."

"Oğlum bu kıraat ilmi iki kanatlıdır"

Demirkan, şimdiki Reis'ül Kurra Ahmet Arslanlar'dan önce kendi hocası Abdurrahman Gürses'in bu makamda bulunduğunu hatırlattı.

Hz Allah'ın Abdurrahman Gürses gibi insanlarla Kur'an-ı muhafaza ettiğini dile getiren Demirkan, bu gibi kişilerin Kur'an-ı Kerim'i kalplerine nakşettiğini söyledi.

Abdurrahman Gürses

Sakarya Hendek'te 1909'da doğan Gürses, hafızlığını babası Said Efendi'de ikmal etti. Gürses daha sonra talim ve tecvit eğitimi için Hendek'e, ardından İstanbul'a geldi.

İstanbul'da Hasan Fehmi Efendi'den kıraat ilmini alan Gürses, bütün usul ve kaidelerini tamamlayarak "kurra" unvanını elde etti. Gürses, sırasıyla Fatih'te Mihrimah Sultan, Şişli Teşvikiye ve en son da Beyazıt Camisine imam olarak atandı.

Gürses, Beyazıt Camisi'ndeki görevini emekli oluncaya kadar öğrenci yetiştirerek devam etti.

Kıraat ilminde önemli bir yeri olan Gürses, "Aşere Takrip Tayyibe" konusunda da dünyanın en önemli hocaları arasında yer almıştı.

Ağustos 1999'daki vefatına kadar eğitim veren Gürses, 40 yıl imamlık yaptığı Beyazıt Camisi bahçesinde toprağa verildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • janssen 8 yıl önce Şikayet Et
    ruhuna fatiha
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fenomenlerin yasa dışı bahis kazancı: Paylaşım başına ne kadar aldıkları ortaya çıktı
Yoğun kar bastırdı! Anadolu Otoyolu ulaşıma kapandı! Bakan Uraloğlu'ndan açıklama geldi.