Türkçe Olimpiyatları Şarkı finali yapıldı

Türkçe Olimpiyatları'nın Şarkı Finali İstanbul'da gerçekleştirildi. Dünyanın dört bir tarafından gelen çocuklar birbirinden dokunaklı eserleri seslendirdi.

GİRİŞ 22.06.2011 01:05 GÜNCELLEME 22.06.2011 01:05
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Türkçe Olimpiyatları şarkı finalinin birincisi Tacikistanlı Shohrukh Yunusov seçildi. Davetlilerin yoğun ilgi gösterdiği gecede öğrencilerin becerileri ayakta alkışlandı. Finalistlerin belirlenmesinin ardından gece yabancı öğrencilerin 'Yeni bir dünya' şarkısı ile son buldu.

Türkçe Olimpiyatları'nın şarkı finali 21 Haziran Salı gecesi Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı. Yoğun ilginin gösterildiği geceye Başmüzakereci Egemen Bağış'ın yanı sıra sanat, siyaset ve medya dünyasından ünlü birçok isim katıldı. İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan gece farklı ülkelerden öğrencilerin şarkılarını seslendirmesiyle devam etti. Yabancı öğrencilerin seslendirdiği Türkçe şarkılar izleyenlerden büyük alkış aldı. Ganalı öğrencilerin Karadeniz horonu gösterisi izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.

Gecenin en heyecanlı anı ise finalistlerin belirlenmesi oldu. Jüri üyeleri dereceye girenleri sahnede açıkladı. Gecenin birincisi Tacikistanlı Shohrukh Yunusov oldu. Birinciyi açıklayan Başmüzakereci Egemen Bağış, Sinan Çetin'in Fethullah Gülen ile ilgili sözlerini hatırlatarak, "Bu akşam değerli dostum Sinan Çetin'i dinlerken ben de sizler gibi ayrı bir heyecan duydum." dedi. Atatürk'ün 1930'larda eski Sovyetler Birliği içerisinde Türk soydaşlarımızın olduğu, bunlarla kültürel ilişkiler kurulması gerektiği yönündeki sözlerini hatırlatan Bağış, "Ne acıdır ki kültür köprülerini kuran zat vatan hasreti çekiyor. O diğerleri gibi Atatürk hakkında nutuk atmaktansa hayallerini gerçekleştirdi, saygıyla önünde eğiliyorum." diye konuştu.

İKİNCİ OLAN ŞARKI



Şarkı finalinin ikincisi Bosna Hersek'ten Şejla Koçan, üçüncülüğü ise Endonezya'dan Rahmi Amalia kazandı. Final töreni 'Yeni bir dünya' şarkısıyla sona erdi.

GECEDE ÜÇÜNCÜ ŞARKI


ORGANİZASYONA ÜNLÜLERDEN TAM NOT

Olimpiyatların şarkı finaline katılan ünlü isimlerden organizatörlere tebrik yağdı. Geceye katılan ünlü isimlerin organizasyon için değerlendirmeleri şöyle:

Oyuncu Erkan Petekkaya: Çok beğendim. Bu yıl 9.su yapılıyor. Daha önce 8 kez düzenlenen organizasyonlara katılmadığım için pişmanım.

Kubat: Türkülerimizi dünyada bizden daha iyi tanıtıyorlar. Muhteşem bir organizasyon. Emeği geçen herkesi kutluyorum.

Yönetmen Hamdi Alkan: Ben seyirci olarak katıldım. Şimdi onları canlı canlı izlemek ayrı bir heyecan verici. Bundan sonraki olimpiyatların inşallah 10.'sunda, 100.'sünde bulunuruz. Bu muhteşem bir organizasyon.

Oyuncu Tan Sağtürk: Bu Türkiye'de gerçekleştirilmiş en büyük organizasyonlardan bir tanesi. Herkesin desteklemesi gereken bir organizasyon. Organize edenlere herkesin müteşekkir olması lazım.

Gazeteci-Yazar Nazlı Ilıcak: Çok güzel bir gün heyecanla finali seyretmeyi bekliyoruz. Dünyanın dört bir tarafından gelen gençlerin bizim şarkılarımızı söylemesi bizim değerlerimizi paylaşması çok güzel.

Ahmet Tan: 38 senedir organizasyon yapıyorum bu akşam inanın tüylerim diken diken oluyor, yapan arkadaşlarımı biliyorum. Çekirdek kadroyu tanıyorum, onları kalben tebrik ettim. Bu talebeler memleketlerinde devlet kadrosunda yer alacaklar. İnşallah 500 bin talebe 50 milyon talebeye ulaşır.

Burak Kut: Çok mutluyum ilk söyleyeceğim şey Türkiye'de doğduğum için ve Türk olduğum için çok gururluyum. Türkçenin dünyanın her yerine yayılması bizi mutlu ediyor.

Yeşim Salkım: Türkçe'nin bu kadar güzel telaffuz edilmesi çok büyük gurur ve onur verici. İnsanlar İngilizce konuşmayı güzel ve özel zannederler. Dünyanın her tarafında Türkçe konuşulmasını diliyorum.

Şükrü Haluk Akalın: Muhteşem bir akşam yaşıyoruz. Muhteşem bir duygu bu, sahnenin arkasında büyük bir emek var, büyük bir inanç var, biz sıcak yatağımızda akşam gece yatarken dünyanın bir köşesinde İstiklal Marşı okunuyor, bu gururu yaşatan öğretmenlerimizi kutluyorum.

Zara: Bir defa harika bir gece, siz bizim gönlümüzde yer edindiniz, öğretmenlerimizi kutluyorum.

Müzisyen Gökhan Kırdar: Gördüğünüz gibi bütün çocuklar burada bir peri bir melek olmuşlar. Önemli olan burada bunların bizim kültürümüzü ne kadar iyi ortaya koyuyor olmaları. Türk kelimesinin aşk kadar kutsal bir kavram olduğunu düşünüyorum. Hiçbir dil, din, ırk ayrımı olmaksızın bütün dünya üzerindeki farklı renkleri burada bir arada görmek çok güzel bir duygu.

Sanatçı Hakan Peker: Hakikaten bu akşam burada Türkçe şarkılar o kadar güzel söylendi ki çok duygulandım. Jüri olmamız ve gecenin birincisini seçmemiz çok zor, burada şarkıları söyleyen herkes gecenin birincisi.

Gazeteci Cengiz Semercioğlu: Çok eğleniyorum. Kenya'dan, Fransa'dan, Şili'den dünyanın dört bir tarafından gelen öğrenciler pop, arabesk söylüyorlar. Onlar bize dilimizi kültürümüzü farklı yaşam tarzlarımızı anlatıyor.

Sanatçı Emel Sayın: O kadar duygulandım ki bu gece. Program hem eğlenceli hem de çok duygusal anlar yaşıyoruz. Her Türk vatandaşı gibi ben de çok gururlanıyorum, biliyorum ki çok büyük bir emek var projenin arkasında. Maddi, manevi gönlünü bu işe koyan herkesi sevgi ve saygı ile kucaklıyorum. Bu gece hepsini göremiyoruz ama 130 ülkeden çocuklar geldi bu bugünkü son elemelere, hepsi o kadar başarılı, o kadar güzeller ki, Türkçe konuşmaları hepimizi heyecanlandırıyor. Bu gece için yapılan tüm güzellikler için teşekkür ediyorum.

Sezen Cumhur Önal: Bu resitale emeği geçenlerin ömürlerine bereket. Çok ilginçtir. Bana radyo günlerini hatırlattınız. Çok güzel bir geceydi. Teşekkür ediyorum.

Hakan Aysev: Türk dilinin zenginliği ve kültürel yapısı gereği dünyada hak ettiği yere bu çok başarılı organizasyonlarla geleceğini düşünüyorum. Bu çocuklar Yunus Emre'nin attığı bu tohumları bütün dünyaya yayacak.

Sinan Çetin'den Fethullah Gülen'e olimpiyat teşekkürü

 Türkçe Olimpiyatları'nın şarkı finalinde juri üyesi olan yapımcı Sinan Çetin konuşmasında insanlara Türkçe'yi sevdirdiği için Fethullah Gülen'e teşekkür etti.

 Davetlilerin büyük ilgi gösterdiği gecede Ganalı öğrencilerin Karadeniz horon gösterisi büyük alkış aldı. Bir taraftan öğrenciler şarkı söyleyerek finalde dereceye girmek için ter dökerken, diğer taraftan da geceye katılan ünlü isimler organizasyon hakkında fikirlerini açıkladı.

Yapımcı Sinan Çetin, konuşmasında Fethullah Gülen'e teşekkür etti. Çetin şöyle konuştu: "Burada olmayan, hangi nedenle olmadığını bilmediğim büyük bir düşünür, din adamı bir insana teşekkür ederim. Ona teşekkür etmemin en önemli tarafı bu ülkeyi, bu insanları, bu dili sevdirdiği için, Orhan Pamuk'a 'seni öldüreceğiz' diyenlere bu ülkeyi bırakmadığı için. Bu ülkede, bu ülkeyi sevmenin bir suç olmadığını hatta gurur verici olduğunu dünya ile bütünleştirdiği için Fethullah Gülen'e teşekkür ediyorum" dedi.

Geceye katılan diğer ünlülerin değerlendirmeleri ise şöyle:

Oyuncu Erkan Petekkaya: Çok beğendim. Bu yıl 9.su yapılıyor. Daha önce 8 kez düzenlenen organizasyonlara katılmadığım için pişmanım.

Sanatçı Kubat: Türkülerimizi dünyada bizden daha iyi tanıtıyorlar. Muhteşem bir organizasyon. Emeği geçen herkesi kutluyorum.

Ahmet San: 38 senedir organizasyon yapıyorum bu akşam inanın tüylerim diken diken oluyor, yapan arkadaşlarımı biliyorum. Çekirdek kadroyu tanıyorum, onları kalben tebrik ettim. Bu talebeler memleketlerinde devlet kadrosunda yer alacaklar.İnşallah 500 bin talebe 50 milyon talebeye ulaşır.

Sanatçı Burak Kut: Çok mutluyum ilk söyleyeceğim şey insan Türkiye'de doğduğum için ve Türk olduğum için çok gururluyum. Türkçenin dünyanın her yerine yayılması bizi mutlu ediyor.

Sanatçı Yeşim Salkım: Türkçe'nin bu kadar güzel telaffuz edilmesi çok büyük gurur ve onur verici. İnsanlar İngilizce konuşmayı güzel ve özel zannederler. Dünyanın her tarafında Türkçe konuşulmasını diliyorum.

Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Haluk Akalın: Muhteşem bir akşam yaşıyoruz. Bu muhteşem bir duygu, bu sahnenin arkasında büyük bir emek var, büyük bir inanç var, biz sıcak yatağımızda akşam gece yatarken dünyanın bir köşesinde İstiklal Marşı okunuyor, bu gururu yaşatan öğretmenlerimizi kutluyorum.

Sanatçı Zara: Bir defa harika bir gece, siz bizim gönlümüzde yer edindiniz, öğretmenlerimizi kutluyorum. 

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 26
  • Mütebessim 13 yıl önce Şikayet Et
    Birinci. Benim birincim Türkmen kız. Sıralamaya şaşırdım, bana göre en iyisi, ama dereceye bile girememiş!..
    Cevapla
  • Metin Yazar 13 yıl önce Şikayet Et
    Aslında ne oldu. Osmanlı geri kalmışlıktan kurtulmak için gençlerini Avrupa'ya fen öğrenmeye gönderdi.Bu gençler oraya gittikten çok kısa bir süre sonra çıktıkları toplumdan ve değerlerinden utanır oldular.Tamamen milli kimliklerinden soyutlanarak maymunlaştılar.Kendilerini Fransalara gönderip orada okuma fırsatı veren insanlara hırlamaya başladılar.Paris'in domuzu ve iti bile bir başka bakıyordu onlara göre(Nihatın kulakları çınlasın).Daha sonra bu maymunlara,Türkiye'den kaçan Abdülhamid düşmanı şebekler de eklendi.Biz bunlara kısaca Jöntürk diyoruz. Jöntürklerin bir benzeri de(istisnaları elbette vardır) Mısır'dan,Elezher'den çıktı.Dini eğitim alsınlar diye müslüman halkımızın,esnafımızın paralarıyla Mısır'a gönderilen gençlerimiz de kısa bir sürede Jöntürk(Kızmasınlar;Jönarap,jönislamcı diyeyim) oldular.Türkiye'ye ve müslümanlara Fransız jöleli jöntürkler kadar zarar verdiler.Bilmem neredeki şeyh Manyakeddin hazretlerini Mevlanaya,Yunusa,Hacı Bayrama,Aziz Mahmud Hüdaiye tercih ettiler.
    Cevapla
  • ibrahim arslan 13 yıl önce Şikayet Et
    klavye mucahitleri haydi. yontemleri boyle once sevilceksiniz insanlara sonra onlar size ait ne varsa sevecek dilinizden kulturunuzden dininize kadar her seyi sevecek.sizin bildiginiz daha dogru bi yontem varsa gidin irak`a laos`a kenya`ya mozambik`e gabon`a tanzanya`ya myanmar`a sibirya`ya ic savas esigindeki yemen`e dogacak cocugunuzun bile tehlikede olacagi japonya`ya insan yenen papua yenigine`ye gidin klavye mucahitleri gosterin bu cemaatten daha iyi seyler yaptiginizi. haydi be mucahitler
    Cevapla
  • 1299 13 yıl önce Şikayet Et
    Gönüllüler Hareketini anlayamamak, eleştirmek tek kelimeyle BAHTSIZLIKTIR !. Allah tan bu haksız eleştirileri yapanlar Peygamberimiz devrinde yaşamamışlar. Değilse ebu cehil in kapısını 100 kere çalmasını, gayrimüslimlerin kalplerini kazanabilmek için zekatından vermesini, onlara ziyafetler tertip etmesini de eleştirirlerdi Allah korusun. Soruyorum: KALBİNİ KAZANAMADIĞINIZ İNSANLARA, KENDİNİZİ SEVDİRMEDİĞİNİZ İNSANLARA, DİNİNİZİ NASIL ANLATABİLİRSİNİZ, KÜLTÜRÜNÜZÜ NASIL TANITABİLİRSİNİZ? Bunlar, bu işler oturduğun yerden olur sanıyorlar. Yapılanlar, Halkımızın ve gidilen coğrafyalardaki insanların teveccühü ortada. Siz de daha iyisini yapın, alkışlayalım. Ama acımasızca eleştirmek niye? Allah, emeği geçen herkesten razı olsun.
    Cevapla
  • ibrahim arslan 13 yıl önce Şikayet Et
    gelecegi gormek. universitede kazakistandaki okullardan yetisen arkadasm vardi. uluslararasi ilskiler mezunu ve kazak disislerinde calisiyor babasi oradaki bir eyalette milletvekiliydi.bu cocugun gelecegini dusunun.bize cok faydasi olur.eminim boyle nice ust duzey konumlarda turkiyeyi 2. vatani olarak goren insanlar olacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trump sonrası altına bir kötü haber daha!
Savunma sanayisinin en yeni teknolojisi: "Bars" hedefi başarıyla vurdu!