Soma'daki maden faciası davası
Manisa Barosu Başkanı Arslan: "(Somadaki maden faciası davasında yargılanan iki başmühendisin terfi alması) Bu kişilerin terfi ettirilmesi, belli makamlara getirilmesi, ödüllendirilmesi, gerçeklerin ortaya çıkmasını engellemeyecektir"
Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Soma'daki maden faciası davasında yargılanan iki mühendisin terfi almasının "gerçeklerin ortaya çıkmasına" engel teşkil edecek bir durum olmadığını söyledi.
Baro Başkanı Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Soma'daki maden faciası davasında tutuksuz yargılanan Başmühendis Adem Osmanoğlu ve Efkan Kurt'un Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) tarafından adeta ödüllendirilerek terfi ettirildiğini belirtti.
Mühendislerin, ilk baştan beri ELİ'de çalışan mühendislerin sorumlu olmadığını ifade ettiğini kaydeden Arslan, "Bunun karşılığında da bir ödül olarak bu terfileri almış bulunuyorlar" dedi.
Mühendislerin çıkarılan madenin her aşamasında sorumluluğunun bulunduğunu savunan Aslan şunları söyledi:
"Havalandırmadan tutun da iş güvenliği önlemlerine kadar yasal prosedürler, yasal düzenlemelerde mühendislere sorumluluklar yükleniyor, fakat ısrarla bu mühendislerin ELİ'nin ve mühendislerin sorumlu olmadığını ifade etmeleri, bunlardan Adem Ormanoğlu'nun TKİ Kontrol Şube Müdür vekili olarak, Efkan Kurt'un da TKİ Kontrol Şube Müdür vekili olarak atanmalarını sağlamış bulunuyor. Bu kişilerin terfi ettirilmesi, belli makamlara getirilmesi, ödüllendirilmesi, gerçeklerin ortaya çıkmasını engellemeyecektir. 13 Ekim'deki duruşmalarda bu kişilerle ilgili madende mağdur olan kişilerin yapacağı açıklamalar, tanıkların yapacağı açıklamalar, yine mühendislerin sorumluluğunu ortaya çıkaracaktır diye düşünüyorum."
- "ELİ mühendisleri davadan da vareste tutuldu"
Arslan, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın son duruşmasında ELİ mühendislerinin ifadelerinin alınmaya başlandığına işaret ederek, Başmühendis Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt'un ifadelerinde bu faciada sorumluluklarının olmadığını, herhangi bir şekilde madenin içerisiyle ilgili kendilerine bir sorumluluk yüklenmediğini, sadece madenden çıkarılan kömürün yıkanması, taşınması, tartılması ve ilgili yerlere ulaştırılmasıyla ilgili sorumluluklarının olduğunu belirttiklerini anımsattı.
Arslan, "Duruşmalardan da vareste tutulmalarını talep etmişlerdi. Mahkeme heyeti de vermiş olduğu kararda, yargılanan 7 ELİ mühendisinin de duruşmalardan vareste tutulmalarına karar verdi. Yani düne kadar duruşmaya gelmek zorunda olan mühendisler, bundan sonraki duruşmalara gelmek zorunda değiller. Mahkemenin izniyle duruşmalara gelmeyebilirler" diye konuştu.
YORUMLAR