AA'nın seçim performansı Asya-Pasifik'te beğenildi
Anadolu Ajansı’nın genel seçim yayınları, Asya-Pasifik Haber Ajansları Birliği'nde, “Kalite Mükemmellik" derecelendirmesinde ikinci oldu.
AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, AA’nın seçim yayınındaki hızı ve güvenilirliğinin, haber ajanslarının dijital çağın fırsatlarını değerlendirmesinin en iyi örneklerinden biri olduğunu söyledi.
OANA 39. Yönetim Kurulu Toplantısı, Güney Kore’nin başkenti Seul’de ülkenin resmi haber ajansı Yonhap’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Balkanlardan Kuzey Asya’ya uzanan coğrafyada 45 haber ajansının üyesi olduğu OANA’nın toplantısında 22 haber ajansının yöneticisi yer aldı.
Toplantıya AA adına, Yönetim Kurulu Üyesi Salih Demirkan, AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, Dış İlişkiler Müdürü Ercan Göçer ve Türkiye Dış Haberler Editörü Ogün Duru katıldı.
Son dönemde üye ajansların en iyi performans gösteren projelerini değerlendiren OANA Yönetim Kurulu, AA'nın bu yıl 7 Haziran ve 1 Kasım genel seçim sonuçlarını yayınladığı projeleri, “Haber Ajansı Kalite Mükemmellik" derecelendirmesinde ikinciliğe layık gördü.
"Mobil uygulamalarda içeriğin güvenilirliğinden emin olunmalı"
Mutanoğlu toplantıda yaptığı sunumda, dünya genelinde artan internet ve dijital araç kullanımının haber ajansları için sunduğu fırsatlar ile AA’nın Asya-Pasifik bölgesindeki yapılanma çalışmalarına değindi.
Kitlelerin geçmişte güncel haberleri yalnızca yayın saatleri belli programlardan ve günlük gazetelerden alabildiğini anımsatan Mutanoğlu, şimdi ise mobil internet hizmetleri sayesinde bu bilgilere anlık ulaşabildiğine işaret etti.
Mutanoğlu, araştırma şirketi eMarketer’ın verilerini paylaşarak, 2015’te bir milyar kişinin tablet bilgisayar edinmiş olacağını, 3 yıl sonra tablet bilgisayar sahibi sayısının iki katına ulaşacağını ve dünya nüfusunun yüzde 15’inin gelecek yıl sonuna kadar kadar bu cihazlardan edinmiş olacağına dikkati çekti.
Gelişmekte olan pazarlardan kaynaklanan yüksek talep nedeniyle 2015’in ilk çeyreğinde toplam 337 milyon cihazın kullanıma girdiğini kaydeden Mutanoğlu, rakamların mobil uygulamaların yayılma hızını gösterdiğini ve bu veriler ışığında haber ajanslarına önemli roller düştüğünü belirtti.
Mutanoğlu, mobil uygulamalarının haber ajanslarına, içeriklerini dünya genelinde hızla yaydıkları ve geliştirdikleri platformlar sunduğunu dile getirerek, bu noktada güvenilir bilgi kullanımının önem kazandığını vurguladı.
Kitlesel bilgi akışı ve bunun online paylaşımının gazetecilere “online topluluklar” üzerinden son dakika haberlerini anında edinmede büyük bir alan açtığının altına çizen Mutanoğlu, bu durumun gazetecieri dijital ortamda bilgi doğrulatma becerilerini geliştirmeye zorladığını ifade etti.
Mutanoğlu, "Gazetecilikte ön plana çıkan mobil uygulamaların kullanılmasındaki temel gerekliliklerden biri, haberi doğrulatılması, 5N1K içeriğindeki unsurların teyit edilerek kaynağın güvenilirliğinden emin olunmasıdır" dedi.
AA’nın teknolojik imkanları kullanarak yenilikçi hizmetleri geleneksel haber ajansçılığıyla birleştirdiğini anlatan Mutanoğlu, "AA Sosyal Uygulaması" adıyla yeni bir mobil uygulama üzerinde çalıştıklarını paylaştı. Mutanoğlu, AA’nın amacının, "vatandaş gazetecileri" küresel ve profesyonel gazeteci ağıyla bir araya getirerek dünya genelinde bir kullanıcı ağı kazanmak olduğunu belirtti.
"Seçim yayını dijital çağa ayak uydurulmasının en iyi örneklerinden"
Mutanoğlu, AA’nın Türkiye’deki 7 Haziran ve 1 Kasım genel seçim sonuçları yayınının, dijital imkanların ve mobil uygulamaların en iyi şekilde kullanılmasına güzel bir örnek oluşturduğunu aktardı.
AA’nın son genel seçimde 82 bin sandıkta 54 milyon seçmenin oy kullandığı seçimde sonuçları 2-3 saat içerisinde Yüksek Seçim Kurulu'nun resmi sonuçlarıyla uyumlu biçimde yayımladığına dikkati çeken Mutanoğlu, "AA’nın seçim yayınındaki hızı ve verilerinin doğruluğu, dijital çağda haber ajanslarının internet ve mobil uygulamaların ustaca değerlendirmesinin en iyi örneklerden biridir" ifadesini kullandı.
Mutanoğlu, AA’nın Asya-Pasifik ve Latin Amerika’da hızlı bir yapılanma sürecinde olduğunu, yeni açılacak ofisleri ve büyüyen haberci ağıyla bölgedeki varlığını güçlendireceğini belirtti.
AA Genel Yayın Yönetmeni, Seul’ün ardından Endonezya’nın başkenti Jakarta ile Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da bu amaçla temaslarda bulunacaklarını, bölgedeki yapılanma sürecini en kısa sürede tamamlayacaklarını kaydetti.
"Haber ajansları daha rekabetçi olmaya zorlanıyor"
Yonhap Genel Müdürü Park No-hwang da medya pazarında yaşanan hızlı dönüşüme dikkati çekti. Geleneksel medya araçlarının karlılık oranlarının gerileme eğiliminde olduğunu kaydeden Park, artan sektörel rekabete uyum gösterilmesinin önemini vurguladı. Park, özellikle mobil iletişim araçlarında yaşanan hızlı gelişimin haber ajanslarını daha rekabetçi olmaya zorladığını dile getirdi. Asya-Pasifik bölgesi ülkelerinin nüfuslarının hızla arttığını ve pazarlarının güçlendiğini belirten Park, OANA’nın sunduğu işbirliği imkanlarının bu nedenle önem kazandığını söyledi.
Avustralya Basın Birliği CEO’su Bruce David, son 5 yılın Avustralya medyası için en kaotik dönem olduğunu anlatarak, "İzleyiciler geleneksel medyadan uzaklaşarak sürekli online oldukları ve haber talep edildiğinde hazır olan dijital platformlara yöneldiler" dedi. Reklamcıların da aynı şekilde artan etkisi ve maliyetlerinin düşük olması nedeniyle dijital ortamlara yöneldiklerini kaydeden David, değişen şartlar karşısında özellikle son 1 yıldır izleyicilerin ilgisini canlı kılacak uygulamalara ağırlık verdiklerini, ajanslarının bu anlamda büyük bir dönüşüm yaşadığını ifade etti.
Japon haber ajansı Kyoda Haber’in Genel Müdürü Masaki Fukuyama sunumunda, Japonya’da gazetelerin tiraj ve reklam gelirlerinin hızla düştüğünü, büyük medya şirketlerinin yatırımlarını geleneksel araçlar yerine internet reklamcılığına ve satış promosyon hizmetlerine yönlendirdiğini anlattı. Akıllı telefon ve sosyal medyanın süratle yaygınlaşmasının tüketici alışkanlıklarını da değiştirdiğini dile getiren Masaki, buna paralel olarak Japon basınında dijital yatırımların artış gösterdiğini kaydetti.
Azerbaycan haber ajansı Azertac’ın Genel Müdürü Aslan Aslanov, istatistiklerin, dünya genelindeki 1 milyondan fazla Facebook kullanıcısından yüzde 87’sinin bu hizmete mobil araçlarla ulaştığını gösterdiğine işaret ederek, haber ajanslarının özellikle mobil uygulamalar konusunda gelişmiş hizmetler verme ihtiyacı duyduğunu kaydetti. Aslanov, OANA üyelerinin tecrübe değişiminin yenilikçi uygulamaların hayata geçirilmesinde yararlı olacağını belirtti.
Reuters Kuzey Asya Genel Müdürü Don Durfee, haber ajanslarının, bilgi akışındaki hızın sürekli arttığı bir dönemde haberleri her an ve mekana, güncelleyerek, en içerikli haliyle ve farklı bölgelerdeki ihtiyaçları en iyi giderecek şekilde ulaştırmak zorunda olduğunu vurgulayarak, izleyicilere dijital ortamda haber alma sürelerini seçme tercihleri de sunulması gerektiğini ifade etti.
Çin haber ajansı Şinhua’nın Seul Bölge Müdürü Ye Gang, diğer haber ajansları gibi kendilerinin de teknoloji devrimine ayak uydurarak geleneksel araçları izleyicilerin beklentilerine daha uygun hale getirmeye çalıştıklarını dile getirdi. Ye, bu amaçla son yıllarda kurumlarında küresel bir haber ajansının gerektirdiği dönüşüm ve yenilenmeyi güçlü biçimde sürdürdüklerini bildirdi.
OANA Yönetim Kurulu toplantısının ilk gününde, Yonhap ve Malezya haber ajansı Bernama ile İran haber ajansı İRNA ve Vietnam haber ajansı VNA arasında ikili işbirliği anlaşmaları imzalandı.
Yönetim Kurulu, Rus Segodniya haber ajansının da üyelik başvurusunu oybirliğiyle kabul etti.
OANA programı yarın, ülke raporları sunumları, teknik komite toplantıları ve sonuç bildirisinin kabul edilmesiyle son bulacak.