Kriter’den çarpıcı koronavirüs dosyası

Alanında uzman isimlerin kaleme aldığı yazılarla her ay siyaset, dış politika ve ekonominin nabzını tutan Kriter dergisi, Nisan ayı sayısında tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını dosyası ile dikkat çekiyor. Kriter Genel Yayın Yönetmeni Burhanettin Duran başta olmak üzere pek çok uzmana Koronavirüs etkilerinin sosyolojik, küresel ve ekonomik boyutlarını kaleme aldı

Kriter’den çarpıcı koronavirüs dosyası
Kriter’den çarpıcı koronavirüs dosyası
GİRİŞ 02.04.2020 17:26 GÜNCELLEME 02.04.2020 17:29

Alanında uzman isimlerin kaleme aldığı yazılarla her ay siyaset, dış politika ve ekonominin nabzını tutan Kriter dergisi, Nisan ayı sayısında tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını dosyası ile dikkat çekiyor. Kapağında ‘Küresel Düzen Yoğun Bakımda’ başlığını kullanan Kriter’de yer alan makalelerde, hem Türkiye’nin hem dünyanın koronavirüsle verdiği mücadelenin boyutlarına ilişkin önemli değerlendirmeler yer alıyor.

 

KORONAVİRÜS DOSYASI

Küresel güçlerin koronavirüs karşısında düştüğü çaresizliğin tüm yönleriyle ele alındığı yazılarda, Türkiye’nin koronavirüs sürecini yönetme konusunda gösterdiği başarıyı getiren unsurlardan salgının bir an önce sona ermesini sağlayacak önlemlere ve salgından korunmak için eve kapanan toplumun psikolojik sağlığının nasıl korunacağına kadar çok geniş perspektifte farklı ve çarpıcı analizler bulunuyor. Salgınının ekonomik açıdan tüm dünyadaki etkilerinin yanı sıra koronavirüs sonrası küresel senaryolar ve Avrupa’nın koronavirüsle imtihanını da ele alan Kriter, Nisan ayında dopdolu bir sayı ile okuyucularının karşısına çıkıyor. 

 

KÜRESEL LİDERLİK EKSİKLİĞİ

Kriter Genel Yayın Yönetmeni Burhanettin Duran, ‘Küresel Liderlik Eksikliği’ başlığı ile kaleme aldığı yazısında şu ifadeleri kullanıyor:

“Dünyanın önde gelen ülkeleri, yalnızca kendi salgınlarına odaklanmış durumda. ABD ise bu defa küresel liderlik rolünü oynamaktan çok uzakta. İktidar kapışmaları, uluslararası iş birliğinin zayıflığı ve propaganda savaşları virüsün gerçekliğe saldırısını kolaylaştırıyor. Böyle olunca da koronavirüs küresel ölçekte hatalarımızdan beslenerek "gerçekliğimizi" yeniden şekillendiriyor. Bunun yeni bir dünya savaşının şartlarını hazırlamaması için dünya liderlerine gerçekten çok iş düşüyor.”

Duran, mevcut salgının yaşadığımız dünyayı radikal bir şekilde değiştireceğinin aşikar olduğunu belirterek, “Bu değişimin ekonomiden gündelik hayata uzanması ve bütün sosyal formları da dönüştürmesi bekleniyor. Yani virüsle mücadele haftalar, aylar değil de yıllar sürecekse ilk tepki olan "başının çaresine bakma" yaklaşımıyla bu başarılamaz. Endişelerin ortadan kaldırılabilmesi için küresel liderlik açığının giderilmesi gerekiyor. Uluslararası iş birliğine, dayanışmaya ve koordinasyona geçmek gerekecek. Yoğun korona diplomasisine ihtiyaç var. Herkes bir yandan başının çaresine bakarken diğer yandan virüsle ortak mücadelenin yollarını aramalı” ifadelerini kullanıyor.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör kuşağını kırıp attık
Yabancı VAR hakemleri cep yakacak! İşte TFF'ye 5 aylık maliyeti