İstanbul’un yeni simgesi “Çamlıca Kulesi”nin inşa hikayesi TRT Belgesel’de
Türkiye’nin geleceğini şekillendiren dev yapıların inşa süreçleri TRT Belgesel farkıyla ekrana gelmeye devam ediyor. Çamlıca Kulesi’nin inşa sürecini ele alan “Türkiye’nin Dev Yapıları”, yarın akşam saat 21.00’de TRT Belgesel ekranlarında.
Sınırları zorlayan mühendislik harikalarıyla geleceğe atılan imzalar, “Türkiye’nin Dev Yapıları”, belgesel serisiyle izleyiciyle buluşuyor. İlk bölümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart’ta açılışı gerçekleştirilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nü, ikinci bölümünde Avrasya Tüneli’nin 4 yıl süren yapım aşamasını aktaran “Türkiye’nin Dev Yapıları”, üçüncü bölümünde Çamlıca Kulesi’ni ekranlara getirecek. Bir teknoloji ve tasarım harikası olan Çamlıca Kulesi’nin inşa süreci ve en dikkat çekici özellikleri “Türkiye’nin Dev Yapıları”, programında ele alınacak.
Dünya’da bir ilk olarak bünyesinde tam 100 radyoyu aynı çatı altında barındıran ve frekansları birbirine karışmadan, kesintisiz ve kusursuz bir şekilde yayın yapabilen mühendislik harikası Çamlıca Kulesi’nin yapım hikayesi, yarın akşam saat 21.00’de TRT Belgesel’de izleyicilerle buluşacak.
YÜKSEK TEKNOLOJİ, EZBER BOZAN TASARIM
369 metrelik uzunluğu ve deniz seviyesinden 587 metrelik yüksekliğiyle İstanbul’un en yüksek yapısı unvanına sahip olan Çamlıca Kulesi, fütürist tasarımıyla da şehrin siluetine estetik bir dokunuş yapıyor. Kulenin 201 metrelik bölümü 49 katlı betonarme yapıdan oluşurken, 168 metrelik çelik bölümü ise anten olarak kullanılıyor. Elektromanyetik kirlenmeye ve görüntü kirliliğine neden olan eski 33 antenin kaldırılarak tek bir kulede toplanmasını sağlayan Çamlıca Kulesi'nin ışıklandırmalarında ise 16,7 milyon renk tonu kullanılıyor. Kulenin çevresindeki 20 bin 150 metrekarelik sosyal alanlarda da toplam 2 bin 750 adet ağaç dikimi yapıldı.