TRT Ortak Yapımı Filmler dünyanın en prestijli film festivallerinde yarışacak

TRT ortak yapımı filmler önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan “81. Venedik Film Festivali”, “49. Toronto Film Festivali” ve “72. San Sebastian Film Festivali”nde TRT ortak yapımları yarışacak.

TRT Ortak Yapımı Filmler dünyanın en prestijli film festivallerinde yarışacak
TRT Ortak Yapımı Filmler dünyanın en prestijli film festivallerinde yarışacak
GİRİŞ 25.07.2024 13:17 GÜNCELLEME 25.07.2024 13:17

TRT’nin uluslararası sinema alanındaki başarıları devam ediyor. Dünyanın en prestijli festivallerinden “81. Venedik Film Festivali”nin Orizzonti yarışmasında TRT ortak yapımı “Quiet Life” dünya prömiyerini yapacak. Dünyanın en önemli film festivallerinden olan “49. Toronto Film Festivali”nin ilk ve ikinci filmlerin yarıştığı Discovery bölümünde TRT ortak yapımı “Gülizar” filmi dünya prömiyerini gerçekleştirecek. Ayrıca Gülizar filmi dünyanın en büyük film festivallerinden olan “72. San Sebastian Film Festivali”nin New Directors bölümünde de Avrupa prömiyerini yapacak.

81. Venedik Film Festivali’nde TRT Ortak Yapımı “Quiet Life” yarışacak

“81. Venedik Film Festivali”nin “Orizzonti” yarışmasında TRT ortak yapımı “Quiet Life” dünya prömiyerini yapacak. Alexandros Avranas’ın yönettiği, yapımcılığını Alejandro Arenas ve Sezgi Üstün San’ın üstlendiği Türkiye, Fransa, Almanya, İsveç, Yunanistan, Estonya ve Finlandiya ortak yapımı “Quiet Life” filmi, 2022 yılında TRT 12 Punto’da “TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü" kazanmıştı. Festival bu yıl 28 Ağustos - 7 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

TRT ortak yapımı “Gülizar” Toronto ve San Sebastian Film Festivallerinde yarışacak

Bu yıl 5 - 15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek “49. Toronto Film Festivali”nde ilk ve ikinci filmlerin yarıştığı “Discovery” bölümünde TRT ortak yapımı “Gülizar” filmi dünya prömiyerini yapacak. Film, bu yıl 20 - 28 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek “72. San Sebastian Film Festivali”nde ise ilk ve ikinci filmlerin yarıştığı “New Directors” bölümünde Avrupa prömiyerini yapacak. Türkiye-Kosova ortak yapımı “Gülizar” filmi 2021’de TRT 12 Punto’da yarışan projeler arasındaydı. Yönetmenin ilk uzun metraj projesi olan filmin görüntü yönetmenliğini TRT’den Kürşat Üresin üstlenirken, filmin başrolünde Ecem Uzun yer alıyor.  

Geçtiğimiz son üç yılda Toronto Film Festivali’ne seçilen Türk filmlerinin tamamı TRT ortak yapımı filmlerden oluşuyor.

58. Karlovy Vary Film Festivali’nde TRT destekli “March To May” filmi yarıştı

Avrupa’nın en önemli film festivallerinden olan ve geçtiğimiz ay gerçekleştirilen “58. Karlovy Vary Film Festivali”nin “Proxima” yarışmasında TRT destekli “March to May” filmi dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Film, “Trieste Film Festivali”nin endüstri bölümü olan “When East Meets West”te kurgu aşamasındaki filmlerin yarıştığı “First Cut+” bölümünde “TRT Ödülü” kazanmıştı. Festivalin “Horizons” bölümünde ise TRT ortak yapımı “Shambhala” filmi gösterildi. Türkiye, Nepal, Fransa, Katar, Norveç, Hong Kong, Çin, Tayvan ve ABD ortak yapımı film, TRT 12 Punto 2019’da “TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü” kazanmıştı.

Afrika’nın en büyük film marketinde TRT ödülü verildi

Afrikalı sinemacıların uluslararası film endüstrisine erişimini sağlamak ve Afrika sinemasının geliştirilmesini desteklemek amacıyla gerçekleştirilen “ Durban FilmMart” ile “TRT” iş birliği bu yıl da devam ediyor. Bu iş birliği ile TRT’nin uluslararası festivallere olan desteği, Avrupa ve Balkanlar’ın yanı sıra Afrika’da da devam ediyor. Bu yıl 45’inci kez düzenlenen “Durban Film Festivali” ile eşzamanlı gerçekleştirilen “15. Durban FilmMart”ta geliştirme aşamasındaki uzun metrajlı film projelerinden birine “TRT Ödülü” verildi. Ödülü, belgesel ve kurmaca türünde yarışan “Dear Tarkovsky” projesi kazandı. Yönetmenliğini Filistinli yönetmen Firas Khoury’nin üstlendiği proje Ramallah’ta yaşayan ve ilk filmini çekmeye çalışan bir yönetmenin çabasını arka planda Filistin’deki sosyal ve politik meselelere odaklanarak anlatıyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Umut Ünlü bir kez daha paralimpik şampiyonu!
Tarım Kredi Kooperatif Market'ten eylül ayında indirim