Ali Nuri Türkoğlu'ndan çok konuşulacak Filistin açıklaması: Susan dilsiz şeytandır!

Filistin'de yaşanan zulme karşı ilk günden beri hassas bir yaklaşımda bulunan ünlü oyuncu Ali Nuri Türkoğlu, Türkiye'deki bazı sanatçıların konu Filistin olunca sessiz ve duyarsız davranması hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 16.08.2024 17:00 GÜNCELLEME 16.08.2024 20:05

7 Ekim'den bu yana bebek, kadın, yaşlı demeden Filistin'de insanlık suçu işlemeye devam eden katil İsrail'in gözünü kan bürüdü. Binlerce masum sivili acımasızca katleden ve gelecek hayallerini elinden alan İsrail, aslında aylardır açık açık soykırım tohumlarını ekiyor. Tüm dünyanın kanayan yarası haline gelen Filistin'deki zulme karşı tepki sesleri dört bir yandan yükselirken kamuya mal olmuş önemli kişilikler de bu noktada geniş kitlelere ulaşabilmenin anahtarı olarak karşımıza çıkıyor.

Pink Floyd'un solisti Roger Waters, dünyaca ünlü müzisyen Eric Clapton, Macklemore, Akademi Ödüllü ABD'li aktris Susan Sarandon ve ünlü model Bella Hadid gibi yıldızlar sayısız baskı ve tehdide rağmen konserler, yürüyüşler ya da sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla seslerini milyonlara duyurmaya özen gösteriyor. Ancak Türkiye'de sanat dünyasından bazı isimlerin suskunluğa bürünmesi ise 'insanlık adına' büyük bir utancı simgeliyor.

Filistin'de yaşanan zulme ilk günden beri tepki gösteren ünlü oyuncu Ali Nuri Türkoğlu, sanat dünyasındaki Filistin sessizliğini Haber7.com'a değerlendirdi.

"SANATÇI VİCDANLA BAĞDAŞMAYAN BİR MESELEDE ÇIKAR SÖZÜNÜ SÖYLER"

Sanatçıların sessizliğinden önce 'sanatçı' kavramının doğru bir şekilde tanımlanmadığına ve gerçek sanatçının 'kim' olduğuna dikkat çeken Türkoğlu, "Sanatın tarifini doğru yapmak lazım. Sanatçı doğruyu söyler, sanatçı yüreklere bir şey söyler. Sanatçı kalıcılık iddiasında eserini ortaya koyarken akla ve ruha aynı anda hitap eder. Şimdi akılla da ruhla da, vicdanla da bağdaşmayan bir meselede de çıkar sözünü söyler. Sanatçının vazifesi budur. Ama gelin görün ki toplumun vicdanı olamayan insanlara biz sadece bu memlekette meşhurlar diyebiliriz, ünlüler diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

"ZULÜM KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTAN OLMUŞ OLUYOR"

İnsani konularda sanatçının duruşunun oldukça önemli olduğuna ve Filistin dramında da sessizliğin bir sanatçıya uygun olmadığının altını çizen ünlü oyuncu, "Ne ile ünlü olduğunuz çok önemli burada. Vicdanı ile ünlü olsaydı keşke arkadaşlarımız. Ses çıkarmayanları kast ediyorum. Bizim gözümüzde bizim nazarımızda halkın nazarında bugün ses çıkarmayanlar üzülerek söylüyoruz ki kıymetsizler, anılmayacaklar. İsimleri vicdansızlıkla anılacak. Çünkü zulüm karşısında susan dilsiz şeytan olmuş oluyor." diye konuştu.

Ali Nuri Türkoğlu

"RENGİNE VE TENİNE GÖRE ACILARI AYIRANLAR VAR"

"İsrail'in terör organizasyonunu yani İsrail bir devlet değil bizim gözümüzde terör organizasyonu onu bir daha söyleyelim. Bu terör organizasyonu yaptıklarına çıtı çıkmayanlar sarı saçlı, mavi gözlülere ağıt yakmaya devam ediyorlar." diyerek insani konularda hassasiyet barındırırken 'ikiyüzlü' bir tutum sergilendiğini söyleyen ünlü isim, "Ukrayna bu konuda büyük bir örnek. Hiçbir çocuk incinmesin ayrı bir mesele acıları kıyaslamak değil asla derdimiz. Anlayanlar anlıyor. Rengine ve tenine göre acıları ayıranlar, o dünya ne ise o dünya biz o dünyaya inanmıyoruz." şeklinde konuştu.

"ONLARA SADECE MEŞHURLAR DİYELİM"

Duyarlılık ve hassasiyet sahibi olmayan ünlülerin sanatçı değil yalnızca 'meşhur' olduğunun altını çizen Türkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz daha iyi bir dünya daha güzel bir dünya mümkün diyen medeniyetin evlatlarıyız. Vicdan medeniyeti, merhamet medeniyeti evlatları olarak o sanatçılar bizi temsil etmiyor. Bu milletin kodlarını temsil etmiyor. Bu milletin sesi olmuyor olamıyor. O yüzden sanatçı demeyelim ne olur. Yerlerde sürünüyor aksi halde bu statü bu etiket. Yerlerde sürünüyor içi boşa atılıp. Ayaklar altında şu anda. Onlara sadece meşhurlar diyelim."

"ÇOK ACI DEĞİL Mİ?"

Yurt dışında Filistin konusunda sesini yükselten sanatçılara değinen ünlü oyuncu, ülkemizdeki ünlü isimlere "Diğerlerinin farkı işte hiçbir şeyden korkmayarak üstelikte bu işin tam merkezinde bu arkadaşlar. Çoğu işinden oluyor, konserleri iptal oluyor. Ya bu insanları potansiyel kardeşlerimiz olarak görüyoruz. Buradaki yabancılardansa o eli kendimize, duygularımıza, vicdanın sesine daha yakın görüyorsun. Çok acı değil mi?" sözleriyle sitem etti.

Pink Floyd solisti Roger Waters

"TÜRK VE MÜSLÜMAN OLMAKTAN UTANIYORLAR"

Bunun yanı sıra bazı kişilerin Türk ve Müslüman kimliğinden hoşnut olmadığını da vurgulayan Türkoğlu, "İsrail haklıdır diyen gazeteciler var, şarkıcılar var, basın mensupları var. Allah akıl fikir versin öncelikle doğru yoldan ayırmasın. Bizim geleneğimizin, üzerinde yürüdüğümüz yolun ne olduğunu doğru anlamayı nasip etsin. İnanç dediğimiz öyle bir şey. Bu arkadaşların çok ciddi bir Müslümanlık kompleksi olduğunu görüyoruz. Bu tarz insanların Müslümana arka çıkmak gibi ciddi kompleks frenleri de var. Bunun iki temel sebebi olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle ekmek meselesi önemli ama diğer taraftan arada bir ticari mesele olmasa bile bugün yine bir Müslümana yapılan zulme ses çıkarmaktan imtina edebilirler.  Ancak geçmişte yer alan sanatçılarımızdan Cem Karaca, Barış Manço ve Erkin Koray Müslüman olmaktan onur duyan sanatçılardı. Bence bu tarz Müslümanlara karşı tavır alan kişilerde çok derin bir kompleks var. "Türklere benzemiyorsun sen" dediklerinde hoşnut oluyorlar. Artık bir silkelenip kendimize gelmemiz gerekiyor. Bir taraftan bombalar patlarken merdiven altlarında kulağını tıkayıp saklanırken yediğini içtiğini paylaşmak... İşte bu yüzden sanatçı değiller. Hiçbir sanat ekolu kabul etmez böyle bir şeyi ve dünyanın standartında bu yok. Sanatçı yol gösterendir, ışık tutandır, merhametin kaynağıdır, doğruya, güzele, estetiğe çağırandır. Bunlar yok ve sen susacaksın, mümkün değil sanatçının S'si olamaz." değerlendirmesinde bulundu.

OFER LEVİ'NİN AÇIKLAMALARINI DEĞERLENDİRDİ

Gazze'deki insani kriz derinleşirken İsrailli şarkıcı Ofer Levi, katil Başbakan Netanyahu'ya Türkiye'ye atom bombası atması yönünde skandal bir çağrıda bulundu. Levi'nin bir sanatçı olarak savaş yanlısı tutumda bulunması ve alçakça bir çağrı yapmasını da değerlendiren Türkoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bu kişi insan düşmanı bir sapıktır. Bu tehditlere biz Türkler, biz Müslümanlar, biz inananlar hep güldük hayatımız boyunca. Çünkü biz tımarhanelik kaçkınların demeçler verdiği bir dünyada yaşıyoruz o yüzden bunların hiçbir tanesi kayda değer değil. Tabi ki düşmanlığını bir kez daha söylemiş oluyor. Diyorlar ki; bizim bu zulümleri işleme sebebimiz tamamı olmasa da güçlü ses çıkaran Türkiye diyor, Osmanlı diyor."

Ofer Levi

BOYKOT ÇAĞRISI YETERİ KADAR ÖNEMSENİYOR MU?

Son olarak "Boykot çağrısı Türkiye'de yeterince önemseniyor mu?" sorusunu da yanıtsız bırakmayan Türkoğlu, "Bence önemsenmiyor. Bu boykot meselesini önemsemeyenler arama motorlarında 'Hangi marka İsrail'e ne kadar yardım ediyor?' sorusuna yanıt arasın. Sizde mi istiyorsunuz bir çocuğun üzerine bomba yağsın? Ne olur bunu yapmayın diyorum." şeklinde sözlerini noktaladı.

Ayrıca Türkoğlu, ‘Açıkçası bu konuda Tarım Kredi Kooperatiflerine de gönlüm kırık. Devletin ahlaksızlık enflasyonunun önüne geçebilmek için açtığı açtırdığı kooparatiflerimiz değil mi onlar? Yetkilerimizi de buradan çağrıda bulunalım. Boykot ürünleri orada satılmamalı. Artık bunu bıçak gibi keselim. Suçlamadan soruyorum. Vatandaşın birçok kesimi bu boykota önem veriyor. Lütfen artık rica ediyorum vatandaşımızın sesi olalım.’ dedi.

Nursena Akbaba Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Haber7.com'da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Özgür Özel istedi, CHP Milletvekili Ediz Ün istifa etti
Nasrallah öldürüldü! Hizbullah'ın muhtemel yeni lideri!