Amerika ve Çin'i karşı karşıya getirdi! O uygulama kapanabilir
ABD'de Çinli sosyal medya platformu TikTok'un kapatılması veya satılmasını zorunlu kılan yasanın kabul edilmesinin ardından Çin, yasa uygulamasının geçici olarak durdurulmasını talep etmişti. Mahkeme, hukuki itirazları dinledi.
ABD hükümeti, TikTok adlı sosyal paylaşım uygulamasının Çin devletiyle bir bağı olduğu gerekçesiyle uygulamaya karşı harekete geçti. ABD'de görülen mahkemede "ifade özgürlüğünün yabancı bir düşman ülkeden korunması ve bu düşmanın ABD vatandaşlarından veri toplamasını sınırlandırmak" gerekçesiyle TikTok hakkında kapatılmasını veya ABD'ye satılmasını zorunlu kılan yasa kabul edildi.
19 Ocak 2025'ten itibaren yürürlüğe girecek olan yasaya göre TikTok'un Çinli ana şirketi satılacak ya da ABD'deki kullanımı kısıtlanacak.
TİKTOK SAVAŞLARI SÜRÜYOR
ABD ve Çin'i karşı karşıya getiren TikTok kararının ardından Çin, Temyiz Mahkemesi'ne dilekçe sunarak ABD'deki yeni yönetimin durumu tekrar değerlendirmesi için uygulamanın 1 ay geçici olarak durdurulmasını talep etti.
TikTok'un Küresel İş Çözümleri Başkanı Blake Chandlee, dilekçede yer alan beyanında, platformun geçici olarak kapatılması durumunda bile ürünlerini pazarlamak için TikTok'ta bulunan binlerce işletmenin zarar göreceğini ifade etti.
Chandlee, TikTok'un sadece 1 ay kapalı kalmasının ABD'deki yaklaşık 2 milyon içerik üreticisi için yaklaşık 300 milyon dolar ve ülkedeki küçük işletmeler için 1 milyar doları aşkın gelir kaybına neden olabileceğinin tahmin edildiğini belirtti.
Böyle bir durumda TikTok'un 2025'teki toplam hedeflenen küresel reklam gelirinin yüzde 29'unun da kaybedileceğinin öngörüldüğünü kaydeden Chandlee, bu rakamların platformun 1 aydan uzun süre kapalı kalması halinde artacağı uyarısında bulundu.
MAHKEMEDE SAVUNMA VERDİ
Mahkeme, TikTok tarafından gelen hukuk itirazları kabul etti ve 10 Ocak 2025'te; yani yasanın yürürlüğe girmesinden 9 gün önce, mahkemeye savunma yapmasına izin verdi. Görülen duruşmada; TikTok'un ABD'de yasaklanmasını ya da bir Amerikan şirketine satılmasını öngören yasal düzenlemeyle ilgili davada tarafların sözlü savunması alındı.
İfade ve özgürlükler çerçevesinde ele alınan mesele, "yabancı bir şirketin ülkedeki vatandaşların verilerini toplama, casusluk ve şantaj için araç kılma" açısından değerlendirildi ve yargıçlardan çeşitli görüşler alındı.
Ayrıca mahkemede ABD medyasının TikTok'un satılması ya da yasaklanması yönünde izlenim uyandırdığı şeklinde endişeler ifade edildi.
TİKTOK ABD'DE KAPANIYOR MU?
Eski ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanan yasa tasarında Amerikalı kullanıcı bilgilerinin Çin yönetiminin erişimine açık hale getirdiği gerekçesiyle TikTok'un ABD'de kullanımına kapatılması veya ABD'li bir firmaya satılması zorunlu hale getirildi.
ABD Senatosu, 15 Aralık 2022'de "ulusal güvenlik endişeleri" nedeniyle federal hükümet çalışanlarının devlete ait cihazlara TikTok indirmesini yasaklayan tasarıyı oy birliğiyle kabul etti.
Bu yasa 19 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek.
ABD Temsilciler Meclisi de 28 Aralık 2022'de üyeleri ve çalışanlarının kullandığı resmi cihazlara TikTok uygulamasının indirilmesine ve kullanımına yasak getirmişti. Maryland, Nebraska, South Carolina, South Dakota, Indiana ve Texas dahil olmak üzere birçok eyalette de TikTok kullanımını yasaklayan benzer yasalar çıkarılmıştı.
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyasında bu yasaya karşı çıkmıştı.
TikTok, ABD'deki yeni yönetimle uzlaşacağını düşünüyor. Bu nedenle kararın geçici olarak durdurulmasını talep etti. Mahkeme, hukuki itirazları kabul etti ve 10 Ocak 2025 tarihinde TikTok'un savunmasını dinleyecek.
Yargı süreci devam ediyor.
-
böyle 1 ay önce Şikayet Et""ifade özgürlüğünün yabancı bir düşman ülkeden korunması ve bu düşmanın ABD vatandaşlarından veri toplamasını sınırlandırmak" bu mantaliteyle whatsap, face, instagram, google dahil bütün abd programlarını kapatmak gerek o zaman. hükümetimiz bu işe bir hız kazandırın artık.Beğen
-
Adil 1 ay önce Şikayet EtÇinde aynı şekilde kanunlar çıkarır umarız Diktatör abdBeğen