Haber portallarının çok tıklanmak hilesi
Reklam pastasından pay alabilmek için birbiriyle yarışan internet siteleri tıklanma oranlarını artırmak için etik olmayan yöntemlere başvuruyor.

Arif Bayraktar'ın haberi
Sayfalarını sürekli yenileyerek siteye önceden giriş yapmış kişileri 'yeni ziyaretçi' gibi gösteren sanal sayfalar, böylece tıklanma oranlarını artırmaya çalışıyor.
Haber X'in Genel Yayın Editörü Cemil Barlas, Türkiye'de çok ziyaret edildiğini iddia eden haber sitelerinin bile bu yönteme başvurduğunu ve bu sayede reklamverenlerin kandırıldığını söylüyor.
İnternetin gelişmesi ile birlikte özellikle 2000'li yılların başından itibaren önem kazanan sanal habercilik, günümüzde basın ahlakı tartışmalarına konu olmaya devam ediyor.
İzin almaksızın yazı kopyalama konusunda yoğun tepkiler alan haber siteleri şimdi de tıklanma sayılarını farklı yöntemlerle artırdıkları eleştirisiyle karşı karşıya.
Haber X'in Genel Yayın Editörü Barlas, birçok haber sitesinin ziyaretçi sayısının doğruyu yansıtmadığını söylüyor.
Çoğunlukla haber sitelerinin sayfa yenilerken sitede var olan kişiyi 'yeni girmiş' gibi gösterdiğini anlatan Barlas, böylece sitelerin, toplam ziyaretçi sayısını artırdığını ifade ediyor.
Bu şekilde milyonlarca ziyaretçi alan siteleri reklam ajanslarının reklamverenlere 'en çok tıklanan site' şeklinde tanıttığını anlatan Barlas, firmaların işin aslından habersiz olarak en çok tıklandığını sandığı siteye yüklü paralar ödeyerek reklam verdiğini belirtiyor.
En çok tıklandığını iddia eden bir çok internet sitesi sayfalarının bir buçuk dakikada bir yenilendiğini ileri süren Barlas, böylece siteye iki dakika önce girmiş bir kişinin 'iki ziyaretçi' olarak gösterildiğini savunuyor.
Bu şekilde davranan haber sitelerinin hem reklam verenleri kandırdığını hem de alexa verilerini manipüle ettiğini vurgulayan Barlas, sayfalarını bir buçuk dakikada bir yenileyen haber sitelerinin 'sayfaya yeni haber ekledik' şeklindeki açıklamalarının ise inandırıcı olmadığını ifade ediyor.
Barlas, tüm haber sitelerinin sayfalarını yenilediğini ancak bunun ortalama on dakikada bir yapılması gerektiğini belirtiyor. "Biz Haber X olarak on dakikada bir yeniliyoruz. Öyle de olması gerekir. Ancak kimi siteler sayfalarını sürekli yeniliyor. Bu hiç de etik değil. Bu durumdan zararlı çıkanlar ise reklamverenler oluyor." diye konuşuyor.
İnternetin reklam pastasından aldığı payın her geçen gün arttığı günümüzde özellikle haber sitelerinin böyle bir girişimde bulunması reklam verenlerin kafasını karıştırıyor.
Barlas, bu yüzden alexa verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirtiyor. Alexa verilerine göre kimi internet sitelerinin yabancı ülkelerdin oldukça büyük oranda tık aldığını da vurgulayarak, bu tür davranışları ahlaksızlık olarak niteliyor.
Bu durumdan haberdar olan reklam ajansların ise para kazandıklarından dolayı rahatsız olmadığını, reklamverenleri haberdar etmediğini iddia eden Barlas, sayfa yenilemelere bir standart getirilmesi gerektiğini vurguluyor.
-
Fatih Kutlu 16 yıl önce Şikayet EtHaber7 de acaba?. Haber portalı olarak Haber/'den şaşmıyorum.Bilmiyorum diğerlerine pek bakmadığım için mi ama ben şahsen HAber7nin sitesindeki aşırı cafcaflı reklamlardan yanıp sönen bannerlardan filan rahatsız oluyorum.Birşeye odaklanıp okumak baya zor oluyor.Onun için rss ile takip ediyorum.Ama sanki Haber7de aynı haberi farklı başlıklar ile sunabiliyor bu da etik değil rss de bunu farkettim....Beğen
-
unattended 16 yıl önce Şikayet EtMynet bunu çok güzel yapıyor. evet benimde dikkatimi çekti. Mynet bir haberi bazen 10 parçaya bölerek sırf bir haber okumak isteyen kişiyi 10 kere tıklamaya yönlendiriyor. Haber7 hadi sen bu sınavı geçtin. Ama seninde şu haber şu kadar kere okundu haberin yanlış. Çünkü yorum okumak isteyen herkes kerelerce girince sayı artıyor.Beğen
-
Ümit Özer 16 yıl önce Şikayet Et.... haber7 bu konuda müstesna olarak kalsın isterim her daim. güvendiğimiz dağlardaki karların akîbetinden olmaması dileklerimle...Beğen