2021 Avukat Maaşları Ne Kadar?
Avukatlar; kamu kurumlarında, özel şirketlerde çalışabileceği gibi kişi kendi ofisini açıp bağımsız olarak da çalışabilir. Peki 2021 avukat maaşları ne kadar?
Avukatlık her türlü hukuki sorun ve anlaşmazlıkların, adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesi ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasında, yargı organlarına, kişilere, kurum ve kuruluşlara yardım etmek için, hukuki bilgi ve tecrübelerini, adaletin hizmetine tahsis eden ve kamu hizmeti gören serbest meslek mensubudur. Avukatlar kamuda çalışabildiği gibi özel sektörde hatta kendi avukatlık ofislerini açabilirler. Kazançları da buna bağlı olarak değişebilmektedir. İşte 2021 avukat maaşları…
Devlette Avukat Maaşları Ne Kadar? (2021)
Devlette avukat maaşlarını etkileyen birden fazla unsur bulunur. Evlilik durumu, eşinin iş durumu, çocuk sayısı, eğitim durumu, çalışılan kurum, derece ve kıdem ile hizmet yılı, vekalet ücreti, fazla mesai, ek tazminat, sigorta ve BES kesintisi gibi başlıklara göre aylıklar değişebilir. Örneğin; sigorta kesintisi nedeniyle 100-200 TL maaşlar düşerken, vekalet ücreti ile aylık maaşlar 2-3 bin TL civarında artmaktadır. Ancak devlette avukat maaşları ortalama 7 bin TL civarındadır. 1 yıllık vekalet ücreti kazancı 12 aya bölündüğünde ise aylık kazançlar 9 bin TL civarına yükselir.
-
9/3 derecesinde mesleğe yeni başlayan deneyimsiz devlette avukat maaşı 2021 6 bin 100 TL civarındadır.
-
6/2 derecesinde 5 yıl deneyimli memurun aylığı 6 bin 250 TL civarındadır.
-
4/1 derecesinde 10 yıl deneyimli avukata 6 bin 575 TL civarında ödeme yapılır.
-
3/3 derecesinde 15 yıl deneyimli personele ise 6 bin 700 TL civarında ödeme verilir.
-
1/2 derecesinde 20 yıl deneyimli personele 7 bin TL civarında aylık verilir.
-
1/4 derecesinde 25 yıl deneyimli devlette avukat maaşı 2021 7 bin 100 TL civarındadır.
Kamuda Avukatların Vekalet Ücreti (2021)
Devlette avukatların maaşlarını vekalet ücretleri büyük ölçüde artırmaktadır. Çalıştıkları kurumların lehine sonuçlanan davalarla, tahsil edilen ücretlerle ilgili toplanan vekalet ücretinden 20 bin gösterge rakamının, memur maaş katsayısı çarpımı sonucunda bulunan tutarın 12 katına kadar yıllık vekalet ücreti alınabilir.
2021 yılının ilk 6 ayı için geçerli olacak maaş katsayısına göre avukatlar en fazla 37 bin 789 TL brüt vekalet ücreti alabilmektedir. Vekalet ücretinin tavanı bu doğrultuda belirlenir. Emanet hesapta dağıtılacak vekalet ücreti miktarı ve dağıtım yapılacak memur sayısı kurumlara göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle vekalet ücretinden her kurumda çalışan avukat aynı şekilde faydalanamaz. Kamuda avukatlar 2021'de yıllık ortalama 27 bin TL civarında vekalet ücreti almaktadır.
Nasıl Avukat Olunur?
Avukat olmak için hukuk fakültesi bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Bunun dışında iki yıldan fazla hapis cezası almak ve kasten devlet güvenliğine karşı suç işlemiş olmak, düzene karşı suç işlemiş olmak, ihaleye fesat karıştırma gibi suç işlemiş olmak, avukat olmayı engelleyen durumlardır. Ayrıca bir yıl süreyle stajyerlik yapılması gerekmektedir.
Kamudaki Avukatlar Ne İş Yapar?
-
Amirlerinin verdiği görev ve işleri yaparlar.
-
Belge, evrak, dosya, imza işlemleri ile ilgilenirler.
-
Hazırlanan yönetmeliklerin, çalışmaların hukuka uygun olmasına dikkat ederler.
-
Dava işlemleri ile ilgilenirler.
-
Davalarda kurumlarını duruşmalarda temsil ederler.
-
Kurumla ilgili hukuki işlemleri takip ederler.
-
Personelin hukuki iş ve işlemleri ile ilgilenirler.
-
Kurumun açacağı davaların takibini yaparlar.
-
Kuruma açılan davaları takip ederler.