Mersin

22. Eshab-ı Kehf'te Hıdırellez Etkinlikleri

09:45 09 Mayıs 2016
22. Eshab-ı Kehf'te Hıdırellez Etkinlikleri

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Tarsus Belediyesince düzenlenen 22. Eshab-ı Kehf'te Hıdırellez Etkinlikleri sona erdi.

Eshab-ı Kehf mağarasının bulunduğu tepede düzenlenen programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 22 yıl önce başlattıkları Eshab-ı Kehf'te Hıdırellez Etkinlikleri'nin coşkuyla kutlanmasından gurur duyduğunu belirtti.

Hıdırellez'in birlik ve dirlik demek olduğunu ifade eden Kocamaz, şunları kaydetti:

"Bir milleti, millet yapan en önemli değerlerden birisi dinidir, birisi inancıdır, birisi örf, adet, gelenek ve görenekleridir, birisi milliyetidir, birisi bayrağıdır, birisi de vatanıdır. Bu değerler manzumesi bir araya geldiği zaman ancak bir anlam kazanır. Yoksa insanları bir arada tutacak, tutkal görevi yapacak bu değerler ortadan kaldırıldığı zaman millet kavramının içi boşalmış olur. Dolayısıyla ortada ne millet kalır, ne devlet kalır, ne vatan kalır, ne bayrak kalır."

Kocamaz, 1994 yılından bu yana rutin belediyecilik anlayışının dışında, kültür değerlerine sahip çıkmak ve bunları yaşamak ve yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak düşüncesiyle yoğun bir gayret içerisine girdiklerini anlatarak, "Unutulmaya yüz tutmuş birçok değerimizin yeniden üzerini temizledik, gün yüzüne çıkardık ve sizlerle paylaştık. Hıdırellez de bunlardan bir tanesi." dedi.

Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can da Eshab-ı Kehf'in İslam alemi açısından çok önemli bir yeri olduğunu belirtti.

Hıdırellez'in Türk dünyasında kutlanan ilk yaz bayramı olduğunu belirten Can, "Bizler, İslam ve Hristiyan alemi açısından çok önemli bir yere sahip olan bu kutsal mekanda sizlerle bir arada olmanın heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz. Hıdırellez, Türk dünyasında kutlanan ilk yaz bayramlarından biridir. Kaynağı çok eskilere dayanır. Bu bayrama Anadolu insanı ve Anadolu dışında Türk halkı büyük ilgi gösterir. Birçok gelenek ve görenek, bu vesileyle yaşatılır. Dolayısıyla Hıdırellez, Türk toplumunu canlandıran, birlik ve beraberliği pekiştiren bir olgudur." diye konuştu.

Konuşmaların ardından bisiklet yarışmasının şalgam, humus, baklava ve cezerye dallarında dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.

Kuran-ı Kerim tilaveti sunuldu. İlahiler seslendirildi, mevlit okundu. Ardından katılımcılara yemek dağıtıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.