"Altın Çağ'da Bilim Sergisi"
Mersin'de, Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün iş birliğiyle, 7. ve 16. yüzyıllar arasında yaşamış Türk ve İslam medeniyetleri bilim insanlarının buluşlarının minyatürlerinin sergilendiği "Altın Çağ'da Bilim Sergisi" izlenime açıldı.
Mersin Valisi Ali İhsan Su, Cumhuriyet Alanı'ndaki serginin açılışında yaptığı konuşmada, serginin İslam coğrafyasındaki bilim insanlarının çalışma ve buluşlarını görme imkanı sağladığını söyledi.
"Tarihimizi ne kadar iyi bilirsek, geçmişimizi ne kadar iyi anlarsak, geleceğe o derece güvenle bakarız, emin adımlarla ilerleriz." diyen Su, şöyle devam etti:
"Biz aslında bilimin her zaman içinde olmuşuz. Olmaya da devam edeceğiz. Çünkü bizim inancımızda şu vardır; İslamın, Müslümanlığın ilk emri okudur. Peygamber efendimiz hadislerinde 'ilim öğrenmek erkek ve kadın her Müslüman'a farzdır.' diyor. Aslında bilimle uğraşmak, ilim öğrenmek bizim inancımızın bir gereğidir. Buradan hareketle İslam coğrafyalarında bilim insanları birçok konularda araştırmalar yapmış, birçok buluşlara imzalarını atmışlardır. Bu sergide İbni Sina'dan Mimar Sinan'a, Farabi'ye kadar birçok ünlü bilim insanının yaptığı çalışmaları göreceğiz. Bugün kendi İHA, SİHA ve tanklarımızı yapıyoruz. Daha nice konularda bilim alanında çok etkin çalışmalar yapıyoruz, bundan sonra da yapacağız. Kendimize güveneceğiz, bu inançla yapamayacağımız hiçbir şey yok."
- "Başarının sırrı yapabileceğine inanmak"
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da sağlam binaların sağlam temeller üzerinde yükseldiğine işaret ederek, "Son 200 yıldır ve halen yaşadığımız badirelere bir başka millet inanın dayanamazdı. Eğer sizler azmederseniz Selçuklu ve Osmanlı'nın bu topraklarda attığı temeller üzerinde Türkiye Cumhuriyeti'ni dünyanın en güçlü devleti haline getirebilirsiniz." dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca da Avrupa'nın karanlık çağ olarak adlandırdığı Ortaçağ'da İslam alimlerinin modern bilimin temelini oluşturacak birçok keşifte bulunduğunu söyledi.
Tıp alanında önde gelen bilim insanı El Zehravi, gök bilimi konusunda Takiyüddin ve El Biruni'nin yanı sıra Hezarfen Ahmed Çelebi'nin eserleri ile Avrupalı birçok mimara ilham kaynağı olan Mimar Sinan, tarım endüstrisi ve bitkiler konusunda çok önemli makineleri ve mekanizmaları geliştiren mühendislik dehası El-Cezeri gibi Türk ve İslam medeniyetinin birçok önemli bilim insanının buluşlarının yer aldığı sergi, 24 Mart'a kadar gezilebilecek.
YORUMLAR