Miniatürk'e iki yeni tarihi eser
Türkiye'de ve Osmanlı coğrafyasındaki çeşitli yapıtların maketlerinin sergilendiği Miniatürk'ün yeni konukları, Zeynel Bey Türbesi ve Külliyesi ile Osmanlı Hamamı oldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'den yapılan açıklamaya göre, Hasankeyf Kaymakamlığı ile yürütülen ortak proje çerçevesinde hazırlanan maketler, 4 ayda tamamlandı. 1/25 ölçeğinde küçültülerek oluşturulan maketler, Safranbolu Evleri'nin karşısında ve Malabadi Köprüsü'nün yanında yerini aldı.
Eserler hakkında
Zeynel Bey Türbesi, 1462-1482 yıllarında Hasankeyf'te hüküm süren Akkoyunlular'dan kalan tek eser olma özelliği taşıyor. Türbe, dışarıdan silindirik, içerden sekizgen miğfer başı şeklinde iki katlı bir yapıya sahip. Türbenin mimari önemi, Azerbaycan ve Türkistan yöresi mimari özelliklerini Anadolu'ya taşımış olmasından kaynaklanıyor. Gözalıcı renklere sahip gövde süslemesiyle dikkati çeken türbenin çini mozaiklerinin ise Anadolu'da bir benzerinin olmadığı belirtiliyor.
Hasankeyf'te 2004-2005 yıllarında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan Zeynel Bey Külliyesi, 3 medrese, 1 imaret, 1 türbe, 1 han ve Dicle kenarına yapılmış bir hamamdan oluşuyor. Artuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı devirlerine ait yapılardan oluşan külliyenin medreselerinde geometrik ve bitkisel süslemeler ve çeşitli üsluplarda yazı örnekleri bulunuyor.
Külliyenin bir parçası olan Zeynel Bey Hamamı, Artuklu dönemine ait. Dicle nehrinin taşması sonucu yıkılan ve Osmanlı döneminde yeniden yapılan, soğukluk bölümü ayakta kalan hamamın diğer bölümleri kazılarda ortaya çıkarıldı ve koruma altına alındı.