Çözüm süreci en çok bu ilçeye yaradı

Tarih kokan mistik dokusuyla açık hava müzesi konumundaki Mardin'in Midyat ilçesi, hükümet tarafından geçen yıl başlatılan çözüm sürecinin semeresini topluyor.

Çözüm süreci en çok bu ilçeye yaradı
Çözüm süreci en çok bu ilçeye yaradı
GİRİŞ 01.05.2014 13:02 GÜNCELLEME 01.05.2014 13:02

Çözüm sürecinin olumlu yansımasıyla bölgede yaşanan barış ve huzur ortamını fırsat bilen çok sayıda yerli ve yabancı turist, tarihi ilçesi ziyaret ediyor.

İslamiyet, Hıristiyanlık ve Yezidilik dinleri ile Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanicenin buluşma noktası olan Midyat, her yıl çok sayıda yerli ve yabancıyı ağırlıyor.

Midyat'ın binlerce yıllık tarihi taş evleri, hanları, camileri, kiliseleri ve manastırlarını gezenler, devam eden çözüm süreciyle hem bölgenin kültürünü, tarihini ve mimari dokusunu yakından tanıma imkanı buluyor hem de bu mekanlarda hatıra fotoğrafı çektiriyor.

Bugüne kadar yaşadıkları korkulardan dolayı bölgeye gelemeyenler, devam eden süreç nedeniyle endişelerinden sıyrılarak artık gönül rahatlığıyla ilçeyi geziyor.

Süreçten mutluluk duyan ve beklentileri olan yerli ve yabancı turistlerin Midyat'a gelmesi, ilçenin hem ekonomisine hem de turizminin gelişmesine büyük katkı sunuyor.

Çözüm süreci dolayısıyla çatışmaların yaşanmadığı bölgede, yöreye ait çok sayıda hediyelik eşya ve ürünleri tezgahlarında satışa sunan esnaf ve yerli halkın yüzü de turistlerle gülüyor.

Tarih sahnesine Süryanice "Matiate" (mağaralar kenti) adıyla giren ve düz alanda kurulan Midyat, bünyesinde barındırdığı dinler, diller ve mezheplerden dolayı tam bir kültür mozaiği oluşturuyor.

Mardin'in şirin bir ilçesi olan Midyat'ta Cevat Paşa, Hacı Abdurrahman camileri ile Ulu Cami, Deyr-ül Umur ve Mor Gabriel manastırları, Mor Smuni, Mor Barsavmo, Mor Aksanoya, Mor Sabrel, Meryem Ana, Mor Abraham ve protestan kiliseleri ile mağara müzesi, görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Mardin Kültür ve Turizm Müdürü Alaattin Aydın, AA muhabirine, çözüm sürecinde herhangi bir aksama yaşanmaması halinde kentin, turizmin parlayan yıldızı olacağını ve diğer illerden daha fazla ön plana çıkacağını söyledi.

Yılın ilk 4 ayında kentte gelen yerli ve yabancı turist sayısında yüzde 20 artış yaşandığını ve bu nedenle ildeki otellerin tamamının yüzde 100 doluluk oranlarıyla çalıştığını ifade eden Aydın, şöyle konuştu:

"Çözüm süreciyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne gelen yerli ve yabancı turist sayısında artış yaşandı. Bu artışın daha da devam edeceğine inanıyoruz. Çözüm süreciyle tüm Türkiye'de yaşanan sevinç, bölgede de yaşanıyor. Bu sevinç bütün sektörler arasında en fazla turizme yansıdı.

Çözüm sürecinde herhangi bir aksama yaşanmaması halinde Mardin, turizmin parlayan yıldızı olacak ve diğer illerden daha fazla ön plana çıkacak. Mardin olarak uzak doğu pazarına ulaşacağız. Geçtiğimiz günlerde Japonya'dan kente gelen üst düzey profesörler, buraları çok beğendi. Şimdiden Mardin'de daha güzel şeylerin yaşanacağının müjdesini verebiliriz."

Süreçle yaşanan çatışmasızlık ortamının Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yaradığını vurgulayan Aydın, Mardin'in eskiden beri güvenli bir kent olduğunu ve Türkiye'deki güvenli iller arasında yer aldığını belirterek, bundan sonra da gelecek misafirlere kapılarının sonuna kadar açık olacağını aktardı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meteoroloji yeni haritayı paylaştı! 50 ile uyarı! Daha da şiddetlenecek! Kar, sağanak...
Fenomenlerin yasa dışı bahis kazancı: Paylaşım başına ne kadar aldıkları ortaya çıktı