116 yıllık saat kulesi yıkılmak üzere

Elazığ'da 116 yıllık saat kulesi restore edilerek eski ihtişamına kavuşturulmayı bekliyor.

116 yıllık saat kulesi yıkılmak üzere
116 yıllık saat kulesi yıkılmak üzere
GİRİŞ 15.07.2014 10:52 GÜNCELLEME 15.07.2014 10:52

Elazığ'ın Maden ilçesinde bakımsızlık nedeniyle yıkılmaya yüz tutan 119 yıllık hükümet konağı ile 116 yıllık saat kulesi restore edilerek eski ihtişamına kavuşturulmayı bekliyor. Son 12 yılda 3 kez Meclis gündemine gelen, restorasyonu için projesi hazırlanan eserler, ödenek çıkarılmadığı için her geçen gün yıkılmaya yüz tutuyor.

Maden ilçesinin vilayet statüsünde olduğu 1895 yılında inşa edilen eski hükümet konağı ile 1898 yılında yapılan saat kulesi zamanla yıprandı. Üst bölümü yıkılan tarihi saat kulesi ilk olarak Diyarbakır Koruma Kurulu'nun 1994 yılı kararıyla yanlışlıkla 'kilise çanı kulesi' olarak tescil edildi. 8 yıl sonra yanlışlığı fark eden Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu 2002 yılında tarihi yapıları hükümet konağı ve saat kulesi olarak yeniden tescil etti. Bir süre imam hatip lisesi olarak kullanılan hükümet konağı boşaltıldıktan sonra ilgisizlik nedeniyle dökülmeye başladı. Kapısındaki kitabesinde 'Sultan Abdülhamid Han için Mutasarrıf-ı Liva Hayri Bey kullarının himmeti ve ahalinin nakd gayretleriyle' şeklinde ifadeler bulunan saat kulesi, ülkenin bu alandaki ilk eserlerinden olmasına karşın bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tuttu.

Yurt dışındaki Osmanlı eserlerinin bile restore edildiği tarihi yapılar, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde koalisyon hükümetinden bu yana 12 yılda 3 kez gündeme geldi. İlk kez dönemin Fazilet Partisi Aksaray Milletvekili Ramazan Toprak'ın 2002'de Meclis'e sunduğu soru önergesine konu olan yapılar ardından 6 yıl önce DSP Milletvekili Hasan Macit tarafından yeniden dillendirildi. Yörenin yüz yıllık geçmişine tanıklık eden tarihi binalar için önceki yıl yenileme kararı alındı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nazif Bilginoğlu, Diyarbakır Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan alınan izinle onarım çalışmaları için ihale yapılacağını açıkladı. Ancak bu karar hayata geçirilemedi.

Her geçen gün yıpranan binaları son olarak 30 Mayıs'ta BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Elazığlı kültür bekçilerinin serzenişlerini dikkate alarak Osmanlı yadigarı eserleri Meclis'e taşıdı. Altan Tan, Camii Kebir mahallesinde bulunan iki tarihi binanın bakımsızlık nedeniyle yıkılmak üzere olduğunu belirtti. 6 yıl önce sunulan soru önergesiyle restore edileceği belirtilen yapının halen onarımının yapılmadığını anlatan Tan, "2008 yılından bu yana restorasyon işlemi niçin başlanılmadı? Makedonya, Bosna-Hersek ve Bulgaristan gibi ülkelerdeki eserlerin restore edildiği bir süreçte Maden'de bulunan eserlere ödenek bulunamamasının gerekçeleri nelerdir? Bu yapıların onarılması için gerekli çalışmalar ne zaman başlayacaktır" sorularını yöneltti. 

Koalisyon hükümetinin Kültür Bakanı İstemihan Talay'dan Ömer Çelik'e 8 bakan değiştiren Meclis'in her dönem popüler kalan tarihin cansız şahitleri, yerle yeksan olmadan ayağa kaldırılmayı bekliyor. İlgisizlik nedeniyle yıkılmaya yüz tutan tarihi yapılar, ayakta kalmak için, icra makamlarının adım atarak yaklaşık 1.5 milyon TL'yi bulan ödeneğin ayırmasını bekliyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
UCM'nin Netanyahu kararına uyacak ülkelere ABD'den tehdit: Bitiririz!
Başkan Erdoğan'dan 20 bin öğretmen ataması müjdesi!