Osmanlı'dan kalan mezar taşları hayrete düşürüyor

Bosna Hersek'in batısındaki Glamoç ve Livno kasabalarındaki, Osmanlı dönemine ait devasa mezar taşları görenleri hayrete düşürüyor.

Osmanlı'dan kalan mezar taşları hayrete düşürüyor
Osmanlı'dan kalan mezar taşları hayrete düşürüyor
GİRİŞ 17.09.2014 12:31 GÜNCELLEME 17.09.2014 12:31

"Bosna Hersek'in en büyük mezar taşı" olarak bilinen Glamoç kasabasındaki Ömer Başiç'e ait mezar taşı 1798 yılında dikildi. Başiç'e ait bu devasa mezar taşının yüksekliği de mezar taşının üst kısmındaki sarığın çevresi de 4.7 metre.
 

Mezar taşını ilginç kılan bir başka nokta ise bölgede yaşanan onca savaşa ve çatışmaya rağmen hala ayakta durması. Büyük bir yıkımın yaşandığı Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı'na, ardından Müslümanlar'a ait çok sayıda tarihi eserin yok edildiği komünist Yugoslavya dönemine ve son olarak Bosna'da yaşanan savaşa tanıklık eden mezar taşı, yaşananlara inat bugün hala ayakta.

Ömer Başiç'e ait bu mezar taşı, Bosna Hersekli ünlü tarihçi Aliya Nametak'ın kaleme aldığı "Bosna Hersek'teki Türk Dönemine Ait İslami Kültür Anıtları" eserinde de yer alıyor. Nametak'ın kitabında da Başiç'e ait mezar taşına dair, "Bosna Hersek'teki en büyük mezar taşı Glamoç ile Livno arasındaki yolda, Başiç Köprüsü'nün hemen yanı başındaki Ömer Başiç'in mezarında bulunmaktadır. 1798 yılına ait bu mezar taşının yüksekliği de mezar taşının üst kısmındaki sarığın çevresi 4.7 metredir" ifadelerine rastlanıyor.

Bu arada, Ömer Başiç'in mezarının yakınlarında bulunan "mayınlı arazi" uyarı levhaları, mezarı ziyaret eden ya da hatıra fotoğrafı çektirmek isteyenlerin mezara yaklaşmasını engelliyor. Köy sakinleri, Bosna'daki son savaşta mezarın etrafına Sırp ya da Hırvat askerlerince mayın döşenmiş olabileceğinden, ziyaretçilere mezara fazla yaklaşmamaları uyarısında bulunuyor.

Livno'daki 3 metrelik mezar taşları

Glamoç'a sadece yarım saat mesafede olan Livno'da da Osmanlı dönemine ait mezar taşlarının büyüklüğü dikkati çekiyor.

İbrahim Buşatliya ve eşine ait mezar taşları, 3 metre yüksekliğinde. Civarda yaşayan vatandaşlardan alınan bilgiye göre, İbrahim Buşatliya daha yaşarken eşi ve kendine ait mezarları ve mezar taşlarını inşa ettirmiş.

Öte yandan, İbrahim Buşatliya'nın mezar taşında ayrıca Osmanlıca şiirde yer alıyor. 1872 tarihli mezar taşının bulunduğu küçük kabristanda, İbrahim Buşatliya ve eşinin yanı sıra oğlu Ahmed ve hizmetkarlarının da mezarı bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Irak Türkleri belgelerle açıkladı: Amaç Kerkük'ün demografisini değiştirmek
Dünyanın en uzun boylu ülkesi açıklandı! Türkiye boy ortalamasıyla kaçıncı sırada?