"İyi para etsin" diye karpuzu geç ekip hasadını geç yapıyorlar
SABRİ YILDIRIM - Muş'a Batman, Diyarbakır ve Mardin'den gelen çiftçiler, daha iyi para getirmesi için geç ektikleri karpuzun hasadını yapıyor.
İl dışından Muş'a gelen çiftçiler, ilkbahar mevsiminde gecikmeli olarak ektikleri karpuzun hasadına başladı. Muş Ovası'nın verimli topraklarında yetiştirilen karpuzun hasadı ekim ayına kadar devam edecek.
Mardin'in Derik ilçesinden gelerek Muş'un Hasköy ilçesine bağlı Umurca köyünde karpuz üreten Ferit Özbağçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kiraladıkları 110 dönüm tarlada ektiği karpuz ve kavunun hasadına özellikle gecikmeli olarak başladıklarını söyledi.
Hasadı, diğer yerli çiftçilerden 15-20 gün gecikmeli yaptıklarını anlatan Özbağçeci, yaklaşık 500 ton ürün elde etmeyi hedeflediklerini belirtti.
Muş'tan Van, Iğdır, İstanbul, Mersin ve sipariş aldıkları her yere tırlarla karpuz gönderdiklerini ifade eden Özbağçeci, "Ancak araç bulma sıkıntısı yaşıyoruz. Muş Ovası karpuz için verimli topraktır. Genelde karpuzları Irak'a gönderiyorduk ancak bu yıl biraz sıkıntı yaşandı." dedi.
- "Karpuz bu dönemde para ediyor"
Derik'ten gelerek Muş'un farklı bölgelerinde kiraladığı tarlalarda yaklaşık 15 yıldır karpuz yetiştiren Necat Deniz ise Türkiye'de en erken Adana karpuzunun yetiştiğini kaydetti.
Deniz, şöyle konuştu:
"Adana karpuzundan sonra başta Diyarbakır ve Adapazarı karpuzu yetiştirilerek piyasaya sürülüyor. Bu dönemlerde piyasada karpuz bol olduğundan üretici elindeki karpuzu ucuz fiyattan satmak zorunda kalıyor. Muş'ta ise üreticilerin bir kısmı karpuz ekimini geciktirerek, ağustos ayı sonu eylül ayı başı itibarıyla hasadını yapıyor. Bu dönemde Türkiye'nin her yerinde yetiştirilen karpuzlar tükeniyor. Piyasaya sadece Muş karpuzunun sürülmesi ile karpuz bu dönemde para ediyor. Bu nedenle geç ekim ve geç hasat yapıyoruz. Muş'ta yetişen karpuz mevsim şartları ve toprak verimliliği sayesinde çok kaliteli oluyor."
YORUMLAR