Muş

Muş'ta "Erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele eylem planı" toplantısı

16:10 20 Mart 2018
Muş'ta "Erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele eylem planı" toplantısı

Muş Valisi Aziz Yıldırım, "Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin ve ayrımcılığın bir türü olan erken yaşta ve zorla evlilikler, dünyanın birçok bölgesinde varlığını sürdürmekte olan toplumsal bir olgu" dedi.

Yıldırım, Valilik Toplantı Salonu'da düzenlenen "Erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele eylem planı" programında yaptığı konuşmada, erken yaşta ve zorla evliliklerin hala gündemi meşgul eden bir konu olduğunu söyledi.

Bu sorunun toplumun geleceğini de etkilediğini, bu nedenle kısa zamanda bitirilmese bile azaltılması gerektiğini anlatan Yıldırım, küçük yaşta ve istemediği bir kişiyle evlendirilip uzun süre devam ettirilen evlilik sayısının çok az olduğunu vurguladı.

Bu tür evliliklerin mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini kaydeden Yıldırım, şöyle dedi:

"Toplumumuzda makul sayılabilecek yaşlarda evliliklerin gerçekleştirilebilmesi için birtakım çalışmalar yapılması gerekir. Farkındalık oluşturacak programların gerçekleştirilmesi lazım. Bugün ilimizde böyle bir toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin ve ayrımcılığın bir türü olan erken yaşta ve zorla evlilikler, dünyanın birçok bölgesinde varlığını sürdürmekte olan toplumsal bir olgu."

Erken yaşta ve zorla evliliklerin namus algısı, ekonomik yoksulluk, eğitim düzeyinin düşüklüğü, yanlış ve eksik bilgilerden kaynaklanan kalıp yargılar, aile içi şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, toplum baskısı, mülkiyet unsuru gibi sebeplerle ortaya çıkabildiğine dikkati çeken Yıldırım, önleme niteliği taşıyan alanların başında eğitim konusunun geldiğini anımsattı.

- "Tüm tarafların katkısı ile çalışmalarımızı devam ettireceğiz"

"Erken yaşta ve zorla evlilik fiili sonucunda, kişinin vücut dokunulmazlığının, cinsel dokunulmazlığının, kişi hürriyetinin ihlal edildiği bir gerçektir." ifadesini kullanan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Eylem planımızın temel amacı ülkemizde erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele edilmesi, kız çocuklarının güçlenmesine yönelik tüm taraflarla iş birliği içerisinde politikalar geliştirilmesi ve uygulanmasıdır. Bu anlamda Muş'ta erken yaşta evlilikler oranının yüksekliği ile okullaşma oranlarının düşüklüğü arasında bir denge olduğunu görmekteyiz. Erken yaşta evlilikler oranı Türkiye ortalaması yüzde 4,6'dır. Muş, bu oranın çok üstündedir. TÜİK verilerine göre 16-17 yaş evlilik oranlarında Ağrı yüzde 15,7 ile birinci sırada yer alırken, Muş yüzde 14,9 oranıyla ikinci il konumundadır. 2016 TÜİK verilerine göre kız çocuklarının okullaşma oranı Türkiye ortalaması yüzde 82,4 iken, yüzde 46,66 ile en düşük il Muş'tur. Erkek çocuklarında ise Türkiye ortalaması yüzde 82,7 iken Muş'ta bu oran yüzde 53,3'tür. Bu çerçevede erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele alanında yasal düzenlemeler, farkındalık yaratma ve eğitim çalışmaları, koruyucu hizmet sunumu, kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonu artırma başlıkları altında çok boyutlu ve tüm tarafların katkısı ile çalışmalarımızı tüm hızıyla devam ettireceğiz."

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdulbari Aksoy da katılımcılara eylem planıyla ilgili taslak çalışması hakkında bilgi verdi.

Toplantıya Belediye Başkanı Feyat Asya, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, Vali Yardımcısı Alper Çiftçi, Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Şahin, kaymakamlar, kurum müdürleri, kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.