Devlet korosunda bir ilk
Diyarbakır'da dünyaya gelen, 1992 yılında ABD'ye yerleşen ve 21 yıl sonra dönerek memleketi Diyarbakır'a yerleşen Ermeni asıllı udi Yervant Bostancı, devlet korosuna alınmak için beklediği kadrosuna kavuştu.
Bostancı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müzisikisi Korosu'nda görev yapan ilk Ermeni asıllı sanatçı oldu.
Diyarbakır'da Türkler, Kürtler, Ermeniler, Yahudiler'in bir arada yaşadığı halk arasında 'Gavur Mahallesi' olarak bilinen Hançepek'te dünyaya gelen ve 1992 yılında ABD'ye yerleşen, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in "Yurdunuza dönün" çağrısı üzerine, 21 yıl sonra 21 Haziran 2013 tarihinde memleketi Diyarbakır'a dönen Ermeni asıllı udi Yervant Bostancı, Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müzisikisi Korosu'nda sanatçı olarak görev yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurdu. Geçen yıl Ekim ayında müzik konusunda tabi tutulduğu ön sınavı geçerek ilk aşamada 'Misafir sanatçı' kabul edilen Bostancı, son olarak katıldığı genel sınavı da geçerek Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun kadrolu ilk Ermeni asıllı sanatçısı olarak göreve başladı.
"21 RAKAMIN YAŞAMINDAKİ ÖNEMİ"
Yaşamının önemli kesitlerinde hep Diyarbakır'ın trafik plaka kodu '21' rakamının ön plana çıktığını belirten Ermeni Udi Yervant Bostancı, şöyle dedi:
"21; Diyarbakır'ın trafik plaka numarası. Rahmetli babam 21 Mart 1992 yılında vefat etti. 21 yıl ABD'de yaşadım. ABD'yi 21 Mayıs 2013'te bıraktım. 21 Şubat 2013'te ABD'deki komşuma bıraktığım kedim öldü. 21 Haziran 2013 yılında Diyarbakır'a döndüm. 21 Mart 2014'te ise, Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği kadrom geldi. Bu 21 rakamın acı ve tatlı günlerimin en özel rakamları oldu. Bu kadar tesadüfe ben de çok şaşırıyorum."
"HAYATIMIN EN GÜZEL GÜNLERİ"
Diyarbakır'a döndükten sonra ekonomik güçlük çeken ve zaman zaman ev kirasını dahi ödeyemeyen Yervant, Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nda ud ve ses sanatçısı olarak görev yapacağını belirterek, şunları söyledi:
"ABD'de yaşarken sayın bakanımızın içten 'Dönün' çağrısını duyunca memlekete dönme arzum doğdu. Yüreğimin sahibi de Diyarbakır'daydı. Canımdan çok sevdiğim bu aşkıma da kavuşabilmek için dönme kararı aldım.
Müzik kariyerimi en iyi yerlere taşıdan bana aşkı, sevgisiyle hayatımdaki en güzel şeyleri veren bu eşirilmez insana da teşekkür ediyorum. Bakanımız Ömer Çelik'in gönderdiği Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan iki görevli ABD'de yanıma geldi ve benimle çok ilgilendi. Kendilerine yürekten teşekkür ediyorum. Diyarbakır'a döndükten sonra ilk iş olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'na kadrolu olarak alınmam için başvurduk.
Beni iki ayrı sınava tabi tuttular. Nihayetinde de aylardır beklediğim kadroma kavuştuğum için çok mutluyum. Hayatımın en güzel günlerini yaşıyorum. Koroda Türkçe, Kürtçe, Ermenice türküler de söyleyeceğim. Kadromu almamla birlikte ekonomik sorunlarımı da yavaş yavaş gidereceğim. Sayın Bakanımız Ömer Çelik'e Diyarbakır'da bana her türlü desteği sunan hemşehrilerime çok teşekkür ediyorum."