Neşet Ertaş ses yarışmasında hayat buldu
Anadolu Musiki geleneğinin, ekol isimlerinden biri olan Neşet Usta, geleneksel halk müziğimize hizmet etmiş değerli bir sanatçı.
Bozkırın Tezenesi olarak da bilinen Usta aynı zamanda Abdallık geleneğinin en önde gelenlerinden. Neşet Usta aramakla bulunur mu bilinmez ama Beykoz Vakfı usta türkücünün türkülerini gelecek nesillere aktarmak adına “Genç Neşetler Ustasının İzinde” sloganıyla ilki düzenlenen “Genç Neşetler Ses Yarışması” gerçekleştirildi. Ustanın eserlerini ona en yakın şekilde icra eden gençler seyircilere unutulmaz bir gece yaşattı.
Beykoz Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Tören’in yanı sıra Mesut Arslan, Mithat Ali Kabaali, Orhan Delipınar, Kenan Öner, Nihal Kaya, Emel Örs, Ali İlker Baştan, Hasan Mert Kaya, Ali Fuat Sarıhan, Tarık Coşkun, Arzu Tamer, Ali Cantürk, Serdar Abay törene katıldı. Gazeteci yazar Can Ataklı ve CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, Eski CHP Milletvekili Bülent Tanla, Eski Devlet Bakanı Önay Alpago da vardı.
Yarışmanın jüri koltuğuna Türk Halk Müziği Sanatçısı Bayram Bilge Tokel, TRT Koro Şefi ve bağlama sanatçısı Mehmet Erenler, T.C. Kültür Ve Turizm Bakanlığı Koro Şefi Necmi Kıran, TRT Türk Halk Müziği Sanatçısı Gülşen Kutlu, TRT Türk Halk Müziği Sanatçısı Elvan Sevim oturdu.
RÖNTGEN TEKNİKERİ BİRİNCİ OLDU
Gurbetçilerin yoğun olarak yaşadığı Almanya, Hollanda, Amerika, Azerbaycan ve Fransa oylamaya katılan başlıca ülkeler arasında. Yarışmaya katılan eserler önce ön jüri değerlendirmesine daha sonra ise internet üzerinden halk oylamasına sunuldu. Jüri üyeliğini Türk Halk Müziği Sanatçılarından Bayram Bilge Tokel, Mehmet Erenler, Necmi Kıran, Gülşen Kutlu ve Elvan Sevim yaptığı yarışmaya 170 kişi içerisinden 10 kişi finale kaldı. Hafta içi Şişli Kent Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül töreninde performanslarını sergileyen genç yeteneklerden Hulusi Gökmeşe birinci oldu. Bağlama üzerine hiç bir eğitim almayan Gökmeşe, konservatuar öğrencilerini geride bıraktı.
BAĞLAMA BENDEN BİR PARÇA
Yarışmaya Ankara'dan katılan 31 yaşındaki Gökmeşe dayısının çaldığı sazdan esinlerek 10 yaşından beri saz çalıyor. Selçuk Üniversitesi Rodyoloji mezunu olan Gökmeşe Ankara'da bir sağlık kurulunda röntgen teknikeri olarak çalışıyor. Ustayı yakından takip edip bağlamasını ondan esinlenerek geliştiren Gökmeşe bozkırın tezenesinin ikinci ölüm yıl dönümde Kırşehir'de düzenlenen altın bağlama yarışmasında genç yetenek ödülünü almış. Bu zamana kadar birçok özel ve yerel televizyon programında bağlamasıyla dinleyicileri kendine hayran bırakan Gökmeşe şuan da albüm çalışması içinde olduğunu söylüyor. Bu alandan kendi daha da geliştirmeyi düşünen Gökmeşe, bağlamasız bir hayat düşünemediğini, bağlamanın artık ondan bir parça olduğunu söylüyor.
İNSANIN YAKITI DERT
Neşet usta için düzenlenen etkinlikte birinci olmaktan çok onun adının ve sanatının devam ettirilmesinin önemli olduğunu söyleyen Gökmeşe, herkesin ustadan bir şeyler alacağı için bu etkinliklerin devamlı olması gerektiğini belirtiyor. "İnsanın yakıtı dert derler. Bu isin sırrı da dert. Dert varsa o kadar ileri gidiyor insan. Ustayla kendimi kıyaslamak bile istemiyorum ama aynı dertleri yaşamış galiba. O kadar çok dinledim ki onu. Her halime tercüman oldu. Ve artık zamanla benzemeye başlamışım" diyen Gökmeşe üslup ve tavır olarak ona en çok benzer şekilde türkü okumada birinci olmanın çok gurur verici olduğundan mutlu olduğunu da ifade ediyor.