Orhan Kemal 100 yaşında sempozyumu
7. Çukurova Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında TÜYAP Fuar Merkezi Çukurova Salonu'nda "Orhan Kemal 100 Yaşında" sempozyumu düzenlendi.
Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, baştan sona izlediği sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada katılımcılara ve sempozyuma konuşmacı olarak katılanlara teşekkür etti. Aldırmaz, "Bizi hiç bir zaman yalnız bırakmayan, fuarlarımıza katılan değerli dostlarımıza, edebiyatçılarımıza teşekkürü borç biliyorum. Sanata ve sanatçı duyarlılığına dünyanın her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç olunduğu bir zamanda Adana'ya gelerek bizi onurlandırdıkları için çok mutluyum" diye konuştu.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Kültür Fuarları ve Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan da, Orhan Kemal'i anlamak için sadece kitaplarını okumanın yeterli olmayacağını, nasıl bir gözlemci olduğunu, hayata nasıl baktığını ve nasıl yaşadığını da öğrenmek gerektiğini belirterek, "Fuarda açılan Orhan Kemal Sergisi'nin gezilmesini de şiddetle öneriyorum. Gerçekçi bir yazarın nerede gezdiğini, gözlemlerini nasıl nota döktüğünü, ondan sonra da bir romana, bir hikayeye ne şekilde dönüştürdüğünü bilmek, onu anlamak için çok yararlı olacaktır. Orhan Kemal'in kendi hayatını anlattığı kitaplar çok önemlidir. Bir yazarın yaşadıklarını, hayatını roman türünde okumak, bir hayatın romana, öyküye nasıl dönüştürüldüğünü de en güzel biçimde ortaya koymaktadır. Orhan Kemal'de benim ev sevdiğim özellik, onun sevecenliğidir. Romanlarında anlattığı insanlardan belki nefret edersiniz ama iyi bir yazarın yarına dair umudu vardır. Bir kurtuluş umudu mevcuttur. Onun romanlarından birini okurken, batağa saplanmış, dibe vurmuş bir kişinin dahi durumunu düzeltebileceğine, ayağa kalkabileceğine inancınızı korursunuz" dedi.
ÇOCUĞUNA BİSİKLET ALAMAYINCA İNTİHAR ETMEK İSTEDİ
Doğan Hızlan'ın sunumunun ardından Nebil Özgentürk'ün yazıp yönettiği "Sanatımızın Hatıra Deferi Orhan Kemal Bölümü" isimli belgesel gösterimi yapıldı. Sunumda Adanalı yazar Orhan Kemal'in hayatı anlatıldı ve çocuğuna bisiklet alamadığı için intihar etmeyi düşünen, daha sonra çocuğu için yaşamayı seçen, düşünceleri nedeniyle hapse giren, gözlemden, yazmaktan asla vazgeçmeyen ve 56 yaşında hayatını kaybeden bir edebiyatçının hayatından enstantaneler anlatıldı.
Bu sunumdan hemen sonra "Yaşamı ve Eserleri'yle Orhan Kemal" paneli yapıldı. Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki Editörü Turhan Günay'ın yönettiği panele konuşmacı olarak Orhan Kemal'in oğlu Işık Ögütçü ile Yazar ve Televizyoncu Nebil Özgentürk katıldı.
Işık Ögütçü'nün babasıyla ilgili anılarını anlatması ve o zamanlar farkında olmadığı yaşam kesitlerinin, daha sonra babasının romanlarında yer almasından ne denli etkinlendiğini ifade etmesi, panele katılanları derinden sarstı. "Babasının bisiklet alamadığı çocuk" sıfatıyla anılan Işık Ögütçü, babasının kendisine, istemesinden 3 yıl sonra bisiklet alabildiğini hatırlattı ve sanatçıların değerinin yaşarken bilinmesinin önemine değindi. Öğütçü, şöyle devam etti:
"Keşke babamın sanatçılığı o zaman değer bulsaydı ve yaşadığı maddi, manevi sıkıntılara katlanmak zorunda kalmasaydı. Türkiye'de genelde değerlerimizin öldükten sonra kıymetleniyor. O zaman hak ettiği değeri bulsaydı ve erken ölmeseydi, şimdi aramızda olsaydı ve 100. yaş gününü heberaber kutlasaydık. Bunu çok isterdim."
Etkinlik soru cevap bölümüyle sona erdi.