"Sektöre ahlaki-etik yapı getirdik"

Yeni Medya Düzeni, Haklar ve Sorumluluklar toplantısında TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, ''Çocuklara zararlı hiçbir şeyi çocuk kanalında reklam olarak göremezsiniz" dedi.

"Sektöre ahlaki-etik yapı getirdik"
"Sektöre ahlaki-etik yapı getirdik"
GİRİŞ 05.02.2012 16:05 GÜNCELLEME 05.02.2012 16:05

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, ''Çocuklara zararlı hiçbir şeyi çocuk kanalında reklam olarak göremezsiniz. Gazlı içeceklerin reklamını yasakladık. İsterse 100 kat reklam geliri olsun, cipslerin reklamını TRT Çocuk'ta göremezsiniz. Bu, sektöre bir ahlaki-etik yapı getirdi. Onun için de biz bu gidişattan memnunuz'' dedi.

Şahin, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü 'nün (BYEGM) Bursa'da bir otelde düzenlediği, ''Yeni Medya Düzeni, Haklar ve Sorumluluklar'' toplantısının ikinci günündeki oturumuna katıldı.

Şahin burada yaptığı konuşmada, 2008 yılında yapılan kanun değişikliği ile yenilenmeye gittiklerini belirtti. Daha önce, son dakika haberlerinin kendilerine daha erken gelmesine rağmen, diğer medya organlarından daha geç yayına verdiklerini belirten Şahin, şöyle devam etti:

''Nedenlerini araştırdık. Bizde, 'Devamlılık Stüdyosu'nda bir şef var. Genel Müdür ona ulaşmak istediği zaman en az 6-7 kademe geçiyor. Lütfedip eğer ona ulaşabiliyorsak, ondan sonra o da uygun görürse, son dakika giriyor veya bir değişiklik yapıyor. Bununla özel televizyonlarla habercilik konusunda yarışma şansı yok. Hemen kanalları böldük. Kanal koordinatörleri oluşturduk. Göreve geldiğimizde 4 kanal vardı, 14 kanala çıkardık. Tabi bu kanalların sayısını arttırırken de TRT'nin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduk.''

Kurdukları çocuk kanalının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Şahin, şunları dedi:

''Gerçekten önemli bir iş yaptığımıza inanıyorum. Çünkü bugüne kadar çocuk kanalımızdan hiç bir eleştiri almadık. 'Pepe' çok önemli bir karakterimiz halini aldı. Oyun havaları başlayana kadar, yabancı menşeli bir çizgi film zannediliyordu. Ne zaman ki çizgi filmde Pepe ile bir bebeğe çiftetelli oynattık, o zaman yerli bir çizgi film olduğu anlaşıldı.''

"Reklam gelirimiz 4 kat arttı"

Şahin, kriz döneminde reklam gelirlerini yaklaşık 4 kat arttırdıklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bizim 2008'e kadar ortalama reklam gelirimiz ortalama 30 milyon lira. 2011'de reklam gelirimiz 113 milyon 600 bin lira. Yani aşağı yukarı 4 kat reklam gelirimiz arttı. Üstelik kriz döneminde. Reklam sektörü yeni yeni canlanıyor. 2011 yılı TRT'nin içerik yılı oldu. Çocuklara zararlı hiç bir şeyi çocuk kanalında reklam olarak göremezsiniz. Gazlı içeceklerin reklamını yasakladık. İsterse 100 kat reklam geliri olsun, cipslerin reklamını TRT Çocuk'ta göremezsiniz. Bu, sektöre bir ahlaki-etik yapı getirdi. Onun için de biz bu gidişattan memnunuz.''

Euronews'in yüzde 15,70 hissesini satın aldıklarını ve Ocak 2010'dan itibaren 24 saat Türkçe yayın yaptığına dikkati çeken Şahin, şöyle devam etti:

"Editoryal board (yazı kurulu) biriminde bizim 17 çalışan arkadaşımız var. Türkiye aleyhine hiçbir haberi artık göremezsiniz. Son 'sözde soykırım' konusunda oradaki arkadaşlarımız inanılmaz bir performans gösterdi. Şu an Euronews yöneticileri bizim adımıza çok ciddi bir kamuoyu oluşturuyorlar. Avrupa'daki krizi dikkate alırsanız, TRT'nin bu ortaklıktan çıkması durumunda ciddi bir sıkıntı yaşayacakları düşüncesiyle, şu anda bu olaya inanılmaz sahipler. Örneğin, 'Soykırım' kavramını tırnak içinde verilmesine bile Ermeniler tepki gösteriyorlardı. Ama 'ortaksak bu şekilde olacak diye' direndik."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Konya'da görülmemiş bir kar fırtınası! Görüntüler gündem oldu
Facia böyle gelmiş: Marmara Adası'ndaki heyelan kamerada!