Etik kod var, etik kodu bilen yok
Medya etiği konusuna yanlış yerden girdiğimizi düşünüyorum. Türkiye'de yeterli etik kod var ancak etiğe uyan ve kodları bilen personel yok. Dijital mecra için kod üretme işi başka bir bahara kaldı...
Medya Derneği ve International Center for Journalists (ICFJ) işbirliğiyle önce online kurslar düzenlenmişti. Bu kurslara katılıp, kursları tamamlayanların davet edildiği ‘Dijital Çağda Etik: Zorluklar ve Fırsatlar’ konu başlığıyla üç günlük bir atölye çalışması başlatıldı. 25 Ocak’ta başlayan çalışma 27 Ocak’ta son bulacak.
Atölye çalışmasının amacı Türk medyası için etik ilkeler oluşturmak. Gazeteci Alper Görmüş ve Indiana Üniversitesi Gazetecilik Okulu öğretim görevlisi gazeteci Profesör Sherry Ricchiardi’nin yönetiminde devam eden kursta ayrıca USA Today gazetesi eski yazı işleri müdür yardımcısı ve uluslar arası medya eğitmeni Frank Folwell de görsel etik konusunda bilgilendirme yaptı.
Çalışmanın ilk günü, katılımcılara çalıştıkları kuruluşlarda etik ilkeler olup olmadığı soruldu. Bu soruya AA’dan katılan Hamdi Çelikbaş ve ben olumlu cevap verdim. İki kurum dışındaki katılımcılar bu soruya cevap vermedi.
Türk medyasında etik kod eksikliği üzerinden devam eden çalışmanın amacı, Türkiye'ye uygun etik kodlar üretmek. Ama burada yanlış bir şey var. Benim bildiğim kadarıyla Türkiye’deki tüm yayın kuruluşlarının yayın ilkeleri/etik kodları var. Doğan Yayın Holding’in tüm kurumlarını bağlayıcı ilkeleri olduğu gibi Hürriyet’in, CNN Türk’ün de ayrıca kendi ilkeleri var. Ama bu gruba bağlı kurumlardan katılan arkadaşlar, kurumlarında etik kod olduğunu söylemedi. Sabah grubunun kamuoyuna açıkladığı ilkeler yok ama o da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin açıkladığı ilkeleri kabul ettiğini deklare etmişti. NTV her gün ekranda ilkelerini madde madde açıklıyor.
Yayın ilkesi açıklamayan kuruluşların birçoğu TGC’nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi ile Basın Konseyi Basın Meslek ilkelerini kabul ettiklerini deklare ediyorlar.
Kurs katılımcılarının çalıştıkları kurumlarda bağlı oldukları etik kodlar varlığını belirtmemeleri, etik kodların önemsenmediğini ya da çalışanlara deklare edilmediğini gösteriyor.
Çalışma sonunda bizden istenen Türkiye’de uygulanacak etik kodlar oluşturmamız. Ancak girişte de belirttiğim gibi, hemen hemen her kurumun kabul ettiği ve açıkladığı etik kodlar varken yeniden etik kod oluşturmayı çok anlamlı bulmuyorum. Ki Haber 7 olarak 3 yıl önce yayın ilkelerimizi oluşturmuş ve kamuoyuyla paylaşmıştık.
Kursun adı ‘Dijital Çağda Etik: Zorluklar ve Fırsatlar’ olunca benim hayalimde, dijital yayıncılığın ortaya çıkardığı sorunlarla ilgili yeni etik kodlar üretmekti. Örneğin; yorumlar hangi kriterlere göre değerlendirmeli? Haberler yoruma kapatılmalı mı? Bir suçlu cezasını çekip hapisten çıktıktan sonra, hakkındaki haber arşivden kaldırılmalı mı? Haber hangi durumda arşivden kaldırılmalı?
Dijital yayıncılığa özgü ortaya çıkan yeni durumlarda neler yapılmalı? Bu tür sorulara cevap arayacağımızı düşünmüştüm. Ancak çalışma farklı bir yöne kaydı.
BASIN KUTUPLAŞTI
Atölye çalışmasının ikinci günü, bizden Türk medyasının en önemli etik sorunlarını listelemememiz, gerekçelerini ve örnek olayları yazmamız istendi. Gruplar halinde yapılan bu çalışmada basındaki kutuplaşma her grubun listesinde yer aldı. Her gruptan bir sözcü listelerini açıklayıp, grup çalışması hakkında bilgi verdi. İlk gurubun sözcüsü medyadaki sorunları sıralarken ‘kutuplaşma’dan bahsettikten sonra, Türk medyasının yalan haber ve çarpıtma gibi bir alışkanlığı olduğunu söyleyip doğruları Kürt medyasından yani Roj Tv ve Fırat Haber Ajansı’dan öğrendiğini söyledi. Yani bir Türk-Kürt medyası ayrımı yapıldı. Ayrıca medyanın bir kısmı için ‘yandaş’ sıfatını kullanarak kutuplaşmaya tuz biber ekti. Salonda gerilimi yükselten bu sunuşun ardından çalışma karşılıklı atışmaya dönmek üzeydi ki, Alper Görmüş müdahale ederek konunun siyasi arenaya çekilmemesini ve medya etiği üzerine odaklanılması gerektiğini hatırlattı.
Çalışma 27 Ocak Perşembe günü sona erecek. Kurs sonrası yapılan çalışmanın detaylarını ve ortaya çıkan sonucu yine sizlerle paylaşacağım.
YORUMLARDAKİ KARAKTER SORUNU
Bu hafta gecikmeli olarak yazdığım yazıya okurlarımızdan gelen bir soruya cevap vererek bitirmek istiyorum. Okurlarımız yorumlarda bazı karakterlerin sorunlu çıktığını ve bu konuyla ilgilenmemizi söylüyorlar. Haber 7’nin yazılımı değişiyor. Teknik ekibimize daha önce bu konuda çokça bu konuyu hatırlatmıştık, yeni yazılımda bu sorunu halledeceklerini umuyorum.
İhsan AYDIN - Haber 7
OKUR TEMSİLCİSİ
ihsan.aydin@haber7.com
http://ihsanaydin.net/
http://twitter.com/iaydin
-
Kamil 13 yıl önce Şikayet Etfaydaları saymakla bitmeyen sizce etik mi. haberde manşetten verdiğiniz portakal ama tıkladığımızda ing bank çıkıyor,hiç değilse yorum butonu olsa bakın neler yazılacak ama tahmin ediyorsunuzdur bu etik durumu -:)Beğen
-
ikbal genç 13 yıl önce Şikayet EtBu haber doğru mu?. Sayın okur temsilcisi bu haber doğru mu?: Has Parti lideri Prof.Dr.Numan Kurtulmuş`un bugün Başbakan Erdoğan`a Trabzon`dan verdiği cevap Kurtulmuş: AKP`nin en büyük gücü CHP`dir başlığı ile saat 14:30 sıralarında haber7.com portalında yayınlandı Bu haber yayınlandığı andan itibaren büyük ilgi gördü. 19.390 kez görüntülenerek en çok okunan haberler listesinde 4.sıraya yükselince HABER7 editörü gazetecilik ahlakına yakışmayan bir hareketli haberin tarihini 28.01.2011 - 23:59 olarak değiştirildiBeğen
-
ayd ayd 13 yıl önce Şikayet EtHas Partiye niçin ambargo ve engelleme. Daha fazla açıklamaya gerek duymuyorum, zira siz konuya vakıfsınız. ama unutmayın ki bunun "etik ve habercilikle" bir alakası yok.Beğen
-
Hasan Seyre 13 yıl önce Şikayet Etbasının kutuplaşması Yalan haberi önler..?. yani çokda önemli görülmemesi gerekiyor.bunu şunun için söylüyorum..1970 li yıllarda Türkiyedeki basın kalın bir rejim filtresi uygulardı.vatanı korumak ve milleti eğitmek için.ama biz Amerikanın sesi ile Almanyanın sesi radyosunuda dinlerdik.farklı olan varmı diye..Evet kürt sorunu diye bir olay var.ama ben onu kürt sorunu olarak görmüyor.Her bölgenin var olan problemlerinden biridir sadece.ve bence zerre miktar değer verip abartmayın.basit bir asayiş olayı o kadar.abdullarda sıradan kişidir o kadar.Beğen
-
Kamil 13 yıl önce Şikayet Etetik. en çok takıldığım konulardan birisi bu,ne yaparsak etik olur,bu sözü genelde işine gelmeyen üstler söylüyor,bakıyorsun aynısını kendisi yapıyor,ikinci konu basının kutuplaşması,iyide basın ne zaman birleşti de şimdi kutuplaşsın,zaten aynı olacaksa bu kadar basın kuruluşuna ne gerek var,üçüncü konu yorumlardaki karakter sorunu,halledilecek diyorsunuzda ben alıştım artık bazı karakterleri kullanmadan yazmaya bundan sonra alışabilirmiyim bilmiyorum :-)))Beğen