Ordu

İş hayaline 52 çeşit turşu yaparak kavuştu

11:12 17 Ekim 2017
İş hayaline 52 çeşit turşu yaparak kavuştu

HACER ÖZTÜRK - Ordulu Meryem Koçoğlu, yaptığı turşuların beğenilmesi üzerine KOSGEB desteğiyle turşu evi açtı.

Ünye ilçesinde yaşayan 35 yaşındaki Koçoğlu, evinde ailesi ve yakınlarına ikram için yaptığı turşularla ilgili olumlu tepkiler alınca kendi işini kurmaya karar verdi.

Severek yaptığı turşu üretimini mesleğe dönüştürme hayalini yıllarca erteleyen Koçoğlu, çevresinin de desteğiyle KOSGEB'e başvurdu.

KOSGEB'in kurslarına katılarak girişimcilik konusunda kendini geliştiren Koçoğlu, ayrıca aldığı destekle 4 yıl önce iş yerini açtı.

Koçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eskiden beri turşu yaptığını ve el emeğiyle ürettiği turşuların çok beğenildiğini belirterek, bunun üzerine turşularını daha çok insana tattırabilmek için ticarete atılmaya karar verdiğini söyledi.

KOSGEB desteğinin işini kurmasında büyük avantaj sağladığına işaret eden Koçoğlu, işini büyüterek daha çok kişiye ulaşmak ve daha çok istihdam sağlamak istediğini dile getirdi.

Koçoğlu, şu ana kadar yaptığı 52 çeşit turşu olduğunu ifade ederek, turşu sayısını artırılabileceğini, her şeyin turşusunu yapmanın mümkün olduğunu kaydetti.

- "İyi turşunun sırrı malzemesinde"

İyi turşunun sırrının kesinlikle malzemesinde olduğuna dikkati çeken Koçoğlu, şöyle devam etti:

"Malzeme ne kadar kaliteli, hasarsız, iyi olursa o kadar iyi turşu çıkar ortaya. Haşlanmış olarak yapılan ya da çiğden kurulan turşular, hepsinin yapım aşamasındaki öncelikleri farklı. Haşlanmışsa dirilikleri, saklama koşulları, tuz, sirke, bunların hepsinin ayarı çok önemli. Birinde farklılık, fazlalık, eksiklik olduğu zaman istenilen sonuç ortaya çıkmaz. Yani turşuyu sevmek gerektiği gibi iyi olması için yapmayı da sevmek gerekiyor. İyi bir turşu için bu işi sevmek gerekiyor."

Koçoğlu, kurulan turşuların uzun ömürlü olması için serin ve karanlık yerde bekletilmesi gerektiğini belirterek, "Turşu her mevsimde yapılabilir ama asıl zamanı eylül, ekim ve kasım aylarıdır. Bu aylar, sebzelerin daha bol olduğu zamanlardır." dedi.

- "Çeşit olarak Karadeniz Bölgesi ön planda"

Karadeniz Bölgesi'nde kadınların genellikle turşularını kendilerinin kurduğunu ifade eden Koçoğlu, "Yapamadıkları turşuları gelip bizden almayı tercih ediyorlar. Her bölgenin kendine özgü turşu çeşitleri var. Gelen müşterilerimden bildiğim kadarıyla çeşit olarak Karadeniz Bölgesi ön planda. Karadeniz'de yaygın olarak kaldirik, kiraz, tahnal, kara lahana, fasulye, biber, patlıcan, erik, mısır, kelek kavun ve acur turşuları çok yapılmaktadır." diye konuştu.

Koçoğlu, bölgede turşudan yemekler de yapıldığına işaret ederek, "Mesela her yöre turşu kavurmasını bilmiyor. Turşu kavurması genel itibarıyla Karadeniz'e özgüdür. Turşu kavurması, turşu kızartması yöresel kahvaltılarımızda olmazsa olmazlarımız arasında." ifadesini kullandı.

Turşu fiyatının çeşidine göre değiştiğini kaydeden Koçoğlu, el emeği olduğu için turşu fiyatlarının hazırlara göre farklılık gösterdiğini, örnek olarak 1,5 kilogramlık lahana turşusunu 7,5 liraya sattığını söyledi.

Koçoğlu, kendi işini kurmak isteyen kadınlara tavsiyelerde bulunarak, "Kadınlarımız hayallerini eğer gönülden istiyorlarsa kesinlikle gerçekleştirebilir. Önemli olan istemek." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.