Arap iş adamlarının yeni gözdesi Karadeniz
Karadeniz'de son yıllarda yürütülen tanıtım faaliyetlerinin ardından turist sayısında artış yaşanırken Körfez ülkelerinden gelen iş adamlarının bölgeye yatırım yapmak için girişimleri de sürüyor.
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Körfez Ülkeleri Temsilcisi Mustafa Göksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son yıllarda artan turist hareketliliğinden Karadeniz Bölgesi'nin de fazlasıyla pay aldığını söyledi.
Körfez ülkeleri, Kuzey Afrika ve Arapça konuşulan tüm ülkelerden gelen turistlerin özellikle Trabzon'da yoğunluk kazandığını ifade eden Göksu, "Trabzon'un tercih edilmesinin başında burada deniz ve ormanın olması geliyor." dedi.
Yeşil ve mavinin Körfez ülkelerinden gelen insanların tam da istediği bir ortam olduğunun altını çizen Göksu, "Bu insanlar buraya önce turist olarak geldiler, daha sonra evler aldılar, daha sonra da kendi yatırımlarını yaptılar. Halen de bu insanlar yatırım yapmaya devam ediyorlar." diye konuştu.
- "Trabzon'daki yoğunluğu çevre illere kaydıralım istiyoruz"
Göksu, Trabzon'daki insanların kendilerini güzel karşılamasından dolayı turistlerin iyi bir yaşam alanı bulduklarını vurgulayarak, "Fakat artık Trabzon bu turist ve yatırımcılardan oluşan yoğunluğu taşımaz hale geldi. Şimdi bizler de Başbakanlık Yatırım Ajansı, Türk Hava Yolları, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Trabzon'daki bu yoğunluğu çevre illerimize kaydıralım istiyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz." şeklinde konuştu.
Çalışmaları kapsamında bölgeye Körfez ülkelerinden 130 turizm şirketi sahibi, gazeteci ve seçkin yatırımcı iş adamlarını bölgeye getirdiklerini aktaran Göksu, bu kişileri Karadeniz'deki iş adamları ile tanıştırma imkanı bulduklarını ifade etti.
Yatırımcı iş adamlarını özellikle bölgeye daha önce yatırım yapmamış olanlardan seçtiklerini vurgulayan Göksu, "Gelen yabancı iş adamları özellikle devlet büyüklerinin hoş karşılamalarından dolayı son derece memnunlar. İnşallah inanıyoruz ki bu görüşmeler sonrası bölgede yatırım hız kazanacak." değerlendirmesinde bulundu.
- Fındık, bal ve çay üzerine yatırım yapmak istiyorlar
Mustafa Göksu, bölgeye gelen yabancı iş adamlarının özellikle fındık, bal, balık ve çay üretimi noktasında yatırım yapmak istediklerini aktararak, "Biz de bu yönde çalışma yürüterek bu alanlarda yatırım yapmak isteyenleri ve ürünlerimizi dünyaya tanıtabilecek tüccarları buraya getirdik. Şu ana kadar da çalışmalarımız çok iyi gidiyor. İnşallah bu çalışmanın sonucunda başta Karadeniz olmak üzere ülkemize büyük yatırımlar gelecek." dedi.
Karadeniz'in artık Arap turist ve yatırımcıların kısa vadeli kaldığı değil, uzun vadeli kaldığı bir yer olduğunu anlatan Göksu, şunları kaydetti:
"Bölge insanının da bunda çok büyük emekleri vardır. Çünkü bölgedeki insanların Arap kardeşlerini sahiplenmesiyle gelen kişilerin sayısı her geçen yıl arttı. Hal böyle olunca buraya gelen turist artık kendi otelini yapıyor. Kendi uçağını kendisi indiriyor. Bizim bundan sonra da bölge insanından beklediğimiz bu yatırımcılara özenli bir misafir gözüyle bakmalarını istiyoruz. Kendi içlerinde de yanlış yapanlara fırsat vermemeleri gerekiyor. Böyle olursa yatırımcılarımız bölgede kalıcı olur ve başkalarına da Karadeniz'i teşvik ederler."
Geçen yıl sadece Suudi Arabistan'dan gelen turist sayısının yaklaşık 600 bin olduğunu ifade eden Göksu, "Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yıl rakamı bir milyon olarak hedefliyor. Her geçen yıl da bu sayının artacağına inanıyoruz. Yeter ki gelen turist ve yatırımcıları birer ev sahibi gibi karşılayalım." diye konuştu.
Göksu, Karadeniz Bölgesi'nde Uzungöl'ün artık bir marka olduğuna dikkati çekerek, bunun dışında Arap yatırımcıların, Ordu'nun Çambaşı Yaylası ve Perşembe ilçesi gibi yerlerde de yatırım yapmak istediğini vurguladı.
Mustafa Göksu, Karadeniz'e gelen yatırımcılar arasında 27 bin işçi çalıştıranlar, Türkiye'den 100 milyon dolarlık mal ithalatı yapanlar bulunduğunu aktararak bölgenin bu kişilerden en iyi şekilde faydalanmasını istediklerini sözlerine ekledi.
YORUMLAR