İsrail'e açılan davalar boşa gidiyor

Bombardımanda eşini ve kızını kaybeden Gazzeli Bahabsa, İsrail ordusuna dava açtı. Ancak İsrail izin vermeyince dava düştü.

İsrail'e açılan davalar boşa gidiyor
İsrail'e açılan davalar boşa gidiyor
GİRİŞ 09.11.2014 15:22 GÜNCELLEME 09.11.2014 15:22

Sami Bahabsa, İsrail’in tazminat haklarını vermesini istiyor. “Biz, sıradan sivil olarak yaşıyoruz” diyen Bahabsa,  Savaş, siyaset veya direnişle ilişkilerinin olmadığını söylüyor.

Bahabsa, “Bu onlar için çok açıktı. Böyle olmasına rağmen evimizi bombaladılar. Fakat onların Almanya’dan hak istedikleri gibi, biz de hakkımızı talep ediyoruz.” diyor.

Yüzlerce Filistinlinin açtığı davalar da aynı kadere mahkûm oldu. Uluslararası kanunlara göre işgal altında oldukları için Filistinlilerin zararlarının tazmin edilmesi gerekiyor. Fakat kendilerini savunmak için duruşmalara katılamadıkları için bu davalar düşüyor.

İsrail tarafından mağdur edilen Filistinlilerin gönüllü avukatı, normal şartlarda davaya bakan savcının Gazze’ye kimin gireceğine karar vermemesi gerektiğini ifade etti.

Avukata göre burada ise savcılık, Gazze’den gelecek şahitlerin davayı aleyhine çevireceğini veya savcılığı olumsuz etkileyeceğini görürse, o insanların gelmesini engelliyor.

Savcı da bunu doğrularcasına mahkemede açık bir şekilde şahit istemediğini söylüyor: “Devletin kendisini savunma gücünü olumsuz etkileyecek herhangi bir şahidin tanıklık etmesine izin verilmemeli”.

Oysa İsrail uluslararası mahkemelere başvuranları engellerken şu gerekçeyi öne sürüyor: “mahkemelerimiz onlara açık”.

Filistinlilerin dava açma hakkı var ancak İsrail duruşmaya katılmalarına izin vermiyor. Mahkemeler de duruşmaya katılmadıkları gerekçesiyle Filistinlilerin açtığı davaları düşürmeye devam ediyor.

Kaynak: Al Jazeera

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merih Demiral'in hareketi sonrası ses Ermeniler ve İsrail'den geldi! Hazmedemediler...
Tankta katledecek sivil arıyordu, enseden vuruldu... İsrail askerine ‘kesin’ atış