''Sakal uzatmak için ruhsat gerekiyor''
Ceyşul İslam'ın lider Alluş, Suriye'de sakal uzatmak isteyen birinin Suriye Vakıflar Bakanlığı'ndan ruhsat alması gerektiğini söyledi.
Suriyeli muhalif gruplardan Ceyşul İslam'ın (İslam Ordusu) siyasi lideri ve başmüzakereci Muhammed Alluş, Tutuklu olan, abluka altında bulunan, işkence gören, evsiz kalan, denizlerde boğularak ölen Suriyelilerin davası için Cenevre'de olduklarını ifade etti.
Alluş, Suriye'nin BM (Birleşmiş Milletler) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi'nin açıklamaları ve müzakerelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Caferi’nin doğrudan görüşmelere başlamak için başmüzakerecinin daha önceki açıklamalarını geri çekip özür dilemesi ve sakalını kesmesi yönündeki açıklamalarına dikkati çeken Alluş, "Rejim, halka yönelik baskıcı uygulamalarda bulunuyor. Bir kişi sakal bırakmak istiyorsa, Suriye Vakıflar Bakanlığı'ndan ruhsat alıp bunu onaylatmak için emniyet birimlerine başvurması gerekiyor. Benim Vakıflar Bakanlığı tarafından 'sakal bırakma' ruhsatım var. Vakıflar Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı görevlileri arasındaki çelişkiye bakın." dedi.
Cenevre'ye "halkın davasını" savunmaya geldiklerini ifade eden Alluş, "Tutuklu olan, abluka altında bulunan, işkence gören, dünyanın her yerinde evsiz kalan, denizlerde boğularak ölen Suriyelilerin davası için buradayız. Dini bir vecibe olduğuna inanmamıza rağmen buraya sakalımızı değil, ailemizi, evlatlarımızı ve Suriyelileri savunmaya geldik." diye konuştu.
Rejimin, insanların özel hayatlarına müdahale etmeye alışkanlık haline getirdiğini ileri süren Alluş, "Caferi ve onun gibilere artık bu dönemin sona erdiğini, artık istediklerini dayattıkları halk üzerinde bir otoritelerinin kalmadığını belirtmek istiyorum. Hala sizin talimatınızla hareket eden kölelere emredebilirsiniz ancak biz özgür bir döneme adım attık ve sizin bu dönemde sözünüz geçmiyor, ne olursa olsun geçmeyecek." ifadelerini kullandı.
Müzakere sürecine ilişkin Alluş, Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu heyetin, kanı durduracak, ilkeleri korunarak devrimi hedeflerine ulaştıracak bir çözüm bulunması konusunda olumlu olduğunu belirtti. Görüşlerini belirttikleri yazılı bir belge sunduklarını ifade eden Alluş, gerçek bir geçiş sürecine ulaşılana kadar, meclisi ve cumhurbaşkanlığını yönetecek "tam yetkili geçiş yönetimi heyeti"nin kurulması için BM kararlarının uygulanmasını istediklerini kaydetti.
-"Rejim çözüm istemiyor"
"Rejim Suriye'de yürütülecek bir çözüm istemiyor" diyen Alluş, "Rejim sunduğu belgede adeta halkın talep ettiği çözümlerin uygulanmasını istemediğini söylüyor ve müzakere çerçevesinde olmayan konuları ileri sürüyor." dedi.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'dan görüşlerini Esed rejimine iletmesini talep ettiklerini ifade eden Alluş, muhaliflerin çözüm önerilerinin net olduğunu ve bunun tam yetkiye sahip, yeni anayasayı hazırlayacak, yönetimdeki geçişi takip edecek bir geçiş heyeti kurulmasını kapsadığını söyledi. Alluş, Esed rejiminin tasavvurunun kendilerininkinden tamamen farklı olduğunu vurguladı.
Alluş, "Matematiksel hesap yapmıyoruz. Hükümetle sen bir koltuk al, bana bir koltuk ver veya sen iki al, ben bir alayım gibi bir pazarlık yapmıyoruz. Biz, bir çetenin 50 yıldan beri susturma, terör ve hapishaneleri doldurarak, devleti, kurumlarını ve hükümeti ele geçirmesi konularını ele alıyoruz." diye konuştu.
Cenevre-2 Konferansı'nın olumsuz insani muameleler ve Rus saldırıları nedeniyle başarısız olduğunu kaydeden Alluş, şimdi ise Rusya'nın bir çeşit esneklik göstererek uçaklarının bir kısmını geri çektiğini, bazı yerlerde sonlandırılan hava saldırılarının hala bazı bölgelerde sürdürüldüğünü ifade etti.