BM'den korkutan uyarı: 'Yeni sorun dalgası çıkabilir'

BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric, Suriye'nin kuzeybatısında tırmanan gerginliğe ve İdlib'e yönelik saldırıların artmasına yönelik yaptığı açıklamada 'İdlib'e yönelik saldırıların artması 3 milyon sivilin hayatını etkileyecek yeni sorun dalgası yaratabilir' uyarısında bulundu.

BM'den korkutan uyarı: 'Yeni sorun dalgası çıkabilir'
BM'den korkutan uyarı: 'Yeni sorun dalgası çıkabilir'
GİRİŞ 21.08.2019 21:18 GÜNCELLEME 21.08.2019 21:21
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sivillere, hastanelere ve okullara yönelik devam eden saldırıları kınadığını söyledi.

 

"3 MİLYON SİVİLİN HAYATINI ETKİLEYECEK YENİ SORUN DALGASI ÇIKABİLİR"

Suriye'nin kuzeybatısında tırmanan gerginliğe dikkati çeken Dujarric, ''İdlib'e yönelik saldırıların artması 3 milyon sivilin hayatını etkileyecek yeni sorun dalgası yaratabilir.'' dedi.

Dujarric, tüm taraflara uluslararası insani hukuka saygı göstermesi çağrısı yaparak Rusya ve Türkiye'nin 2018 yılında varmış olduğu İdlib mutabakatına derhal geri dönülmesi gerektiğini vurguladı.

 

 

ÇATIŞMALAR NEDENİYLE 10 KEZ YERİNDEN EDİLENLER VAR

İdlib'e yönelik dünkü saldırılarda 3 sivilin hayatını kaybettiğini kaydeden Dujarric, aralarında 2 çocuğun da olduğu 14 kişinin ise yaralandığını belirtti.

Dujarric, çatışmalar nedeniyle Hama'nın kuzeyinde 15 bin kişinin yerinden edildiğini ve son 4 ayda ise yarım milyondan fazla kişinin evlerini tekrar terk etmek zorunda kaldığını hatırlatarak "Çok sayıda kişi çatışmalar nedeniyle ülke içinde 5 kez yerinden edildi, bazıları ise 10 kez yaşadığı yeri terk etmeye zorlandı." diye konuştu.

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ili, neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin kalesi olarak biliniyor. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, Mart 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve İran 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etti. Rejim güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya ek mutabakata vardı.

Rejim güçleri, destekçilerinin yardımıyla 17 Eylül 2018'de Rusya'nın Soçi kentinde imzalanan mutabakata rağmen saldırılarına devam ediyor.

Suriye İnsan Hakları Ağına (SNHR) göre, Suriye'de rejimi güçleri ve Rusya'nın 26 Nisan-19 Ağustos'ta İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne saldırılarında en az 843 sivil hayatını kaybetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • kapatılmalı 5 yıl önce Şikayet Et
    natonun idlibin hava sahasını kapatması gerekiyor. kapatmazsa iran ve rusyayı abd sınırlarında görürsünüz.
    Cevapla
  • Murat 5 yıl önce Şikayet Et
    Acziyet budur işte BM....
    Cevapla
  • Hüseyin 5 yıl önce Şikayet Et
    Bize düşmanlık edenler kendi aralarında da düşman,parayıda çok seviyorlar, Abdülhamit gibi bunu kullanmalıyız, eskiden düşman olduklarını ve şimdiki niyetlerini hatırlatmamız yeterli !
    Cevapla
  • Kerim 5 yıl önce Şikayet Et
    Düşündüğünüz şeye bak Türkiye ne güne duruyor 8 senedir zaten göçmen cennetine döndü onlarda gelsin yeter ki AB dekiler rahat yaşasın Bu geri kabul anlaşmasını kim yaptı arkadaş ...
    Cevapla
  • ........ 5 yıl önce Şikayet Et
    Geri kabul anlaşmasını yapan Davutoğlu yaptı... Çok iyi iş yapmış gibi böbürlendi ya kaç gün...
    Cevapla
  • Adsız Atlı 5 yıl önce Şikayet Et
    Emperyalistlerin ve Siyonistlerin elinde iflas etmiş, tükenmiş tabelası olan bir kurum. Bu saatten sonra ancak rapor yayınlar, endişe eder, tuhaf ve çelişkili açıklamalar yapar.. Artık kapatın şu kurumu zaten müslümanların derdi ancak kendine yetiyor.
    Cevapla
  • göli kavak 5 yıl önce Şikayet Et
    aynen katıliyrum avrupamı kaldı artık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Münbiç'te bombalı saldırı! SMO, PKK/YPG'ye operasyon başlattı
Süper Lig'de ilk yarının penaltı raporu açıklandı!