Enflasyon pandaları da vurdu! Karar verildi

Finlandiya'daki bir hayvanat bahçesi, artan enflasyon ve bakım maliyetleri nedeniyle iki dev pandayı Çin'e geri gönderme kararı aldığını duyurdu. Pandalar, planlanandan sekiz yıl önce ülkelerine dönecek.

GİRİŞ 25.09.2024 07:48 GÜNCELLEME 25.09.2024 09:29
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Lumi ve Pyry adındaki pandalar, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in 2018'de Kuzey Avrupa ülkesini ziyaret etmesinden birkaç ay sonra, Ocak ayında Finlandiya'ya getirilmişti. Bu ziyaret sırasında hayvanların korunmasıyla ilgili ortak bir anlaşma imzalanmıştı.

Finlandiya ile yapılan anlaşmaya göre pandalar 15 yıl boyunca ülkede kalacaktı. Ancak Ahtari Hayvanat Bahçesi, pandaların yakında bir aylık karantinaya alınıp Çin'e geri gönderileceğini duyurdu.

YILLIK BAKIM MALİYETLERİ ÇOK FAZLA

Özel bir işletme olan Ahtari Hayvanat Bahçesi, hayvanların yaşadığı tesise 8 milyon eurodan fazla yatırım yaptığını ve yıllık 1,5 milyon euroya ulaşan bakım maliyetleriyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Bu maliyetlerin içinde Çin'e ödenen bir koruma ücreti de yer alıyor, diye belirtti Ahtari Başkanı Risto Sivonen.

1949'da kurulduğundan bu yana Çin Halk Cumhuriyeti, ticari ilişkileri güçlendirmek, diplomatik bağları pekiştirmek ve uluslararası imajını yükseltmek amacıyla pandaları yabancı hayvanat bahçelerine gönderiyor.

Hayvanat bahçesi, pandaların Finlandiya'nın merkezindeki bu bölgeye turist çekeceğini umuyordu. Ancak pandemi nedeniyle seyahatin azalmasıyla birlikte artan borç yüküyle karşılaştığını ve pandaların geri gönderilmesi için görüşmelere başladığını geçtiğimiz yıl duyurmuştu.

"MÜZAKERELER ÜÇ YIL SÜRDÜ"

Hayvanat bahçesi, artan enflasyonun maliyetleri daha da artırdığını ve 2023 yılında Finlandiya hükümetinin mali destek taleplerini reddettiğini belirtti. Sivonen'e göre, pandaların geri gönderilmesi yönündeki müzakereler üç yıl sürdü.

Pandaların geri gönderilmesinin, Finlandiya hükümetini ilgilendirmeyen bir ticari karar olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkileri etkilemeyeceği ifade edildi. Finlandiya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, pandaların geri gönderilmesinin hükümet düzeyinde bir müdahale olmadığını belirtti.

Çin'in hayvanat bahçesine yardım etme çabalarına rağmen, sonunda iki ülkenin dostane görüşmeler sonucunda pandaların geri gönderilmesine karar verdiği Çin'in Helsinki Büyükelçiliği tarafından Reuters'a yapılan bir açıklamada belirtildi.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Misafir 2 saat önce Şikayet Et
    adamlar iki panda ya bakınca ağlıyor biz yıllardan beri milyonlarca suriyeliye baktık ve bakmaya devam ediyoruz
    Cevapla
  • hakan 2 saat önce Şikayet Et
    Koskoca bir ülke 2 pandaya bakamıyor mu?
    Cevapla
  • Ahmet 3 saat önce Şikayet Et
    Doğaya bırakın kendi yaşadıkları bölgeye pandalarda mutlu olur sizde paranız cebinizde kalır
    Cevapla
  • irfan 69 3 saat önce Şikayet Et
    Bir tarafta açlık yoksulluk içinde bırakılan insanlar diğer tarafta milyon eurolar harcanan zevk için beslenen hayvanlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy ile görüştü
İsmail Saymaz canlı yayında fena yakalandı: ‘Tam o konuyu konuşuyorduk abi…'