"Suriye'de rejim ya intihar edecek ya da"

Suriyeli muhalif Bessam El Kadı, ülkede hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını ve rejimin önünde sadece intihar etmek ya da ciddi reformlar yapmak seçeneklerinin bulunduğunu söyledi.

"Suriye'de rejim ya intihar edecek ya da"
"Suriye'de rejim ya intihar edecek ya da"
GİRİŞ 12.05.2011 10:58 GÜNCELLEME 12.05.2011 10:58

El Kadı, "Suriye'de insanların büyük çoğunluğu rejimin ve çeşitli taleplerle ortaya çıkan silahlı örgütlerin uyguladıkları şiddete karşı. İnsanlar gerçekçi bir yol istiyor. Değişimin güvenlik ve istikrar ortamında olmasını istiyor" dedi.

Suriye'deki olayları ve reform ihtiyacını AA'ya değerlendiren El Kadı, rejime muhalif çalışmaları nedeniyle hayatının yaklaşık 14 yılını hapiste geçirdiğini ve hala birtakım haklardan yoksun bulunduğunu kaydetti.

Siyasetin insani uğraşların temel bir parçası olduğuna inandığını belirten El Kadı, "3 kez hapse girdim. Nedeni ise, rejime karşı siyaset yapmamdı. Benim seyahat etme hakkım 25 yıldır elimden alınmış, Suriye dışına hiçbir şekilde çıkamıyorum. İnsani haklarımdan da yoksunum, 17 yıldır ne ev alıp satabiliyorum ne de seçimlere katılabiliyorum" diye konuştu.

El Kadı, 2005'ten beri kadınlara, çocuklara ve engellilere yönelik şiddete ilişkin çalışmalar yapan ve bağımsız bir örgüt olan Suriye Kadın Gözlemevi'nde faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.

Ülkedeki olayları basın veya resmi söylemler yerine örgütün ülke çapındaki üyeleri ve temasta olduğu kişilerle takip ettiğini belirten El Kadı bir süredir devam eden olayların rejimin ve yönetimin hataları, dış komplo; gerçekten reform talep eden, ancak sessizliğini koruyan halk ve silahlı gruplar şeklinde değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

"YÖNETİM REFORM YAPMAK İSTİYOR, AMA KORKUYOR"

El Kadı, ülkedeki rejimin önünde iki seçenek bulunduğunu belirterek, "Rejim ya intihar edecek ya da gerçekçi ve kökten reformlar yapacak. Suriye'deki yönetim 3 ay öncesine bile dönülemeyeceğini biliyor. Yönetim, ciddi reformlar yapmak istiyor, ama korkuyor. Yönetim, Irak, Lübnan, İsrail ile ilgili mevcut durumlar, AB ve ABD ile ilişkiler gibi nedenlerle korkuyor. Bir diğer neden ise ülkedeki silahlı grupların varlığı" ifadesini kullandı.

Ülkede önceki dönemlere göre olumlu gelişmelerin başladığını anlatan El Kadı, Suriye'de gösteriler devam ederken olağanüstü halin ve devlet güvenlik mahkemelerinin kaldırılmasının olumlu gelişmelerin önemli göstergelerinden olduğunu söyledi. Ancak ülkedeki rejimin "Reformları bildiğim yöntemlerle yaparım" görüşünün yanlış olduğunu belirten El Kadı, "Bugün, yarın ve daha sonrası geçen haftadan daha iyi olacak. Ordu, silahlı grupları büyük ölçüde bozguna uğrattı. Rejimin elinde, reform yapmamak için bir bahane kalmayacak. Güvenlik sorunu çözülecek ve halkın önünde silahlı gruplar olmayacak" diye konuştu.

Ülkede değişimin zorunlu olduğunu vurgulayan El Kadı şöyle dedi:

"Böyle bir değişim de bir günde olmaz, seneler gerekir. (Suriye Cumhurbaşkanı) Beşşar Esad, ilk yönetime geldiğinde Suriye'de hemen hemen her kesim onunla beraberdi ve onunla birlikte yeni bir yola girmek istiyordu, güvenlik ve istikrarla beraber hürriyet ve demokrasi istiyordu. Suriye halkı, bunların hepsinin bir arada olmasını istiyor ki bu da mümkün."

"DIŞ KOMPLO TABİİ Kİ VAR"

Ülkede meydana gelen olaylarda dış kaynaklı komploların etkisi olduğu yönündeki iddialara katıldığını anlatan El Kadı şunları söyledi:

"Suriye sınırları açık sınırlardır. Bütün Arap ülkelerinden ve Türkiye'den sadece kimlik kartıyla girilebiliyor. Bu durum, sızmaları daha çok mümkün kılıyor. Bunun yanında Suriye'de büyük bir yolsuzluk var ve bu yolsuzluk parası ödenen her şeyin ve herkesin ülke içine geçmesini sağlıyor. Suriye yönetimi, yolsuzluğun engellenmesiyle bugünkü komplonun da önüne geçebilirdi. Başlamadan önce bitirmeye muktedirdi aslında, ama başarısız oldu."

"Dış komplo tabii ki var" diyen El Kadı, "dış komplonun yönetim tarafından yansıtıldığı gibi olmadığını ve rejimin mevcut dış komployu kullanmaya çalıştığını" söyledi.

Bu durumun, "halkın devlete olan güvenini zayıflattığını" belirten El Kadı, "Birtakım silahlı insanların olduğu bir gerçek. Bunlar devletin askerini vurarak ve çoğu zaman halkı da öldürerek bir savaş veriyor. Komplo var, ancak rejimin bununla mücadele biçimi çok kötü. Çok kolay bir soru sormak istiyorum: Ordu eğer vatandaşlarına karşı hareket etmiyorsa Dera'da, Banyas'ta neden ordu var? Bu durum hiçbir şekilde mantıklı gelmiyor" ifadesini kullandı.

Silahlı grupların sivil halka zarar verilmeden yakalanması gerektiğini anlatan El Kadı, "Suriye yönetimi ve rejimi bunu yapabilir. Bunu yapabildiği zaman, bütün halk onun arkasında duracaktır. Kimse Suriye'de silahlı örgütleri istemiyor" diye konuştu.

El Kadı, siyasi tutukluların serbest bırakılması, yeni ve demokratik bir gösteri kanunu hazırlanması, siyasi partiler yasasının beklentileri karşılayacak bir şekilde düzenlenmesi, ülkeye giriş veya çıkış yasağı olanların affedilmesi gerektiğini belirterek, "yönetimin, bu konularda ne tür çalışmalar yapacağına ilişkin bir program açıklaması gerektiğini" söyledi.

Suriye'de yaklaşık iki aydır devam eden olaylara katılanların önemli bir bölümünün hürriyet ve demokrasi istediğine inandığını anlatan El Kadı şöyle konuştu:

"Bence gösterilerde genel olarak yükselen talepler doğru taleplerdir. Ancak gruplaşmaya, mezhepçiliğe ve rejimin çökmesine yönelik talepler de var ki, bunlar doğru talepler değil. 7 haftalık süre zarfında silahlı gruplar da devreye girdi. Şu anda mezhepçilik ve gruplaşmalar var. Ordu ve emniyet birimlerine karşı saldırıda bulunan ve bazılarını da öldüren bir kesim var. Tabii ki yönetim de insanlara karşı şiddet uygulamaya devam ediyor. Bu da bilinen bir gerçek."

El Kadı, rejimin çökmesi taleplerine karşı olduğunu kaydederek, "Suriye'de insanların çoğu rejimin çökmesini değil, rejimin ıslah edilmesini istiyor" dedi.

"REFORM İSTEYEN ÇOĞUNLUK NEDEN SOKAĞA ÇIKMIYOR"

El Kadı, ülkede reform yapılmasını isteyen milyonlarca insan bulunduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Bu çoğunluğun sokağa çıkmaması korkudan değil. Konuşacak, kendilerini ifade edebilecek alan bulamıyorlar. Mevcut gösteri kanunu nedeniyle sokağa inip gösteri yapmak çok büyük bir sorun. Diğer taraftan bu insanlar, 'Biz demokrasi istiyoruz ve şiddet istemiyoruz; değişim istiyoruz, ama silahlı gruplar istemiyoruz' demek için sokağa inecektir. Ancak BBC, El Cezire, El Arabiye ve hatta Suriye televizyonu bile bu sesi duymayacaktır. Çünkü bu taleplerde aksiyon yaratacak bir şey yok. Gerçek olan ses, televizyonlarda istenen ses değil."

Suriye dışında yaşayan bazı kişilerin kendilerini muhalif olarak nitelendirdiğini söyleyen El Kadı, "Bunlar muhalefet değil. Suriye'yi düşünmüyorlar. 'Beşşar Esad olmazsa, Mahir Esad olmazsa ve bu yönetim giderse yönetimde biz oluruz' fikri onların düşündüğü tek şey" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tekirdağ'da kan donduran sır olay: 2 genç kız evde vurulmuş halde ölü bulundu!
Emekli Amiral Türker Ertürk'ten sahte video üzerinden Selçuk Bayraktar'a iftira