Suriye lideri Beşşar Esad muhalifleri suçladı

Suriye lideri Esad, ülkede yaşananlardan 'mikrop' diye nitelendirdiği muhalifleri sorumlu tutarken, yeni anayasa ve bir dizi reform maddesinden bahsetti.

Suriye lideri Beşşar Esad muhalifleri suçladı
Suriye lideri Beşşar Esad muhalifleri suçladı
GİRİŞ 20.06.2011 14:01 GÜNCELLEME 20.06.2011 14:01
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, yaşanan gerilimli olaylarla ilgili olarak konuştu. Türkiye'ye sığınan yaklaşık 10 bin Suriyeli sığınmacıya ülkelerine dönme çağrısında bulundu.

Esad'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Suriye'de çok önemli şeyler yaşandı. Güvenliğimize dair endişelerimiz olsa dair farklı adımlar atmak zorunda kaldık. Pek çok Müslüman yaralandı ve hayatını kaybetti her iki taraftan da. Kişisel olarakta çok büyük acı çektik. Ancak parlak bir Suriye yaratacağız. Suriye açısında da çok büyük kayıp ama artık önemli kararlar vermeliyiz. Bu olayların bizi yönetmesine izin verememeliyiz, biz bu gelişmleri yönetmeliyiz.

Biz çok derin kapsamlı analizler yaparak geçmişi irdelememiz gerekiyor. Bu olayların neden olduğunu iyi analiz etmeliyiz. Tabiiki bir çok sebepten dolayı çıktı bu sorunlar. Bir çok komplo da var tabiiki. Biz tüm bunlara rağmen kendi duruşumuz ile ayakta durduk. Hiç bir komploya kapılmamalıyız, zayıflıklarımızın üzerine gidiliyor, buna sala izin vermemeliyiz.

SURİYE DEVLET BAŞKANINDAN TÜRKİYE'YE GİDENLERE "DÖNÜN" ÇAĞRISI

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Türkiye'ye giden Suriyelilere dönmeleri çağrısında bulunarak, "Devlet intikam alacak diyenlere inanmayın. Geri dönün. Devlet sizi kucaklayacak. Sizi aramızda mutlu vatandaş olarak görmek istiyoruz" dedi.

Devlet televizyonundan halka hitap eden Esad, parlamento seçimlerinin ağustos ayında yapılacağını, reform paketinin ise eylül ayında tamamlanacağını söyledi. Esad, bir ay içinde anayasa reform çalışmaları ve tavsiyelerle ilgili komitelerin oluşturulacağını da kaydetti.

Suriye'yi bekleyen en büyük tehlikenin ekonominin zayıflaması ya da çökmesi olduğunu hatırlatan Esad, temel sorunun "psikolojik" olduğunu öne sürdü.

Silah taşıyan kişilerle siyasi bir çözümün muhtemel olmadığını belirten Esad, Suriyelilerden, krizler aylar hatta yıllar sürse bile durumun normale dönmesi çalışmalarına yardım etmesini istedi.

"CİSR EŞŞUĞUR'DA SİLAHLI KİŞİLER GELİŞMİŞ SİLAHLARLA KATLİAM YAPTILAR"

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suriyelilerin sorunlarını kendilerinin çözmesi gerektiğini söyledi.

Devlet televizyonundan halka hitap eden Esad, halkın meşru ihtiyaçlarıyla sabotajcılarınkini ayırt etmeleri gerektiğini ifade etti. "Sabotajcıları" yasal reformlarla ilgili hareketi sömürmeye çalışmakla suçlayan Esad, sabotajcıların "küçük bir grup" olduğunu, ancak verdikleri zararın büyük olduğunu, barışçıl protestolara sızdıklarını kaydetti. Esad, bazılarının Suriye'de yaptıklarının reformlarla ilgili olmadığını, bu kişilerin sabotaj yaptıklarını ifade etti.

Suriye'deki olaylar başladığından beri üçüncü kez halka hitap eden Esad, Adalet Bakanlığından son affın genişletilmesi için çalışmasını isteyeceğini de bildirdi.

Beşşar Esad, Cisr Eşşuğur kentinde silahlı kişilerin gelişmiş silahlar ve iletişim imkanlarını kullanarak bir katliam yaptıklarını da ileri sürdü.

'ÜLKEYİ MİKROPLARDAN TEMİZLEMELİYİZ'

Soruşturma yapılıp bu olayların failleri bulunmalı. Ülkemizi mikroplardan temizlemeliyiz. Ülkemizi ileriye dönük getirmek için bu pisliklerden kurtulmalıyız. Bununda çok uzun sürmeyeceğini düşünüyorum.

Baskılara boyun eğmemeliyiz ve bağımsızlığımızı hiç bir kimseye vermemeliyiz. Benim bahsetmek istediğim bu olayın dış bağlantılarıdır. Tüm bu olayların çeşitli birleşenleri bulunmaktadır. Hükümete karşı bir çok talep mevcuttur. Biz devlet olarak bunların barışcıl bir şekilde gerçekleştirilmesini istiyoruz.

Bu gösterileri gerçekleştirenlerin bir bölümü ile görüşmeler yaptık. Bu protestoları gerçekleştiren grup aslında çok küçük bir gruptur. Tabii bu gruplar arasında provakatörleri ayırt etmemiz gerekiyor.

Yaşanan sorunların fakındayız. Bu sorunları çözmek için ciddi adımlar atıyoruz. Tüm bu talepleri dikkate alıyoruz. Yurt dışındaki Büyükelçilerimiz ile görüşmeler yaptık. Yurt dışında pasaportlarını alamayan vatandaşlarımız var onların sorunlarını çözmek içinde uğraşıyoruz.

Tüm bu sorunları çıkaranların tespit edilip hukuk karşısına çıkartılıp cezalandırılması gerekiyor. Bu olayları çıkaranlar arasında tespit edilenler 3 yıla varan cezalar aldılar. Bu gösterilere katılıp şiddet göstermeleri karşılığında para alanlar da var. Bu grupların reformlar ile hiç bir alakaları yok. Ellerinde silahlarla geziyorlar. Silahlı güçler ile çatışıyorlar. Bu olayların önüne geçebilmek için bazı caddeleri kapatmak zorunda kaldık ve ekonomi ciddi bir yara aldı vatandaşlar zor durumda kaldı. Tüm bu provakasyonları yapanların çok küçük bir grup olduğunu çok iyi biliyorum.

Bu sorunların çözülmesi halinde süreç çok farklı bir şekilde ilerleyecek. Bu insanlar istediklerini gerçekleştirmeyince silahlara saldırıp çok ciddi katliamlar yaptılar.

Artık teknoloji ile herşeyden haberdar olabiliyorsunuz. Bu grupların ellerindeki son model silahları görmek çok garip. Hatta bazı bölgelerde neredeyse üstün gelebiliyorlardı ancak sivil halk buna izin vermedi. Halkımızın farkındalığı ve şerefi sayesinde insanlar bu provakatif gruplar ile gerçek arasındaki ayrımı yapabildiler.

Reformları yolundan saptırmaya çalışanlar var. Bugün olup bitenlerin reform ile alakası olmadığını herkes çok iyi biliyor. Maddi kayıptan bahsetmiyorum ben çok ciddi manevi bir kayıp olmuştur. Özellikle hukuka ve kanunlara karşı bir saygısızlık söz konusu. Bu süreç bitecek ama hepimiz için çok ağır bir bedel ödenmiş olacak.

Fırsatlar açısından önemli gelişmler söz konusu. Bu gelişmelerde şun anda baktığımızda görüyoruz ki, bir an önce bu sürece bir çare ile çözüme kavuşturmalıyız. Gerçekleri anlamalıyız ve süreci doğru yönetmeliyiz.

Yaşananlar karşısında halkımızın ortaya koyduğu cesaret olağan üstüydü bunu belirtmek istiyorum. Şunu belirtmek istiyorum daha kapsamlı reformlar yapılacak. Benim için önemli olan da vatandaşların sadakatlarını ve sevgilerini ortaya koymaları idi. Pek çok acıya rağmen tüm vatandaşlarımız gerekli olan desteklerini ortaya koydular. Halkımız benimle beraber bunu çok iyi biliyorum.

En önemli konulardan bir olan yolsuzluk mutlaka ele alınacak. Yolsuzluk tüm toplumlarda olumsuz duyguylara yol açar biz bununla ilgili harekete geçeceğiz. Ancak bugün karşı karşıya olduğumuz zorluklara rağmen vatandaşlarımıza güç olmaları çağrısında bulunuyorum.

Artık tüm insanlarımızla diyalog sürecini başlatacağımızı söylüyoruz, büyük reformlar için adımlar atacağımızı söylüyoruz. Suriye'nin geleceğini belirlemek için hep birlikte hareket edeceğiz. Halkımızda sürecin bir parçası olacak.

Medya ile ilgili bir takım çalışmalar yapıyoruz. Şeffaf bir medya kanalı kurmak için gerekli yasal işlemleri gerçekleştiriyoruz. 36 bin civarında talep var. Bu kadar talep arasından 6 bin küsür civarında kabul edilmiştir. Politik kanunda siyasete çeşitlilik getirecektir. Devlet yönetiminede halkın katılımınıda sağlayacaktır.

YENİ BİR ANAYASA GEREKEBİLİR

Belkide yeni bir Anayasanın hazırlanması ve ortaya konulması gerekecektir. Bazıları şuna inanıyor. Devletin politik kanunları kasıtlı olarak geçiktirdiğine inanıyor. Şunu söylemek istiyorum reformlar bizim için çok önemlidir. Hiç bir kimse halkı için iyi gelecek reformların önünde durmaz. Politik reformları spesifik olara bir anda yapamayız bir anda sıçrama yapamayız. Gelecekle ilgili kararlar verirken çok dikkatli olmalıyız, çünkü bugün verebileceğimiz bir karar ileride Suriye için kötü olabilir. Başkan reformlar ile ilgili ilk adımı atmalı halkta onu desteklemelidir. Biz nasıl bir seçim kanunu istiyoruz, bunları belirlememiz gerekiyor. Kanunlarımız nasıl olacak?, bir çok soru var...

KAYNAK: HABER7-AA
YORUMLAR 10
  • Muhammed OGUZ 13 yıl önce Şikayet Et
    Bu adam Suriye'de sevilmiyor diyenler siz amerikancı siyonist medyanın agzıyla konuşuyorsunuz.. Ben Suriye'deydim. Şam'da,Halep'te milyonlarca insan destek mitingileri yapıyor Irak'a gelen demokrasiyi gördükden sonra Suriye'liler Yurt dışından Siyonist eliyle gelcek olan demokrasiyi istemiyorlar. Ama sizin takip etdiğiniz sözde islamcı özde amerikancı medya bunlardan bahsetmiyor... 2. bir meselede Suriye'den kaçıp gelenler. Emin olun onlar ellerine fırsta geçtiğinde yarın Türkiye'dende başka yere kaçıcaklar...
    Cevapla
  • naci usta 13 yıl önce Şikayet Et
    BAŞBAKANIN KANKİSİ. demokratik açılım yapıyor bizi örnek aldıysa vay süriye halkının haline
    Cevapla
  • yselims 13 yıl önce Şikayet Et
    yorum. Bence suriyede isyanın gizli tanıklarından biriside esattır bu kansız adam madem bukadar isyankarlarla mücadele veriyordu sınırların hali ne sen mahsum halka kurşun sıkıyorsun çocukları kadınları yaşlıları öldüryorsun sonrada isyancı diyeceksin yimse yutmaz
    Cevapla
  • yasin dağlar 13 yıl önce Şikayet Et
    defol git esad. bu esad halkın sadece 10 da 1'i tarafından desdekleniyor geriye kalan halk bundan nefret eder.suriyeli kardeşlerimiz umarım bu zalimden bir an önce kurtulur.esad ve aylesi kesinlikle müslüman deyiller allaha bile inanmıyorlar.allah bütün müslümanların yardımcısı olsun.
    Cevapla
  • ahmet asan 13 yıl önce Şikayet Et
    ilginç bir kürt ayrıntısı... ben de dinledim konuşmayı.. kürtlere vatandaşlık hakkı verdik, 36 bin başvuru var dedi. bizde cumhurbaşkanı bile olabilen kürtlere adamlar yeni kimlik veriyor.. nankörlükte sınır tanımayan bdp ve pkk ya duyrulur...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den 16 yaşındaki Filistinlinin naaşına işkence
Fitch Ratings'ten son dakika Türkiye kararı! Kredi notunu BB-'ye yükseltti