Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla harekete geçildi: TOGG için şarj istasyonu hazırlığı

Türkiye'nin otomobili TOGG'un bu yılın sonunda ilk seri üretim aracının banttan indirilmesi, gelecek yılda pazara çıkması hedeflenirken, TOGG öncesi şarj istasyonu ağı kurulması için çalışmalar hızlandı.

GİRİŞ 03.04.2022 08:13 GÜNCELLEME 03.04.2022 08:21
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 81 ilin tamamında bin 500'den fazla yüksek hızlı şarj istasyonu kurulması talimatının ardından EPDK, şarj ağı işletmeciliği yapacak şirketlere ilişkin şartları belirledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) "Şarj Hizmeti Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, şarj ağı işletmeciliği EPDK'dan alınan şarj ağı işletmeci lisansı kapsamında yürütülecek.

Lisans hiçbir surette devredilemeyecek. Lisans en fazla 49 yıla kadar verilebilecek. Lisans süresi, lisans sahibinin talebi üzerine lisans süresinin bitiminden başlamak üzere ve öngörülen azami lisans süresi gözetilmek suretiyle uzatılabilecek.

6 AY İÇİNDE 50 ŞARJ ÜNİTESİ KURULACAK

Şarj ağı işletmecisi, lisansının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde en az 50 adet şarj ünitesinden ve en az 5 farklı ilçedeki şarj istasyonundan oluşacak şekilde şarj ağını oluşturacak.

Şarj ağında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde 5'i ile Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğu altında bulunan otoyollar ve devlet otoyollarında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde 50'sinin DC 50 kilovat (kW) ve üzeri güçteki şarj niteliğinde olması zorunlu olacak.

Şarj istasyonunun elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisi ile şarj istasyonu bünyesinde tüketim tesisine bütünleşik elektrik depolama tesisi kurulabilecek.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 4 ay içerisinde şarj hizmeti sağlayan kişilerin durumlarını bu yönetmeliğe uygun hale getirmesi gerekecek.

4.5 MİLYON LİRA SERMAYE ŞARTI

Şarj ağı işletmeci lisansı başvurusunda bulunacak tüzel kişiler için asgari sermaye tutarının 4 milyon 500 bin lira olması kararlaştırıldı.

Şarj ağı işletmeci lisansına ilişkin 2022 yılında uygulanacak olan lisans alma bedeli 300 bin lira, lisans tadili bedeli 14 bin lira ve lisans sureti çıkartma bedeli de 3 bin lira olarak belirlendi.

Togg'dan şarj istasyonları açıklamasıTogg'dan şarj istasyonları açıklaması

Togg Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesine girdiTogg Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesine girdi

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 60
  • Oflu 61 2 yıl önce Şikayet Et
    İçten yanmalı motorların elektrikliye dönüşmesi için sistemler kurulmalı. Bu iş böyle yaygınlaşır ancak. Diğer türlü kaç kişi alabilir bu araçları.
    Cevapla
  • Ademoğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Aslında aracın tavanı güneş paneli olarak tasarlansa ne kadar isabetli olur. Memleketin bir çok yerinde şarja bile gerek kalmaz. Düşünsenize bir de elektrikli traktör vs. Çiftçinin mazot maliyeti ortadan kalkmış olur. Allah'ın izniyle güzel şeyler olacak... Ümidvarız.
    Cevapla
  • Sebo 2 yıl önce Şikayet Et
    Araç dış tavanındaki güneş paneli uygulamasında kurulu güç 0,5 kilovat Sadece klima calistirsin .100 kilometrelik sürüş mesafesinde yaklaşık olarak 18 kWh ölçüsünde elektrik enerjisi tüketir
    Cevapla
  • Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah utandırmasın...
    Cevapla
  • TONTON 12 2 yıl önce Şikayet Et
    Togg halka açılsın
    Cevapla
  • 1 Kayseri'li 2 yıl önce Şikayet Et
    4.5 milyon sermaye şartı ?? Sadece süper zengin yapsın başka kimse yapmasın ????
    Cevapla
  • 3838 2 yıl önce Şikayet Et
    Daire olmuş 2milyon 4.5 milyon çok büyük para değil böylesi bir iş için
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle