10 dakika şarj ile 1200 km menzil

Japon elektrikli otomobil üreticisi Toyota, teknolojik bir atılım yaptığını belirterek, yeni teknoloji pillerle araçların 10 dakika içerisinde hızlı şarj ile 1200 km menzile ulaşabileceğini açıkladı.

GİRİŞ 10.07.2023 12:26 GÜNCELLEME 10.07.2023 14:28
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Dünyanın en büyük ikinci otomobil üreticisi konumundaki Toyota, 2025 yılına kadar sıvı bazlı akülere kıyasla avantajlar sunan gelişmiş katı haldeki (Solid State) akülerine sahip otomobilleri piyasaya sürme planını açıklamıştı.

Lityum iyon pillere göre çok daha hafif ve güvenli olduğu belirtilen bu pil teknolojisini elektrkli otomobillere entegre etmek için çalışmalar yapan Japon üretici, kullanılan malzemenin üretimini basitleştirdiğini ve keşfi, şarj sürelerini önemli ölçüde azaltarak sürüş menzilini artırabilecek önemli bir sıçrama olarak tanımladı.

"HEM SIVI HEM KATI BATARYADA VERİMLİLİK ARTACAK"

Japon otomobil firmasının karbon nötrlüğü araştırma ve geliştirme merkezi başkanı Keiji Kaita, "Hem sıvı hem de katı hal pillerimiz için, mevcut pillerin çok büyük, ağır ve pahalı olduğu durumu büyük ölçüde değiştirmeyi hedefliyoruz, potansiyel açıdan, tüm bu faktörleri yarıya indirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaita, şirketin pilleri daha dayanıklı hale getirmenin yollarını geliştirdiğini ve artık 10 dakika veya daha kısa sürede şarj olabilen 1.200 km menzilli bir katı hal pili yapabileceğine inandığını vurguladı. Toyota'nın hedefinin 2027 yılına kadar lityum iyon pillerden katı hal (Solid State) pillerin üretimine geçmek olduğu yönünde.

"SEKTÖRDE OYUN DEĞİŞTİRİCİ OLABİLİR"

Birmingham Üniversitesi'nde işletme ekonomisi profesörü olan David Bailey, Toyota'nın iddialarının gerçeğe dönüşmesi durumunda, elektrikli otomobillerin geleceği için bir dönüm noktası olabileceğini belirtti. Bailey, "Genellikle prototip aşamasında yapılan atılımlar daha sonra ölçeklendirmek zor oluyor. Eğer gerçek bir atılımsa, sektörde bir oyun değiştirici olabilir. Elektrikli otomobillerin kutsal kâsesi olabilir" ifadelerini kullandı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 35
  • ombudsman 1 yıl önce Şikayet Et
    Rahmetli Engin Arık dünyadaki %65-70 rezervi ülkemizde olan toryum madeni ile temiz enerji projesini yapmak üzereyken fetö ve onun işbirlikçileri tarafından katledildi. Aselsandaki genç mühendisler gibi. Nedense şu ana kadar aydınlatılmadı.
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Dönem ekonomi dönemi oldu. Tübitak geçenlerde dereceye bile alınmayan gençleri yurtdışı ülkeleri hemen kaptı. Tübitak ta işi bilmez insanlar olduğu veya kripto elamanlar olduğu kanısı millette oluşmaya başladı.
    Cevapla
  • Koray 1 yıl önce Şikayet Et
    Verim Entalpi Entropi Termodinamik 0. Kanun 1. Kanun Bunları yalayıp yutmuşsun birader bravo.
    Cevapla
  • Semih 1 yıl önce Şikayet Et
    Toyota kolay kolay bir sisteme girmez, duyurdu ise ciddi ve gerçektir.
    Cevapla
  • Yavuz Can 1 yıl önce Şikayet Et
    Hah hah hahhh Birileri ben buldum fikir patent alacak mış Ya ben onu yazalı bir sene oldu da. Zaten arabada dönen aksam varsa ki jeneratör bataryayı şarj eder. Şarj olan batarya için Şarj istasyonuna gerek varmı ekstra Para öde birde bekle. Buradaki amaç insanlardan para almak. Ya milyonlarca eski araç ne olacak millî servet hepsi. Bunlar için de elektrikli motor ürettiler geri dönüş
    Cevapla
  • Karegoz 1 yıl önce Şikayet Et
    Kendi kanaatim; Buharlı makinelere ne olduysa aynısı olacak.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Con Ahmetin devir daim makinasını biliyor müsün? Senin fikrinde o.alternatör hem aracı yürütecek hem de aküyü şarj edecek.müthiş zeka...
    Cevapla
  • Koray 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir bisiklet al. Tekerlere dinamo bağla ve fener tak. Fener yanıyor değil mi. 40 50 yıl önce vardı bu. Tekerlere 50 dinamo takalım ve bir de pil takalım. Birkaç pedal çevirme sonrasında bitti gitti. Sonsuza kadar gideriz. Baba büyüksün. Sonsuz makina, devir daim mekanizmasını bulmuşsun. Tek sıkıntı var ama, bu dediğimi 200 yıldır bulan bulana. Daha gerçeğini görmedik.
    Cevapla
  • İE 1 yıl önce Şikayet Et
    Dönen aksamın gücü motora bastığın gücün kaçta kaçı olacak bremın, hesabını gösterdi bilelim
    Cevapla
  • Aytaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Güç, teker milinin sürtünmesine mi jeneratör milinin sürtünmesine mi gidecek :))) Bu teknolojiyle devridaim olmaaaz !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle