Araç alacaklar dikkat! Otomobilde GSR düzenlemesi ertelendi

Otomotiv sektörünün gelişmiş güvenlik sistemlerine uyumuna yönelik yapılan düzenleme kapsamında ulusal tip onayıyla Türkiye'de üretim yapan firmalar için uygulama geçiş tarihi 31 Ağustos olarak belirlendi.

GİRİŞ 26.06.2024 15:21 GÜNCELLEME 26.06.2024 15:29
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

​​​​​​​​​​​​​​Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan "Motorlu Araçlar ve Römorkları ile Bunlar İçin Tasarlanan Aksam, Sistem ve Ayrı Teknik Ünitelerin Genel Güvenliği ve Korunmasız Karayolu Kullanıcılarının ve Yolcuların Korunması ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Konuya ilişkin Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, uluslararası otomotiv mevzuatı dikkate alınarak hayata geçirilen mevzuat çalışmalarında otomotiv sanayisinin uluslararası pazara entegrasyonu, piyasaya arz edilecek araçların yüksek güvenlik seviyesinde olması ve böylece kara yollarındaki can ve mal güvenliğinin artırılması hedefleniyor.

Bu çerçevede kazaları azaltmayı amaçlayan ve güncel teknolojiyle uyumlu gelişmiş güvenlik sistemleri, kısa adı Genel Emniyet Yönetmeliği olan düzenleme ile araçlarda zorunlu hale getirildi.

Diğer taraftan, Bakanlıkça yayımlanan tip onay mevzuatı içerisindeki zorunlu uygulamalar ve bu uygulamaların hayata geçirileceği tarihler, ulusal tip onayıyla Türkiye'de üretim yapan firmalar nezdinde bağlayıcı olma niteliği kazandı.

İTHAL ARAÇLAR İÇİN SON TARIH 7 TEMMUZ

Bu kapsamda, otomotiv sektörünün de talepleri de dikkate alınarak, üretimin desteklenmesi ve sektörün sürdürülebilirliğinin korunması amacıyla ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikle ulusal tip onayı ile Türkiye'de üretim yapan firmalar için uygulama geçiş tarihi 31 Ağustos 2024 olarak belirlendi.

İthal edilecek araçlar için Gümrük Birliği çerçevesinde zorunlu uygulama ve seri sonu başlangıç tarihi 7 Temmuz 2024 olarak uygulanmaya devam edecek.

KAMPANYALAR ARTABİLİR

Markalar zorunluluk tarihi yaklaştığı için ellerinde araç kalmasın diye kampanyalar düzenleyip donanımsız araçlarını ucuz fiyattan satmaya çalışıyor.

Bundan sonraki süreçte zaman genişlediği için kampanyaların daha da artması ve rekabetin yoğunlaşması bekleniyor.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • kul hakkı 2 gün önce Şikayet Et
    ellerinden çıkarıyorlarda alan kişiyede bu gps zorunlu olmayacakmı ??
    Cevapla
  • Vatandaş 2 gün önce Şikayet Et
    Dün bir Japon markasının Ankara bayisini aradım. Aracın kampanyali fiyatı 1030000 TL. Birde 250 bin TL'ye bir yıl ödemeli sifir faizli kredi veriyorlar. Lakin Web sayfasında söyle bir ifade vardı "1030000 veya 250 bin TL kredi" hemen aradim yetkili dediki peşin fiyatı bu, kredi kullanırsanız 73 bin TL fark alıyoruz diyor. Peki bunun neresi sifir faiz diye sormak isterim.
    Cevapla
  • Ottoman 2 gün önce Şikayet Et
    Honda City
    Cevapla
  • Efe 2 gün önce Şikayet Et
    2 yıl daha ertelerler aha buraya yazıyorum. Ellerindeki güvenliksiz araçlar bitinceye kadar
    Cevapla
  • İzmirli 2 gün önce Şikayet Et
    STOKÇULAR hadi gözünüz aydın haramınıza haram katın fırsatı değerlendirin
    Cevapla
  • Aras 2 gün önce Şikayet Et
    Bunu neden yapıyorlar anlamak mümkün değil yasa çıkacak belli tarihte var ,ee zaten haberleri vardı fabrikaların bu yasadan neden erteliyorsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle