Trafikte yapay zekâ dönemi başladı

Trafikte, yerli kaynaklarla geliştirilen radar cihazı kullanılmaya başlandı. Tripod ya da bir araç üzerine kurulan radar cihazı yapay zekâ ile aynı yönde 4 şeritteki tüm araçların hız tespitini yapabiliyor.

GİRİŞ 29.06.2024 12:14 GÜNCELLEME 29.06.2024 13:57
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) trafik birimleri, 14 Haziran 2024 tarihinden itibaren Savunma Sanayi Başkanlığı koordinesinde yerli ve milli imkânlarla üretilen hız ihlal tespit sistemlerini kullanmaya başladı.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre yeni nesil mobil hız tespit cihazları, otoyollar dahil tüm karayollarında aktif olarak hız ihlali (radar) denetimlerinde kullanıldı.

BAYRAM TATİLİNDE KULLANILDI

Son olarak 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde de tüm yollardaki radar denetimleri yine bu cihazlarla yapıldı. Yeni radar sistemi trafik polisinin yanı sıra jandarma trafik ekiplerince de kullanılıyor.

OPERATÖRE GEREK YOK

Yeni nesil mobil hız tespit cihazı (radar) birçok özelliği ile dikkat çekiyor. Tripod ya da araç üzerine kurulumu yapılabilen cihaz, operatör olmaksızın karayolunda seyreden araçların plaka ve hız verilerini okuyor.

EGM PolNet ağına gönderilen verilerin sistem tarafından otomatik bir şekilde hız ihlali sorguları yapılıyor ve ihlal verisi anlık olarak trafik ekiplerine bildiriliyor. Böylece anlık olarak kural ihlali yapan sürücüye gerekli yasal işlemler yapılıyor.

Aynı yöndeki 4 şerit dahil tüm araçların hızlarını tespit edebiliyor

Veri tabanı sorgusu yapılmaksızın yapay zekâ ile araç cinsi ayrımı yapabilen cihaz, karayollarında aynı yöndeki 4 şerit dahil tüm araçların hızlarını tespit edebiliyor.

Tüm hava şartlarında gündüz ve gece hız tespiti yapabilen cihaz, otoyollar dahil tüm karayollarında aktif olarak kullanılmaya başlandı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 50
  • Karaca 3 saat önce Şikayet Et
    Hız takibi Önemli ama MAKAS atanlar daha tehlikeli..en ağır cezayı versinler
    Cevapla
  • Uyuma Ey Millet 3 saat önce Şikayet Et
    Hangi ilde ne kadar radar cezası kesiliyor, bunu sorgulayinda biraz gözünüz açılsın
    Cevapla
  • Mehmet özdemir 18 saat önce Şikayet Et
    Ceza vermek için yapılan masraf yeni yol yapımı için harcanmalı hız sınırı bilimsel olarak belirlenmeli 3-4 şerit yolda ceza yazmak için küçük hız sınırı konulmamalı
    Cevapla
  • Tuncay 1 gün önce Şikayet Et
    Oh be. Artık operatorede para vermeyecek. Hepsi. Kasaya kâr
    Cevapla
  • Ne diyorsun? 17 saat önce Şikayet Et
    Arkadas ben de bu gibileri anlamiyorum, bunlar olmasi gereken cezalar, neden zoruna gidiyor ki? Adam gibi arac kullaninca devlet cebinden zorla mi para aliyor? Senin gibi kural tanimazlara az bile.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 gün önce Şikayet Et
    Madem hız sınırlamaların da bizim güvenliğimiz için son teknoloji ceza uygulamaları kullanılacak, o zaman yolları da mümkün olduğunca son sistem uluslararası kurallara uygun biçimde yapsınlar, Karadeniz sahil yolu hem şehirlerarası hem de uluslararası bir yol, ama biçok yerde şehir içinden geçildiği için ve ana yollara giriş ve çıkışların hatalı olduğu gibi bir çok dur kalk ve 50 km tab
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle