İtalya'dan AB'nin Çinli elektrikli araçlar için ek vergi planına destek

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao ile Roma'da yaptığı toplantı öncesi açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun Çin'den elektrikli araç ihracatına yönelik önerdiği gümrük vergilerini desteklediğini söyledi.

İtalya'dan AB'nin Çinli elektrikli araçlar için ek vergi planına destek
İtalya'dan AB'nin Çinli elektrikli araçlar için ek vergi planına destek
GİRİŞ 16.09.2024 12:31 GÜNCELLEME 16.09.2024 12:31

Tajani, Corriere della Sera gazetesine verdiği röportajda, "Şirketlerimizin rekabet gücünü korumak için AB Komisyonu'nun önerdiği vergileri destekliyoruz" dedi.

Bakan Wang Wentao, Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik Avrupa Birliği'nin sübvansiyon karşıtı davasını görüşmek üzere Avrupa'ya ziyaret gerçekleştiriyor. Bu sırada AB'nin daha fazla gümrük vergisi için yapacağı oylama da yaklaşıyor.

Pazartesi sabahı Tajani ile bir araya gelen Çin Ticaret Bakanı, 19 Eylül'de Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis ile görüşecek.

İtalya, Temmuz ayında AB üyelerinin bağlayıcı olmayan oylamasında gümrük vergilerini ilk başta desteklemişti ancak Sanayi Bakanı Adolfo Urso geçen hafta Reuters'a yaptığı açıklamada müzakereli bir çözüm beklediğini söylemişti.

İtalya, ülkede fabrikalar açmaları için Dongfeng ve Chery Auto gibi Çinli otomobil üreticilerini ikna etmeye çalışıyor.

Tajani, bu tutumunun İtalya'nın Çin ile olan iyi ilişkilerini zedelemediğini de sözlerine ekledi.

İtalya Başbakanı Çin'e gitti
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Kuşak ve Yol altyapı yatırım programından ayrıldıktan sonra dünyanın ikinci büyük ekonomisiyle iş birliğini artırmak ve ticaret bağlarını yeniden kurmak amacıyla temmuz ayı sonunda Çin'i ziyaret etti.

Bakan, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın bu yıl içinde Çin'i ziyaret etmesinin planlandığını ve Tajani'nin de heyette yer aldığını söyledi.

Avrupa Komisyonu, AB'nin standart yüzde 10'luk otomobil ithalat vergisine ek olarak, Çin'de üretilen elektrikli araçlara yüzde 35,3'e varan nihai tarifeler önermenin eşiğinde.

Önerilen vergiler AB'nin 27 üyesinin oylamasına tabi olacak.

KAYNAK: CNBC-E
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.