Konut ve otomobil satışına neşter! 100 bin TL'ye kadar ceza yolda

İlan sitelerine yönelik denetimlerden kaçanlar, konut ve otomobil satışlarını sosyal medyaya kaydırdı.

GİRİŞ 26.10.2024 07:43 GÜNCELLEME 26.10.2024 10:41
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Konut ve otomobil piyasası, Ticaret Bakanlığı’nın son iki yılda devreye aldığı tedbirler ile normale döndü. Piyasadaki köpük fiyatlar erimeye başladı. Özellikle ticaret yapılan ilan sitelerine özen gösterildi. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önüne geçildi.

Ayrıca satışa aracılık yapacak olan kişilerin, yetkilendirilmiş emlakçı olması şartı da devreye girdi. Satışların ‘güvenli ödeme sistemi’ ile yapılmasına karar verildi. İkinci el otomobil piyasasında ise 6 ay 6 bin kilometreden önce sıfır otomobil satışının şirketler tarafında yasaklanması kararı da uzatıldı.

İlan sitelerinde uygulanan denetim bazı fırsatçıların sosyal medyaya kaymasına sebep oldu. İnternetteki ilanların takip edilmesi nedeniyle, satışlarını Instagram’a kaydıranlar, usulsüz satışa devam eder oldu. Bunu gören Ticaret Bakanlığı, denetimlerin sosyal medyada da yapılacağını açıkladı. Bu tür mecralarda fahiş fiyat sahte ilan ya da kural dışı satış yapanlara 10 bin lira ile 100 bin lira arasında ceza kesileceği duyuruldu. 



DİSTRİBÜTÖRLERE YENİ KURALLAR

 Konu Ticaret Bakanlığının da radarına girdi. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, otomobil ilanları ile ilgili olarak bazı sosyal medya platformlarına yönelik yeni yönetmeliklerin geleceğini söyleyerek “Şu anda tespitleri yapıyoruz. Onlar ya bize uyacaklar ya da uymadıkları takdirde her ilan başına 10 bin - 100 bin TL arası ceza uygulanacak” dedi. Bakanlık ayrıca, sadece sosyal medya platformlarına değil, distribütörlere yönelik de çeşitli yeni yükümlülükler getirildiğini açıkladı.

Ticaret Bakanlığı tarafından motorlu kara taşıtlarının ticaretine dair yapılan düzenlemelerde, distribütörlerin yetkili satıcılarla ilişkilerinde belirli kurallara uyum sağlamaları gerektiğini vurgulayan Gürcan, şöyle konuştu: Distribütörlerin, yetkili satıcıları son üç yılın aylık ortalama satış miktarını aşacak şekilde araç alımı yapmaya zorlamaması gerekecek. Fatura tarihinden itibaren, araç fiyatında sonradan artış yapılması yasaklandı. Distribütörler, taşıtı satın alan yetkili satıcıya en geç 15 gün içinde teslim etmekle yükümlü olacak. Yetkili satıcıların araç satışlarını veya kampanyalara katılımlarını mal veya hizmet alımı gibi şartlara bağlamamaları gerekecek. Bu kapsamda, yeni düzenlemeler ile sektördeki ticari ilişkilerde şeffaflığın ve adil ticaretin sağlanması hedefleniyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 38
  • Gercek 3 hafta önce Şikayet Et
    Yüzbin Luk cezanin caydırıcı olmadigini sadece küçük bir motorsiklet parası olduğunu biliyorsunuz degilmi yeter artık gerçek ceza vermek bu kadarmi zor birakin artık bu gostermelik cezalari
    Cevapla
  • Ali yar 3 hafta önce Şikayet Et
    Zaten yetkili emlakçı dediğiniz için fiyatlar buraya çıktı
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    denetim her zaman ve ciddi olmali, ancak bu sekilde duzenlenir
    Cevapla
  • Servetiye Cephesi 3 hafta önce Şikayet Et
    Kaldırın şu boş beleş emlakçıları, bakın fiyatlar nasıl düşüyor görün!
    Cevapla
  • Aras 3 hafta önce Şikayet Et
    Türkiyenin sorunu cezaların bu denli komik olmasıdır, baksanıza 10 bin ile 100 bin arası ,avrupa devleti olsa ceza 500 nin ile 1 milyon arası olurdu,bak bakim ozaman ortada bir suç kalırmı korkudan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle