Araç fiyatları düşecek mi? Galericiler net konuştu

Pandemi süreciyle birlikte hem sıfır hem de ikinci el otomobil fiyatları yükselişe geçti. Son dönemde faizlerin düşmesiyle iç piyasada hareketlilik artarken, "otomobil fiyatları düşecek mi" sorusunu galericiler yanıtladı.

Araç fiyatları düşecek mi? Galericiler net konuştu
Araç fiyatları düşecek mi? Galericiler net konuştu
GİRİŞ 27.10.2024 16:01 GÜNCELLEME 27.10.2024 16:01

Pandemi döneminde üretim ve çip krizi ile tepe taklak olan otomotiv sektörü son dönemde yeniden toparlanmaya başladı. Son 1 yıl içerisinde ikinci el araç satışları yüzde 25 gerilerken, galericiler faizlerin düşmesiyle birlikte iç piyasada hareketlilik bekliyor.

''DEĞER KAYBI YÜZDE 25'E KADAR ÇIKTI''

Konya'da Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, arz/talep düştüğü için vatandaşın şu anda bayiye gidip istediği arabayı alabildiğini bayilerin de artık stokları eritmek için farklı kampanyalar yaptığına dikkat çekti.

Acıbadem, "Eskiden sıfır bir araçta, 1 milyonluk bir araba bayideki sıfır fiyatıyla aynısı 2024 model bir aracın plakası takıldığı an yüzde 7 ile yüzde 10'a kadar bir değer kaybı olurdu. Bugüne baktığımız zaman şu anda bu değer kayıpları özellikle bazı araçlarda yüzde 20 ila yüzde 25'lere kadar çıktı. Yani aracı sıfır bayiden aldınız plakası takıldı, tescili yapıldı, 1 milyonluk arabada şu an 750 ila 800 bin liraları görüyoruz. Piyasanın yavaş gitmesinden dolayı beklenti var. İşte fiyatlar daha da düşer mi, fiyatların düşmesinin imkanı yok. Çünkü sıfır araçlara her ay periyodik zam geliyor. Bu zaman zaman döviz kuruyla alakalı zaman zaman yurt dışındaki üretimde artış maliyetlerinden dolayı.” dedi.

''FAİZLERİN DÜŞMESİ HAREKETLİLİK OLUŞTURACAK''

Sektörün yükselen faiz oranlarıyla yakından etkilendiğinin altını çizen Acıbadem, ''En önemlisi Merkez Bankası'nın faizi son zamanlarda sabit tutması. Vatandaşın öncesinde araç aldığı parayı, gidip faizli mevduat hesabına yatırması sadece otomobil değil, gayrimenkul de dahil genel piyasada ticaretin önünü kapatmış oldu. Şu an bankalarda bekleyen yüklü mevduatlar var faize yatırılmış. Bu para faizden çıktığı an faizlerin düşmesiyle birlikte kesinlikle iç piyasada hareketlilik oluşturacak. Bu hareketlilik oluştuktan sonra da araçlardaki makas kapanmış olacak'' ifadelerini kullandı.

''ARAÇ BEDELİNİ GÜVENLİ ÖDEME SISTEMİNDEN GEÇİRİN''

Son olarak araç alacak vatandaşlara seslenen Abdullah Acıbadem, ''İnternet üzerinden bireysel ilan görenler Ticaret Bakanlığımızın yeni çıkarttığı güvenli ödeme sistemini kullansın. Hem alıcıyı hem satıcıyı güven altına almış oluyor. Diğer türlü dolandırılmaya mahkumsunuz'' diye konuştu.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.