ÖTV'siz araç alma şartları nedir? Limitler ne kadar oldu? Bakanlık açıkladı
Hazine ve Maliye Bakanlığı engellilerin araç alımında rehberi belirledi. Buna göre yüzde 90 engelli olanlar 10 yılda bir yüzde 40 yerlilik şartıyla ÖTV'siz araç satın alabilecek.
2024 yılında ÖTV'siz araç satışının 800 bini aşması üzerine getirilen yeni kriterler nedeniyle kafası karışan engelliler çareyi TBMM'de aradı. Meclis'e yoğun başvuruda bulunan engelliler, ellerinde araçları sattıklarında yeniden ne zaman araç alabileceklerini, kaç yıl beklemek zorunda olduklarını, deprem ve sel felaketlerinde zarar gören araçların değiştirip değiştiremeyecekleri, engelli araçlarında özel tertibat yapı yapamayacakları gibi sorular yönelttiler.
TBMM bu soruları Hazine ve Maliye Bakanlığı'na iletti. Bakanlığın kısa bir süre önce Meclis'e gönderdiği yazıda, engellilerin araç alımında rehber olacak şu detaylar yer aldı:
ENGELLEİLERİN ARAÇ ALIM ŞARTLARI NEDİR?
Mevzuatta engelliye ÖTV indirim değil, ÖTV muafiyeti uygulanmaktadır. Yüzde 90 üstünde engelli olanlar ile yüzde 90 altında engel durumuna göre ÖTV muafiyeti uygulanır.
LİMİT NE KADAR OLDU?
2024'te 1 milyon 591 bin 255 TL olan ÖTV 2025'te yeniden değerleme oranı doğrultusunda 2 milyon 290 bin 200 TL'ye çıktı.
Yüzde 90 ve üstü engellilerin ÖTV muafiyet şartları neler?
Yüzde 90 engelli olanlar 10 yılda bir ÖTV'siz araç satın alabiliyor. Aracı bizzat kendisinin kullanma şartı yok. Ancak sürekli tekerlekli sandalye ya da sedye kullanılması gibi durumlarda ÖTV'den muaf olmak için araca özel tertibat yaptırılması zorunlu.
Yüzde 90 üstü engelli aracı kimler satın alabilir?
18 yaşını doldurmuş, engellilik oranı yüzde 90 ve üstü olanlar "Engellilik Sağlık Kurulu Raporu"yla kendisi için araç satın alabilir. Aracı kullanma şartı olmadığı gibi özel tertibat da gerekmez.
Akıl hastaları alabilir mi?
Akıl sağlığı yerinde olmayan 18 yaş üstü zihinsel engelli kişiler için mahkeme tarafından atanan vasi kararıyla araç alımı yapılabilir. 18 yaş altı için araç alımı velayet sahibi ebeveynleri veya vasileri tarafından gerçekleştirilebilir.
Her isteyen engelli aracını kullanabilir mi?
Yurt içinden alınan ve özel tertibatı olmayan engelli araçları, herhangi bir kısıtlama olmaksızın kullanılabilir. Engelli yakınları veya herhangi biri bu aracı kullanacağı gibi özel bir yetkilendirme veya noter işlemi de gerekmez.
Yüzde 90 altı engelliler için araç alım şartı nedir?
Yüzde 90 altında engelli olanlar, belli koşullarda ÖTV'siz araç alabilir. Burada önemli olan engellilik oranı değil, sağlık raporunda "hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir" ibaresinin yer almasıdır. Böylece engellilik oranı ister yüzde 40, ister yüzde 80 olsun ÖTV'siz araç alabilir.
Araca özel tertibat yaptırmanın şartları neler?
ÖTV'siz satın alınan araçlarda: debriyaj, fren, gaz pedalları ve vites kolu gibi hareket ettirici aksam üzerinde özel tertibat yapılmalı. Kriterler: "gaz, fren veya debriyaj pedallarında sabit düzenlemeler yapılması, manuel vites kolunun direksiyona taşınması veya daha uygun hale getirilmesi ile sağ veya sol el/bacak kısıtlılıklarına göre hareket ettirici düzeneklerin eklenmesi" olarak sıralanır. Örneğin sağ bacağı olmayan bir engellinin ÖTV'siz araç almak için fren ve gaz pedallarında özel tertibat zorunludur.
Otomatik vitesli araçlarda özel tertibat gerekli mi?
Otomatik vitesli araçların engellilerin kullanımı için uygun hale getirilmeli. Otomatik vites olması hareket ettirici aksamda gerekli olan özel tertibatların yapılmasını ortadan kaldırmaz. Sağ bacağı olmayan veya her iki bacağını hareket ettiremeyen kişiler, fren ve gaz pedallarında düzenleme olmadan otomatik vitesli aracı kullanamaz.
ÖTV'SİZ HANGİ ARAÇLAR SATIN ALINABİLİR?
ÖTV ve diğer her türlü vergileri 330.750 TL altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep,station wagon gibi taşıtlar ÖTV'siz alınabilir. Motor hacimlerine göre alım kriterleri "Motor silindir hacmi 2800 santimetreküpü geçmeyen, eşya taşımaya mahsus van, panelvan, pick-up gibi açık/kapalı kasalı kamyonetler, 1.6 motor hacmi ve altında olan binek otomobiller" olarak sıralanıyor.
ÖTV'siz araçlar hangi şartlarda satılabilir?
ÖTV'siz satın alınan araçlar 10 geçmeden satılamaz. Ancak, araç 10 yıl geçmeden sel, heyelan, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelirse yeni bir araç al-ı mında ÖTV ödenmez.
10 YILDA BİR ALIM YAPABİLECEK
ÖTV'siz araç alanlar yeni düzenlemeye göre aracını ne zaman satmalı?
ÖTV'siz araç alma yapılan yasal düzenleme ile değişirken, yüzde 40 yerlilik oranı ve 10 yılda bir satın alma şartı getirildi. 5 yılını dolduran engelli aracını cezasız satabilir. Ancak, ÖTV'siz yeni araç almak isterse 10 yıl beklemek zorunda. Örneğin Nisan 2024'te ÖTV'siz araç satın alan bir engelli, bu aracını Nisan 2029'da cezasız satabilir. Ancak yeniden ÖTV'siz araç almak isterse Nisan 2034'e kadar beklemek zorunda.
-
Erhan ergovan 1 gün önce Şikayet Etİyi hoş, darbe 40℅ yerlilik oranı saçma rekabet ortadan kalkıyor engelliler 10,tl lik arabaya 13 tl ödüyor ve rekabet tamamen gitti gibi daha fazla ödüyor. 10 yıl doğru bir karar. Ama yerlilik oranı yanlışBeğen
-
Misafir 1 gün önce Şikayet EtÖTV muafiyetini çok suistimal eden var bence tamamen kaldırılmalı.Beğen
-
Misafir 1 gün önce Şikayet EtOtizmliler alabiliyor mu?Beğen
-
Kendim 11 saat önce Şikayet EtEvet.Ancak raporluluk kaydıyla...Beğen
-
Misafir 1 gün önce Şikayet Et%90 engelli adam arac kullanmasin. piyasadaki engellilerin %80i fason...Beğen
-
Engel 1 gün önce Şikayet EtEngel sadece fiziksel kullanım macına yönelik olmamalı! İç hastalığı da bir engel yüzde 50 standart olmalı ötv muafiyeti için her engelli araç alabilmeli!Beğen