Ferhat Tunç: Büyük hayal kırıklığı yaşadım
Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Tunceli bağımsız milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen Ferhat Tunç, Tunceli'de seçim sonuçlarını hayalkırıklığı olarak değerlendirdi.

BDP'nin 12 Haziran 2011 genel seçimlerde desteklediği ancak seçilemeyen Tunceli bağımsız milletvekili adayı Ferhat Tunç, seçim sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Tunç'un açıklamaları sırasında Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, BDP Tunceli İl Başkanı Suat Demir ve çok sayıda destekçisi de hazır bulundu.
Tunç, son iki gündür Tunceli'de yaşayan halkın yaşadığı pişmanlığı gördüklerini belirterek, bunu kendilerine açık bir şekilde yansıttıklarını söyledi. Tunceli'de sanal bir Başbakan oluşturulduğunu ifade eden Tunç, hemşehrilerinin seçim çalışmaları sırasında Başbakan ilan edildiğini ileri sürdü.
Hayal kırıklığı yaşadığını ve üzgün olduğunu belirten Tunç, "Ben 30 yıllık sanatçı kimliği olan bir insanım. Buralıyım ve burayla daha çok anılan bir insan oldum. Buranın tarihi, kültürü, inancı ve tüm değerleri doğrultusunda yoğun mücadeleleri olan bir insanım. Bu yüzden yargılanan ve ölüm tehditleri alan bir insan oldum. Keşke daha adaletli bir seçim olsaydı, taşa kendimizi anlatsaydık taş bizi anlardı. Ama halkımız bir Dersimlinin ilk kez Başbakan olacağına inandırdı kendini. Dolayısıyla böyle bir sonuç çıktı. Ama bu sonuç bizim için bir yenilgi sayılmaz" dedi.
Tunceli'de kendi dışındaki güçlerin kendilerine karşı güç birliği kurduklarını öne süren Tunç, "Biz Dersim'de daha önce almış olduğumuz oyumuzu koruduk. Ancak biz bir blok olarak bu seçime girdik. Dersim'de ilginçtir sistemin bloğu ile karşılaştık. AK Parti'den CHP'ye önemli oranda bir oy kayması yaşandı. Daha önceki seçimlerde 3 bin üzerinde oy alan MHP, bu seçimlerde sadece 900'lerde kaldı. Dolayısıyla geri kalan kısım CHP'ye kaydı. Ama en büyük talihsizlik de Dersim'de sol sosyalist olduğunu söyleyen bazı grupların, boykot adı altında CHP'ye yönelmeleri ve destek sunmaları büyük bir talihsizlikti. Genel olarak Dersim'de çıkan sonucu, ben şansızlık olarak görüyorum. Çok üzgünüm, bu üzüntümü kelimelerle ifade etmem mümkün değil. Ama görüyorum ki Dersim halkı da bu sonuçtan dolayı çok üzgündür" ifadelerini kullandı.
Her şeye rağmen bu halka küskün olmadıklarını ifade eden Tunç, bu halkın kendilerini anlamalarını istediklerini fakat anlaşılamadıklarını söyledi. Bundan sonra bu halkı anlamaya çalışacaklarını vurgulayan Tunç, "Bu süreçte oluşturulan 'sanal başbakanlık' etrafında çıkan bu sonucun adaletli olmadığını bir kez daha anlatacağız. Ben Dersim'in onurunun Onur Öymen'e teslim edildiğine inanmıyorum. Özellikle yaşlı kesim son derece duygusal bir tavır alarak, bu dönem CHP'de karar kıldı. Bunu bir onursuzluk olarak görmemiz yanlış olur. Bizim halkımızı bu şekilde suçlamamız kabul edilir gibi değil. Keşke halkımız daha bilinçli davransaydı. Keşke 1937-38'de CHP'nin rolünün ne olduğunu bilseydi. Bu bölge için asıl misyonunun ne olduğunu anlayabilseydi.
Evet biz devletin değişmesi ve dönüşmesini istiyoruz. Dolayısıyla, seçim sürecinde CHP'nin de Türkiye'de demokrasi ve özgürlüğün önünde engel olan bir parti olmaktan çok, Kürt sorunu, Alevi sorunu ve diğer sorunların çözümünde belki de tarihsel bir rol oynayabileceğine inandık. Ama görüyorsunuz yüzde 25'in az üzerinde bir oy aldı. Bugün Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlığı bile tartışmalı durumda.
En önemlisi de Demirel'in listesinden seçilen 22 milletvekilinin yakın bir tarihte CHP'den ayrılarak kendi guruplarını oluşturacakları konuşuluyor. Bütün bu gerçeklerin Dersim halkı açısından ne anlama geldiğini çok kısa sürede bilince çıkartılacağına inanıyorum. Dersim halkının aslında nasıl bir hata işlediğinin farkına varacak ve gereğini yapacaktır" şeklinde konuştu.
"BÖLGE 4 DERSİM KÖKENLİ KADIN MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI BİZ BİR TANE ÇIKARAMADIK"
Bölgede seçimin galibi olduklarını da sözlerine ekleyen Tunç, "Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu bölgede 36 milletvekili çıkardı. Bölge Dersim'de meydana çıkan bu durumu kabullenemiyor. Bölge 4 Dersim kökenli bayan milletvekili çıkardı. Bize sitemleri ise, 'Biz 4 Dersimli milletvekili çıkardık Dersim'de B bloktan keşke bir milletvekili çıkarsaydı' idi" dedi.
"KAMER GENÇ VE BENZERLERİNİN DERSİMİ TEMSİL ETMELERİ ARTIK MÜMKÜN DEĞİL"
Tunç, Dersim'de kendilerinin bir seçimi kaybettiklerini fakat Dersim'i kaybetmediklerini söyleyerek, "Kamer Genç ve benzerlerinin Dersim'i temsil etmelerinin artık mümkün olduğuna inanmıyorum. Dersim halkı da bunu kabul etmeyecektir. Zaten bizim bu seçim sürecinde rakibimiz ne Kamer Genç'ti, ne de onun arkasında bir gece yarısı operasyonu ile Dersim'de ikinci sıra milletvekili adayı olarak gösterilen Hüseyin Aygün. Biz nereye gittiysek hep karşımızda Kemal Kılıçdaroğlu vardı.
Yani bizim rakibimiz Kemal Kılıçdaroğlu'ydu. Bugün beni Sırrı Süreyya Önder aradı. Ben bu dönem parlamentoda Sırrı Süreyya'yı Tunceli'nin gönüllü vekili olarak tayin ettiğimi söyleyebilirim. O da bunu büyük bir sevinçle karşıladı. Yıllardır devletin bu halka karşı olan uygulamalarında bu halkın yanındaydık. Çünkü bu devlet Dersim halkına çok büyük acılar çektirdi. Bu acıları birlikte yaşadık. Ama bu dönem aynı devlet zihniyeti ile birlikte olup bizi ağlatmasını kabullenemiyorum. Üzgünüm bu konuda bunu hak etmediğimi düşünüyorum.
Umarım Dersim halkı da en kısa zamanda bunun gereğini yapar, gerçek anlamda Dersim'i kendi tarihi kimliği ile, inancı ile, kültürü ile temsil edecek evlatlarının değerini anlar.Gereğini yapar" şeklinde konuştu.
-
CİZRELİ DELİKANLI 13 yıl önce Şikayet EtVAY BE ŞİMDİMI AKLIN BAŞINA GELDİ TÜNÇ. sen nasıl dersımlısın ya anlamadım sen dersımlıysen vekıl olacaktın vekıl...demek dersınlı deyılsın kardeşım iyiki yapmadın seni vekıl sen olsaydın vekıl aklın başına gelmezdın ama şimdi aklın başına gelır ferhat tünç artık alışın vatan daşın iredesıne saygi güsterın bıde onutmayın 3 dünemdır iğdıdara gelen partıyı örnek alın kazanırsınız o zamanBeğen
-
vakanivüs 13 yıl önce Şikayet EtNE OLDU? HANİ SİZİN AYDINLANMIŞ KIZILBAŞLARINIZ. kürt hareketinin en buyuk talıhsızlığı içinde kızılbaş barındırmasıdır. hanı kzılbaşlar en okumusunuz en aydınlanmışınızdı. faruk özer sen hakikkaten kürt hareketinin faşist feodal bir hareketten öte bırsey olmadığına en buyuk kanıtsın. dünya ileri giderken siz dünyayı 200 yıl geriden ızlemey devam edin. bir gün gelecek sünni dindar kürtler sizin gerçek yüzünüzü göreceklerdir. sizler kürtlerin kemalistlerisiniz. nasıl türk kemalizmi bitmişse sizde biteceksiniz. bir şeh said isyanı da size karşı çıkacaktır hemde içinizden. tarih bunu da yazacaktırBeğen Toplam 1 beğeni
-
tuncay tezel 13 yıl önce Şikayet EtVAH. Şimdi mi aklınız başınıza geldi.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Oguzhan tarhan 13 yıl önce Şikayet EtHah. Sende Kendini Adamdan Sayıyosun ya :)) ne Diyim ki Sana :))Beğen Toplam 3 beğeni
-
Faruk Özer 13 yıl önce Şikayet Et4 see sonra. Sayin Ferhat Tunc u Sunni Kürtlerin olariyla vekil yapıcaz inşallah.Kendi katillerine oy veren dersimli degildir zaten,Kürt seyit rızayi öne olarak kabul etmeyenlerin oylarınıda istemiyoruz biz ordaki 20 bin kürdü kucaklayacaz insallah.Arkadaşlar kürdün alvisi sunnisi olmaz kürt kürttür dersimde olm bizde serhatta botana amed de yaparız :)Beğen