Ünlü ressamın tablosunu ahşaptan yaptılar
Isparta'daki Ahşap Ağaç Oymacılığı ve El Sanatları Atölyesi'nde, Picasso'nun "İkinci Dünya Savaşı" adlı eseri üç boyutlu olarak ahşaba işlendi.
İlk olarak Osmanlı ve Selçuklu dönemi mimari figürlerinin ahşaba işlenmesiyle başlayan atölyede, daha sonra ise Isparta gülünü yansıtan eserlere ağırlık verildi. Ahşap oyma sanatının ustaları şimdi de Picasso gibi ünlü ressamların eserlerini üç boyutlu olarak ahşapla buluşturuyor. Ayna, sandık, sandalye, koltuk, sehpa anahtarlık gibi çok sayıda oyma ahşaptan oluşan eserler, bir alışveriş merkezinde satışa sunuluyor.
İki arkadaşıyla birlikte Picasso'nun İkinci Dünya Savaşı adlı eserini üç boyutlu olarak ahşaba işleyen Dilek Sesigür, çalışmayı 15 günde tamamladıklarını söyledi. Sesigür, "Arkadaşlarımızla birlikte neler yapabileceğimize dair araştırma yaptık. Picasso'nun tablolarına baktık. Bunu yapabileceğimizi söyledik ve başladık. Hiçbir şekilde makine kullanılmadı. Üç arkadaş bu tabloyu ortaya çıkardık. 15 günde tamamladık. Günlük 7 saat çalıştık. 3 bin lira üzerinde bir değeri olduğunu düşünüyorum çünkü bayağı emek harcadık. Tabii ki bu eserleri yapmak kolay değil, çok yorucu" dedi.
"SIFIRDAN BAŞLADIK"
Çok sayıda ahşap oymacılığından oluşan ürün ortaya koyduklarını belirten Sesigür, "Burada sıfırdan başladık, şimdi çok güzel yerlerdeyiz. Ahşap oymacılığı için üç ay kurs gördük. Tabii bu yeterli değil. Daha çok yol katetmemiz lazım. Bu konuda ilerleyeceğiz. Ben bu tür şeyleri seviyordum. Ahşap oymacılık bilmediğim bir konuydu. Buraya geldikten sonra severek yapmaya çalıştım. Şu anda farklı bir yere verseler kabul etmiyoruz" diye konuştu.
Genellikle gül desenleri üzerinde çalıştıklarını belirten Şükriye Bağır ise, "Burada kapı pencere pervazları, sandık, ayna takı kutuları gibi çalışmalar daha ağırlıklı. Bir günde ürettiğimiz ürün de oluyor, üzerinde bir buçuk ay çalıştığımız ürün de oluyor. Desenleri arkadaşlarımız çiziyor. Gül desenleri gerçek orijinal güllerden esinlenerek çiziliyor. Diğer Osmanlı, Selçuklu desenlerini bazen ikisiyle harmanlayarak değişik ürünler çıkarabiliyoruz" ifadelerini kullandı.